Ontluisterde Brienesse moet afhaken

Voorafgaand aan de Nederlandse winterkampioenschappen zwemmen kende Karin Brienesse nog niet een spoortje van twijfel: de 100 meter vlinder binnen de 1.01,25 afraffelen, dat zou absoluut geen probleem zijn....

Van onze verslaggever

Marcel van Lieshout

DRACHTEN

Aan zelfvertrouwen en ambities heeft het bij Karin Brienesse nooit ontbroken. En wie als 28-jarige nog meedraait in de top van de zwemwereld moet bekend zijn met wat het lichaam nog wel en niet vermag. O nee, afgeschreven was ze nog allerminst en de opzet luidde aldus: bij de winterkampioenschappen in Drachten zou een tijd van rond de 61 seconden volstaan, straks in Perth moest er onder de minuut worden gezwommen.

Het had afgelopen weekeinde in Drachten een glorieuze rentree moeten worden, maar voor Karin Brienesse mondden de winterkampioenschappen uit in een voorbode op een nakend afscheid. Zaterdag, tijdens de 100 vlinder, was het na 75 meter ineens gedaan ('Mijn armen liepen vol') en reikte ze harkend en ploeterend tot een ontluisterende 1.03,73. Een dag later, op de 100 vrij, werd een laatste kansje om dan tenminste nog als estafette-zwemster mee te gaan naar Perth evenmin aangegrepen.

Innerlijk ontgoocheld maar naar buiten toe met veel gespeelde nonchalance keek Brienesse terug op een voor haar dramatisch verlopen kampioenschap. Donderdag al vertrekken negentien Nederlandse zwemmers en zwemsters voor een trainingskamp naar Australië (Marcel Wouda reist de selectie twee dagen later achterna), Brienesse blijft thuis, in Amersfoort. Na dertien jaar topzwemmen lijkt het einde van haar imponerende carrière in zicht.

'Kerst in Nederland! Sneeuw! IJs! Da's toch ook mooi?', poogde ze zaterdag de teleurstelling weg te lachen. 'Mijn wereld stort heus niet in, ik zit echt niet om zo'n reisje naar Australië verlegen.'

Zondag, na haar zo mogelijk nog teleurstellender optreden op de 100 vrij (een tijd van kort in de 57 seconden, twee seconden langzamer dan haar Nederlandse record, was toereikend geweest voor een estafetteplaats) was er zelfs geen lust meer tot bagatelliseren. Brienesse zat dan wellicht niet om een reisje naar het zonnige Australië verlegen, ze wilde wel dolgraag mee.

'Ja, Karin is heel teleurgesteld', wist ook KNZB-coördinator Ad Roskam, nog bij zwemvereniging Orca de trainer van Brienesse en gisteren de man die Brienesse de mededeling mocht doen dat ze niet tot de selectie voor de WK behoort.

Minstens zo teleurgesteld was Roskam zelf. 'Ik was er van overtuigd dat ze zich dit weekeinde in de ploeg zou zwemmen. Maar ze heeft de laatste tijd wat tegenslag gehad, in de familiesfeer, ze zit plotseling zonder baan, en ze is nu eenmaal een heel flegmatiek type.'

Geheel solo had Brienesse zich de afgelopen maanden op de winterkampioenschappen voorbereid. Bijgestaan door Rick Harloo (ooit begeleider van Suriname's zwemheld Anthony Nesty) en krachttrainer Bob Pointdexter geloofde Brienesse heilig in haar terugkeer op het hoogste niveau. Het 'geestdodende kilometers-maken' in groepsverband was aan haar niet meer besteed. Specifieke, alleen op de 100 vlinder gerichte oefenstof, bracht de lust in topsport terug.

Maar kennelijk niet het vermogen om topsport te kunnen bedrijven, zo moet de conclusie na een weekeinde Drachten luiden. Zwemmen is een trainingintensieve sport, elke dag weer kilometers maken is een noodzaak, hoe geestdodend dat ook is.

Weet inmiddels ook Inge de Bruijn, net als Brienesse een vlinderzwemster en even getalenteerd en even onberekenbaar. De 24-jarige De Bruijn haakte vorig jaar kort voor de Olympische Spelen plotseling af, nadat zij, niet voor het eerst, tijdens de trainingen verzaakte. De Bruijn was nog maar kort daarvoor toegetreden tot het keurkorps van PSV waar trainer Jacco Verhaeren er niet in slaagde haar in het gareel te krijgen.

Met de zwemcarrière van De Bruijn (oud-Europees kampioene op de korte baan) leek het gedaan totdat zij een half jaar geleden het aanbod kreeg om voor een Amerikaans clubteam in Weston (Virginia) te gaan zwemmen. De harde aanpak van haar coach Paul Berger blijkt lonend te zijn geweest. De Bruijn: 'Ik sla nu geen training meer over, en dat is in principe niets voor mij. Ik geef het eerlijk toe, ik heb iemand nodig die me hard aanpakt.'

De Bruijn kwalificeerde zich anderhalve week geleden al voor de WK. Tijdens de US Open in Indianapolis klokte ze 1.00,64, in Drachten volgde een solide 1.01,35. 'Ik ben blij dat ik weer terug ben. Voor mij is de cirkel rond. Mijn eerste grote toernooi was in Perth, nu ga ik er weer naartoe.'

Van de negen leden tellende vrouwenploeg voor de WK is De Bruijn zo ongeveer de enige die op een sprintnummer mag hopen op een finaleplaats. De winterkampioenschappen toonden ten overvloede aan dat het er met het vrouwenzwemmen in Nederland niet al te florissant bij staat. Op de 400 en 800 vrij zijn Kirsten Vlieghuis en Carla Geurts sterke troeven, maar zelfs in estafetteverband (traditioneel sterke nummers van de Nederlandse zwemsters) zijn er geen medaillekansen.

Bij de mannen ziet de toekomst er rooskleuriger uit. Marcel Wouda deed het in Drachten rustig aan, vergaarde braaf een aantal titels (pikte en passant op de 200 rug nog een Nederlands record mee) en werkt langzaam toe naar de grote vorm. De Europees kampioen op de 200 en 400 wissel aast in Perth op de titel op de 400 meter en zal straks vooral met Australiërs en Amerikanen moeten afrekenen.

Een andere WK-medaillekandidaat, Pieter van den Hoogenband, won in Drachten zowel de 100 als de 200 vrij. Zo voorspelbaar als die titels waren, zo bemoedigend waren de tijden (50,89 en 1.50,27) van Van den Hoogenband, die na het mislukte EK van Sevilla vooral veel progressie heeft geboekt bij de start en de keerpunten.

Hadden de toppers al voor Drachten aan de WK-limieten voldaan, de Europees jeugdkampioen op de 100 vlinder, Joris Keizer, zwom gisteren voor zijn laatste kans op een WK-ticket. De 18-jarige TU-student (Enschede) boekt de afgelopen jaren enorme progressie en deed dat ook zondag weer. Zijn 54,69 was weliswaar een halve seconde boven de WK-limiet, de selectiecommissie van de KNZB besloot hem toch mee te sturen naar Australië om ervaring op te doen.

De volledige selectie voor Perth: Angela Postma, Wilma van Hofwegen, Carla Geurts, Kirsten Vlieghuis, Inge de Bruijn, Suze Valen, Manon Masseurs, Maartje Kouwenberg, Madelon Baans, Pieter van den Hoogenband, Marcel Wouda, Benno Kuipers, Stefan Aartsen, Bram van Haandel, Mark Veens, Johan Kenkhuis, Martijn Zuijdweg, Bas Ido Wennekes, Mark van der Zijden en Joris Keizer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden