Ontslag Koeman levert Everton nog weinig op: 'Terrible Toffees' met 4-1 onderuit bij Southampton

The Terrible Toffees. Dat is de nieuwe bijnaam van Everton na het 4-1 verlies zondag bij Southampton, drie dagen na de 1-5 afstraffing thuis tegen Atalanta Bergamo. Het ontslag ruim een maand geleden van Ronald Koeman heeft niet het gewenste effect gehad.

Spelers van Everton laten hun teleurstelling blijken na weer een doelpunt van Southampton Foto reuters

Het gaat wel wat beter bij Crystal Palace, de andere Premier League-club die dit seizoen een Nederlandse manager de laan uit heeft gestuurd: Frank de Boer. Crystal Palace won zaterdag zijn tweede competitiewedstrijd en heeft aansluiting gevonden bij de andere degradatiekandidaten.

Koeman en De Boer behoren tot de vijf managers die de eerste drie maanden niet hebben overleefd in de hoogste Engelse voetbaldivisie. Ook Craig Shakespeare (Leicester City), Slaven Bilic (West Ham) en Tony Pulis (West Bromwich Albion) hebben hun P45 gekregen, zoals het Engelse ontslagformulier heet. Soms pakt een wisseling van de wacht goed uit. Zo scoorde West Brom onder Pulis' plaatsvervanger Greg Megson zaterdag reeds na vier minuten een openingstreffer bij Spurs, om uiteindelijk met een knappe 1-1 Wembley te verlaten.

Somberder zien de zaken eruit op Goodison Park, al beweerde Wayne Rooney dat onder Koemans vervanger David Unsworth de sfeer is verbeterd, de spelers genieten van trainingen en er positieve resultaten zijn geweest. Dat laatste is een interessante observatie. Sinds Koemans vertrek heeft Everton één keer gewonnen, dik in blessuretijd tegen een sterker Watford. Bij Crystal Palace werd een puntje gepakt, mede dankzij een Schwalbe-strafschop.

Imploderen

Bij Southampton implodeerde Everton. Dat het 18 minuten duurde eer Dusan Tadic de score opende was een klein wonder. Een fraaie gelijkmaker van Gylfi Sigurdsson bood valse hoop. Onder Koeman ontbrak het Everton aan identiteit, nu ontbreekt het aan alles. Het is onwaarschijnlijk dat Unsworth een blijvertje is. Everton lonkt naar Watfords Marco Silva, het wonderkind van het trainersgilde. Zelfs de naam van Louis van Gaal is gevallen, al kan dat wishful thinking zijn.

Everton staat nog maar vier punten boven nummer laatst Crystal Palace, dat onder Roy Hodgson beter en orthodoxer is gaan spelen. Het won in de slotminuut met 2-1 van Stoke, de tweede zege nadat kampioen Chelsea met dezelfde score Selhurst Park had verlaten. Hodgson ligt goed bij Palace, waar hij als speler zijn carrière begon. Ten opzichte van De Boer heeft hij twee cruciale voordelen: talisman Wilfried Zaha is terug van een blessure en achterin heeft Mamadou Sakho orde op zaken gesteld. Die is na De Boers vertrek (terug)gekomen.

Het vertrek van de Nederlandse managers heeft ook effect gehad op de Nederlandse spelers. Bij Palace komt Jairo Riedewald amper meer aan spelen toe in Premier League-wedstrijden, wat ook geldt voor Davy Klaassen bij Everton. Tegen Atalanta stond Joel Robles onder de lat, wat de schijn wekt dat doelman Maarten Stekelenburg inmiddels de derde keuze is. Wat de managers betreft is Neerlands hoop nu in handen van Jaap Stam, die na een fantastisch debuutseizoen met Reading 18de staat in de Championship.

Meer over