Onzekerheid voor schaatsers blijft: schaatsinstituut iSkate stopt nu ook

De schaatsploeg van coach Gerard van Velde gaat zelfstandig verder. Het team van de sprintkampioenen Ntab, Verbij en de tweeling Mulder zal dezelfde naam blijven dragen als de voorbije winters: Plantina. Toen viel de sprintploeg evenwel onder het management van iSkate, een fors bemand Gronings schaatsinstituut.

John Volkers
Van links naar rechts: Michel Mulder, Gerard van Velde en Dai Dai Ntab van Plantina. Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Van links naar rechts: Michel Mulder, Gerard van Velde en Dai Dai Ntab van Plantina.Beeld Jiri Buller / de Volkskrant

Volgens sponsor Mischa Strijder, de directeur-eigenaar van de Amersfoortse vitamineleverancier Plantina, is het per 30 april ‘klaar’ met de band met iSkate. Op 1 mei neemt hij de leiding van de schaatsploeg in handen. Gerard van Velde, olympisch kampioen van 2002, blijft de hoofdcoach en runt grotendeels de ploeg.

Onduidelijkheid

Het is onduidelijk wat er met iSkate gaat gebeuren. Het is een koepelorganisatie die ook de jeugdopleiding van schaatsend Noord-Nederland (RTC Noord) regisseert. Eerder haakte de sponsor van het vrouwenteam van iSkate, Afterpay, al af. Dat had de voorbije jaren olympisch kampioen Jorien ter Mors onder contract.

Woensdag meldde de website schaatsen.nl, dat iSkate zou ophouden te bestaan. Dat bericht werd later door iSkate-directeur Rhian Ket tegengesproken. Ket, stellig: ‘iSkate blijft bestaan. We stoppen niet. We zijn met tientallen partijen in gesprek.’

Ket gaf wel toe dat zijn schaatsonderneming ‘alle 20, 25 contracten’ met schaatsers en trainers per 1 april had opgezegd. ‘Maar dat is oud nieuws. Dat hebben we enkele maanden geleden al naar buiten gebracht.’

Aan twee trainers, Simon Kuipers en Remmelt Eldering, was de voorbije weken echter een nieuw contractvoorstel gedaan. Dat werd ingetrokken, toen daarvoor geen nieuwe financiële dekking was gevonden. Eldering is de veelbelovende coach van olympisch kampioen Esmee Visser.

Negatief sentiment

Ket (‘het wordt na twintig jaar schaatsen echt tijd voor een andere uitdaging’) sloot zich aan bij het heersende sentiment na de Olympische Spelen van Pyeongchang. Daar was de oogst op de langebaan royaal (16 medailles, 7 goud), maar daarna werd duidelijk dat magere tijden zouden aanbreken. Ket: ‘Deze zeer attractieve sport met heel veel media-aandacht heeft het net als de rest van de sportwereld moeilijk om de aandacht van sponsors te trekken. Hoe dat komt? Geen idee. Maar het wordt tijd de tering naar de nering zetten.’

Veel van het negatieve sentiment komt door het stoppen van JustLease, de ploeg van vijfvoudig olympisch kampioen Ireen Wüst. Haar coach, Rutger Tijssen, leek de kans te hebben met een verjongd team onder dezelfde vlag door te gaan, maar na de klaagzang van Wüst (32) dat zij als ‘te oud’ was aangemerkt, trok het leasebedrijf zich definitief terug.

Geen vetpot

In de schaatswereld was bekend dat JustLease mogelijk zou aansluiten als cosponsor van Plantina dat nu solo verder gaat. De invulling van het geheel komt pas op 1 mei, zegt hoofdsponsor Strijder. ‘Ik ben nu te druk met mijn zomerprojecten. Daar ligt mijn eerste prioriteit. De tweede prioriteit zijn de schaatsers.’

Strijder heeft een forse stal aan sportmensen om zijn vitaminen onder de nationale aandacht te brengen. Daar zijn twee olympische kampioenen bij: turnster Sanne Wevers en zeilster Marit Bouwmeester. Sanne Wevers trekt op met tweelingzus Lieke. De oud-wereldkampioenen beachvolleybal Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn andere grootheden.

De schaatsers van coach Van Velde krijgen volgens ingewijden een dienstverband met het sponsorende bedrijf. De financiële inspanning voor het team zal omtrent een half miljoen euro per jaar bedragen. Er worden, volgens onderhandelende managers, redelijke bedragen betaald, maar het is ‘zeker geen vetpot’.

Kleine initiatieven

In de schaatswereld blijft onzekerheid heersen. De olympische kampioenen Wüst, Visser en Ter Mors hebben geen werkgevers. De ploeg van Jac Orie, Jumbo, heeft pas vier schaatsers onder contract: Sven Kramer, Jan Smeekens, Patrick Roest en juniorenwereldkampioen Joy Beune. Twee olympische kampioenen van het team, Kjeld Nuis en Carlijn Achtereekte, onderhandelen nog met Orie.

De ploeg van coach Jillert Anema, Clafis, is nog een jaar verzekerd van sponsoring. Er worden hier en daar kleine initiatieven genomen. Manager Michiel Wienese, ooit met APPM de voorbode van iSkate, wil een Nederlands-Scandinavische ploeg beginnen. Wie niets kan vinden, kan zich voor enkele duizenden euro’s inkopen bij Spindl, het team van Lieuwe Mulder.

Jeugdopleiding blijft bestaan

De negentig koppen tellende jeugdopleiding van iSkate in Groningen loopt geen gevaar. Volgens Arie Koops, de technisch directeur van de schaatsbond (KNSB), is er geen aanleiding een andere koers te varen in Noord-Nederland.

RTC Noord blijft in zijn huidige gedaante bestaan. Sinds de voorbije winter wordt er nadrukkelijk samengewerkt met het gewest Friesland dat onder de vlag van stichting Topschaatsen Fryslân zijn talenten in Heerenveen verzamelt. Drie jaar eerder ging er een schok door schaatsland, toen de Friezen werden overgeslagen bij de toedeling van subsidiegelden voor de regionale talentencentra. De mannen die die weeffout herstelden, Arie Koops en Emiel Kluin, vertrekken deze zomer bij de KNSB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden