Ongetraind 50 kilometer zwemmen op weg naar het WK

Hij is ongetraind en open water niet meer gewend. Maar zonder klagen zwemt Ferry Weertman mee in de tocht van 50 kilometer.

Joachim Van Der Marck
Ferry Weertman tijdens zijn winnende race in Rio. Beeld anp
Ferry Weertman tijdens zijn winnende race in Rio.Beeld anp

Bibberend zit Ferry Weertman in een reddingsboot op 5 kilometer van Hellevoetsluis. De Olympisch kampioen op de 10 kilometer open water is klaar voor het slotstuk van een estafette van twaalf zwemmers die vrijdag 50 kilometer afleggen vanuit Werkendam naar Hellevoetsluis om aandacht te vragen voor NLDelta Biesbosch-Haringvliet.

Volledig gehuld in een wetsuit springt Weertman vervolgens rond de klok van zeven het water in. Hij moet nog wennen aan de temperatuur. Twee maanden geleden was het in Rio 21 graden, in het Haringvliet 12. Het wetsuit helpt hem bij de koude omstandigheden, iets wat tijdens officiële wedstrijden niet mag. Maar een normale wedstrijd zou bij deze temperatuur ook geen doorgang vinden, omdat het te koud is (onder de 16 graden).

De 25-jarige Eindhovenaar is het Nederlandse open water niet meer gewend. Trainen doet hij niet meer buiten, omdat het risico op kou of botsingen met vreemde voorwerpen of aanvaringen te groot is. Zijn laatste wedstrijd in eigen land was volgens eigen zeggen al twee jaar geleden. Voor wedstrijden gaat hij naar het buitenland, trainen doet Weertman in het binnenbad bij Marcel Wouda in Eindhoven.

Met zijn trainingen is hij een week geleden pas weer begonnen, waarbij hij nog niet langer dan 800 meter aan een stuk door heeft gezwommen . Fit is hij allerminst, maar dat is voor dit stukje geen probleem, zegt Weertman. 'Al zal ik het morgen nog wel even voelen.'

De weken na het behalen van zijn gouden plak in Rio stonden vooral in het teken van huldigingen en een vakantie in Italië met zijn vriendin Ranomi Kromowidjojo. Tussendoor pakte hij de Amsterdam City Swim nog even mee, maar daar bleef het bij. Voor het goede doel - de regio is genomineerd voor mooiste natuurgebied van Nederland en probeert hiermee stemmen te winnen - wil Weertman ondanks de omstandigheden wel een uitzondering maken.

De omstandigheden vallen uiteindelijk mee. Zowel zijn conditie als zijn lichaam houdt zich naar behoren in de drie kwartier die hij nodig had voor de 5 kilometer richting de haven. De huldiging in Hellevoetsluis, onder luid applaus van tientallen bezoekers, maakte tevens een hoop goed.

Met een goed gevoel kan Weertman aan het nieuwe seizoen beginnen. In de afgelopen anderhalve maand dacht hij na over een volgend doel. Zo overwoog hij de Kanaal-overtocht van Calais naar Dover, voor veel openwaterzwemmers het ultieme doel. Het bleef bij overwegen, aangezien zijn huidige trainingsopbouw haaks staat op wat daarvoor nodig is.

'Het is heel moeilijk te combineren. Bij de 10 kilometer is bijvoorbeeld de eindsprint erg belangrijk, terwijl het daarvoor meer op duurzwemmen is gericht. Daarvoor trainen gaat ten koste van je snelheid en sprintcapaciteiten en daar zou ik dan echt op moeten inleveren.'

Hij heeft tijdens zijn vakantie besloten nog minstens een jaar voor de 10 kilometer te gaan. De pijlen staan gericht op het WK in Boedapest, dat in juli volgend jaar wordt gehouden. Alleen de titel van wereldkampioen ontbreekt nog op het lijstje van de regerend Europees en Olympisch kampioen. Vorig jaar behaalde hij in Kazan (Rusland) de zilveren plak. 'Het zou mooi zijn als dat lukt. Dan heb ik alles en is het rijtje compleet.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden