Onervaren acht loopt onverwachts vast in herkansing

Op een volstrekt onverwacht moment liep de acht met stuurman vast. De ploeg van coach Mark Emke stond gisteren voor een relatief eenvoudige opgave....

Van onze roeimedewerker Anne de Lange

De onervaren bemanning had zichzelf niet hoeven te overtreffen om de hobbel te nemen. De Nederlanders hadden het niet gunstig getroffen met de loting, maar indien iedereen in vorm was geweest, had de opdracht eigenlijk niet kunnen mislukken. Dan was de halve finale bereikt en had het echte werk kunnen beginnen.

De Nederlandse boot kwam in vierde positie van het startvlot. Ook dat zou normaal geen probleem moeten zijn want de ploeg beschikt over een fabelachtig snelle tweede en laatste kilometer. Maar het eindschot bleef uit. De boot gleed uitgeblust als vierde over de finish.

Dat terwijl de ploeg ruim een maand geleden in Luzern nog had gestunt met vierde plaats in de A-finale. En eergisteren lukte het de formatie bij het eerste optreden op het WK bijna om de vice-wereldkampioen te verslaan.

Coach Emke was gisteren kapot. 'We hebben ver beneden ons peil geroeid. Vandaag ontbrak het aan voldoende samenwerking, iedereen roeide voor zich. En waar het aan ligt? Ik weet het niet.'

Emke rekent de verprutste wedstrijd niettemin zichzelf aan. 'Kennelijk waren ze op het water te gespannen. Maar dat deze mannen onder druk zouden bezwijken is volstrekt vreemd. Vorige maand in Luzern waren ze uitermate relaxed.'

Volgens roeier Tjerk Gualthérie van Weezel was het inroeien ook nog zonder problemen verlopen. 'Maar de wedstrijd was vanaf de eerste slagen een brij. Onze normale strategische lijn was nergens te bekennen.

Toch voelde het onderweg niet paniekerig aan, maar daar werd binnen de ploeg verschillend over gedacht. 'In elk geval is dit een bittere pil.'

Tegenslag dreigde er ook voor de dubbelvier omdat de Oekraïnse boot een sterke wedstrijd roeide en de Nederlandsers dreigde af te zullen troefen. Met een venijnige eindsprint lukte het de Oost-Europeanen bijna om de oranjeboot van slagroeier Michiel Bartman een voortijdige dood te laten sterven. 'Ik wist dat de Oeki's zouden komen', zei Bartman. 'Maandag hebben zij zich ingehouden bij hun voorwedstrijd. Dan komen ze een dag later sterk terug, dat hebben ze wel al vaker laten zien.'

Met minimale voorsprong - zeshonderdste van een seconde - lukte het de Nederlanders zich bij de laatste twaalf te plaatsen. Morgen volgt de halve finale. Daarin zal het vlaggenschip zich moeten overtreffen, want de juiste vorm is vooralsnog zoek. 'Daarom is het juist goed dat we nu weer hebben geraced. Door kleine blessures hebben we minder in het trainingskamp kunnen doen.'

Bartman beseft dat veel van de halve finale van donderdag afhangt. Als de ploeg zich daarin niet voor de A-finale (beste zes) plaats, is er sprake van een mislukt WK-toernooi. Het enige wat zijn dubbelvier dan nog rest is de kwalificatie voor de OS veilig te stellen. Voor Athene heeft NOC*NSF de lat gelegd op een plaats bij de beste acht.

Aan dezelfde norm hadden de ongestuurde twee en de dubbeltwee ook moeten voldoen. Maar beide ploegen vielen gisteren net als de Emke-acht uit het olympisch kwalificatietoernooi. Van de ongestuurde variant mocht niet worden verwacht dat zij hun boot voor de Athene zouden plaatsen. Die boot werd sinds kort bemand door de reserves van de acht.

De dubbeltwee van Gijs Vermeulen en Matthijs Vellenga had meer potentie. Eind mei hadden die mannen al samen goed gepresteerd bij een matig bezette wereldbekerwedstrijd, maar daarna toonden zij geen vooruitgang.

Skiffeur Dirk Lippits en de vrouwen dubbelvier hielden hun boten wel voor Athene in de race. Beiden benutten hun herkansing optimaal door als eerste over de finish te gaan.

Nederland heeft nu nog in totaal zes boten in de race voor 'Griekenland'. Mocht er nog eentje afvallen, dan is de olympische roeimissie via het WK in Milaan mislukt. Alleen het kwalificatietoernooi in 2004 biedt dan nog perspectief. Maar door die zijdeur past maar een enkele boot.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden