Ongewenste gasten

NA EEN weinig opwindende aanloop komt het het WK-voetbal eindelijk in een beslissende fase. Nu pas wordt de spanning opgewekt die het toernooi twee weken lang heeft gemist....

Nog voordat de door de tv en commercie ontwikkelde voetbalmarathon tot de helft is gevorderd, staat de duur van het evenement al ter discussie. Het podium van het WK heeft grote aantrekkingskracht; op liefhebbers en kenners, maar ook op kwaadwillenden die de massaliteit aanwenden om hun primitieve gevoelens tot uitdrukking te brengen. Hun geweld heeft Frankrijk verrast en geschokt.

De sport, het internationale voetbal, voelt zich overvallen door het georganiseerde kwaad van extremisten die, zonder toegangsbewijs, op wedstrijden afkomen om zich te misdragen. Als organisator van het spektakel kan de sport zich evenwel niet aan haar verantwoordelijkheid onttrekken; zelfs niet als het gaat om incidenten die zich buiten de stadionpoort afspelen.

De Franse organisatie van het WK heeft gepoogd het aantal buitenlandse gasten te beperken. Ze is er met een terughoudend kaartjesbeleid evenwel niet in geslaagd de hooligans te weren. Vanuit de teleurstelling hierover zal de roep opklinken om van het topvoetbal een nog exclusiever domein van sponsors, commerciële televisie en een zorgvuldig geselecteerde gasten te maken.

Dat laatste klinkt weinig realistisch, maar in feite heeftde Arnhemse voetbalclub Vitesse deze keuze al gemaakt door de deuren van de Gelredome voortaan slechts te openen voor sponsors en seizoenkaarthouders. Met de ziel van de voor iedereen toegankelijke sport hebben deze maatregelen niets van doen en het is de vraag of ze het probleem van het supportersgeweld oplossen. Voetbalvandalen verplaatsen het front met hetzelfde gemak naar een weiland in de provincie.

Het weerzinwekkende geweld van Duitse en Engelse fans bij het WK roept nu al begrijpelijke veiligheidsvragen op voor het Europees kampioenschap dat in 2000 in Nederland en België wordt gehouden. Burgemeester Peper van Rotterdam heeft opgeroepen het toernooi in twee weken af te werken. Daar is alles voor te zeggen, maar de kans op ontsporingen wordt niet minder groot. In Frankrijk reizen fans af en aan; indien het toernooi zich tot twee weken beperkt zullen ze ongetwijfeld vanaf een vaste uitvalsbasis opereren.

De internationale sport weigert te wijken voor de terreur van de minderheid, maar om het schouwtoneel van de allerbesten te kunnen laten overleven, ontkomt ze er niet aan haar bijdrage te leveren aan zuivering van het vertroebelde klimaat buiten de stadions. De deelnemende landen moeten op hun verantwoordelijkheid worden aangesproken en, bij recidive, desnoods worden uigesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden