Ongegeneerd trots op vijftien rugbyers

Na 37 jaar van tranen, vernederingen en martelingen is Engeland eindelijk van zijn sportieve minderwaardigheidscomplex verlost. Zelfs premier Blair liep gisteren tijdens het overleg met de Franse president Chirac met de borst vooruit: het is weer fijn om Engelsman te zijn....

Van onze correspondent Peter de Waard

De vijftien klerenkasten die zaterdag wereldkampioen werden, hebben niet alleen het rugby een oppepper gegeven maar heel de natie. Ouderen herinnerden zich een dergelijke nationale euforie slechts van V-Day in 1945 of het WK voetbal van 1966. De spelers krijgen vanmorgen dan ook een heldenwelkom in Engeland. Op termijn staat ook nog een tickertape-parade in Londen op het programma plus ontvangsten op zowel Downing Street als Buckingham Palace.

'We hebben gewonnen, we hebben gewonnen', luidde een van de vele uitbundige krantenkoppen. Met 'God is echt een Engelsman', dankte een andere krant de Heer die het land zo lang over het hoofd leek te hebben gezien.

De rugbyers en hun coach zullen nu door de commercie in een ijzeren greep worden genomen. Behalve dat ze met ridderordes en andere titels worden overladen, zullen ze net als hun voetballende collega's ook tot de multimiljonairs gaan behoren. Dat rugby mondiaal een kleine sport is, doet niets aan het succes af. 'Het heeft juist een groot voordeel. De Duitsers doen niet mee', zei een fan.

Engeland schreeuwde om een succes. Het land mag de sporten hebben uitgevonden - of tenminste de regels hebben bepaald - het excelleerde al decennia in geen enkele sport meer. Voetballers, cricketers, tennissers en ook de rugbyers - zowel die van de Union als die van de onbekendere League - gingen keer op keer onderuit. Als de Duitsers niet in de weg zaten, dan wel de Australiërs . In snooker zijn de Schotten en de Welsh te sterk en in het pijltjesgooien is iemand uit Den Haag iedereen de baas.

Jonny Wilkinson, die met een dropgoal de wedstrijd besliste, is de nieuwe Engelse superheld. Niet alleen is zijn trap zuiverder dan die van Beckham en zijn vriendin mooier dan Posh Spice, ook is hij in tegenstelling tot de voetballer een begenadigd spreker. 'Je bent geen superster, je bent een intergalactische megaster', riep een krant. Hij zal volgens deskundigen binnen een jaar een vermogen van 25 miljoen pond kunnen verdienen als hij op alle aanbiedingen ingaat. En dat is tweeënhalf keer zoveel als Beckham nu inclusief nevenverdiensten opstrijkt.

De overwinning zal een sportieve revolutie inluiden, zo denken deskundigen. De titel zal het rugby in Engeland een enorme impuls geven. En omdat de sponsor- en televisiegelden maar één keer kunnen worden uitgegeven, gaat dat waarschijnlijk ten koste van het door seks- en dopingschandalen geteisterde voetbal. 'Voetballers zijn mondiale girlies , rugbyers Britse blokes', schreef The Sunday Times.

Scholen die rugby vanwege het risico van letsel van het rooster hebben geschrapt, krabden zich gisteren achter de oren.

In de parken wordt nog maar met een bal gespeeld: een ovalen. En niemand is nog Beckham, Shearer of Van Nistelrooij: iedereen is nu Wilkinson.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden