Onderzoek naar faillissement Longa kan drie jaar duren

Behalve de bestuursleden heeft niemand het faillissement zien aankomen van de Stichting Topvolleybal Lichtenvoorde, die vier jaar geleden rond het eredivisieteam van Longa’59 werd gebouwd....

Dinsdag vroeg de stichting (STL) het faillissement aan bij de rechtbank in Zutphen. Die wendde zich tot het advocatenkantoor Steentjes, gevestigd in Lichtenvoorde en onder meer gespecialiseerd in faillissementsrecht.

Na een gesprek met het stichtingsbestuur bekommerde curator Eef Steentjes zich meteen om de ‘spoedeisende zaken’. Donderdagavond informeerde hij bij de speelsters of ze bereid waren de resterende zeven wedstrijden in de A-league af te maken. Afgesproken werd dat de wedstrijd tegen Pollux, zaterdag, zeker wordt gespeeld. Daarna wordt de situatie opnieuw bekeken.

Eén maand is het team in elk geval verzekerd van loon, dat wordt gegarandeerd door een ‘vangnetregeling’ van uitkeringsinstantie UWV. Maar een nieuwe geldschieter zal moeten opstaan om onder andere de reiskosten te vergoeden van de speelsters, wier contracten gisteren werden ontbonden.

‘Die geldschieter is niet de curator, ook al draagt die de club een warm hart toe’, zei Steentjes, voor de duidelijkheid. Wel heeft de advocaat goede hoop dat een bedrijf of particulier uit de omgeving van het Achterhoekse volleybalbolwerk zich bij hem meldt om het team in nood te redden.

Minimaal drie maanden neemt het onderzoek van Steentjes waarschijnlijk in beslag. Maar hij kan ook drie jaar kwijt zijn met zijn werk, omdat debiteuren hun betalingen aan de club staken, terwijl Steentjes vindt dat ze die afspraken moeten nakomen.

Aanwijzingen voor een ‘bestuurlijke puinhoop’ vond de curator niet nadat die de eerste stapels papier had doorgenomen. De financiële crisis is, luidt zijn voorlopige oordeel, te wijten aan ‘een opeenstapeling van ongelukkige momenten en een vervelende samenloop van factoren’.

Volgens Steentjes loopt de schuld van de stichting ‘zeker niet in de miljoenen’. Hoewel hij er niet dieper op wil ingaan, laten de redenen van de financiële teloorgang zich raden. Na de successen in 2004 en 2005 (landstitels, Supercups, kwartfinale Top Teams Cup) kwam sportief de klad er in bij Longa.

Dit was ook het gevolg van de opkomst van Martinus, waar de Nederlandse internationals sinds 2005 zijn ondergebracht. Andere teams waren door die overmacht praktisch kansloos voor de titel.

Toch schroomde de provincieclub niet flink geld neer te leggen om de ambities te verwezenlijken. Die waren grenzeloos, met het meedoen om de landstitel en een zo lang mogelijk verblijf in een Europees toernooi. Longa mocht vorig seizoen de finaleronde van de Top Teams Cup organiseren, maar moest daarvoor uitwijken naar het Duitse Münster, omdat de eigen hal ongeschikt werd bevonden.

Hoewel het stichtingsbestuur volgens Steentjes’ bevindingen tot nu toe ‘geen ernstige verwijten’ kan worden gemaakt, zag de STL zich genoodzaakt dit seizoen veel geld uit te geven, onder meer aan onvoorziene gebeurtenissen.

Een deel van de begroting werd opgeslokt door het wegsturen van de Duitse trainer Mathias Eichinger en door het binnenhalen van twee Amerikaanse speelsters. Ook werd geïnvesteerd in de Sourcy-volleybalschool om speelsters voor de lange termijn op te leiden. En dat, menen sommige clubleden, terwijl er op korte termijn genoeg werk aan de winkel bleek.

Volgens de stichting blijkt ‘het zo gewenste topsportklimaat in de Achterhoek niet mogelijk’. Een woordvoerder voegde daaraan toe dat meer volleybalclubs zijn gestruikeld over de ambities. Ze leverden hun licentie in of topteams hielden op te bestaan. Zo ver is het (nog) niet bij Longa, dat volgens de voorzitter desondanks een ‘inktzwarte bladzijde’ kon bijschrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden