Ongeveer 150 tot 200 sporters per jaar dood

UTRECHT (ANP) - In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 150 tot 200 sporters een plotse dood. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) maandag op basis van een Italiaans onderzoek.

De vereniging werkt samen met NOC/NSF, de Vereniging voor Sportgeneeskunde en de KNVB aan een screeningsproject. Op 20 april bespreekt de NVVC op een congres de vraag of het loont om behalve professionele sporters ook andere sporters te screenen.

Preventieve screening is bedoeld om sporters met hartaandoeningen en een verhoogd risico op een acute hartdood op te sporen. Volgens de NVVC is het aantal gevallen van plotse dood relatief laag. Bij sporters tot 35 jaar is dat er een op de 100.000 en bij oudere sporters zijn het er tussen de zeven en dertien op de 100.000.

Iedereen screenen

Bij screening zullen er op de 200.000 sporters ongeveer 10 mensen gevonden worden met een verhoogd risico op een plotselinge dood. Van die tien zal er een overlijden aan een aan de sport gerelateerde acute hartstilstand.

De cardiologenvereniging zou graag zien dat iedereen gescreend wordt, omdat er dan ook meer duidelijkheid over de Nederlandse cijfers komt. Maar zij stelt ook de vraag of het gerechtvaardigd is om over te gaan tot grootschalige screening, als de resultaten zo beperkt zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden