Update

Omstreden Iljoemzjinov blijft voorzitter schaakfederatie

Kirsan Iljoemzjinov blijft nog 4 jaar voorzitter van de internationale schaakfederatie FIDE. Bij de met spanning tegemoet geziene verkiezing vandaag in Tromsö kreeg de voormalig president van de autonome Russische republiek Kalmukkië de voorkeur boven oud-wereldkampioen Garri Kasparov.

Kirsan Iljoemzjinov. Beeld ap
Kirsan Iljoemzjinov.Beeld ap

De omstreden Iljoemzjinov, sinds 1995 in functie, slaagde er toch weer in wereldwijd veel steun te krijgen, 110 afgevaardigden stemden op hem. Slechts 60 gedelegeerden, onder wie de Nederlander Herman Hamers, wilden Kasparov de kans geven de FIDE te hervormen. Dat werd later gecorrigeerd naar 61. Het deed aan de zware nederlaag van een van de beste schakers uit de geschiedenis niets af. Drie stembriefjes waren ongeldig.

Beide kandidaten voerden in de aanloop naar het 85e congres van de FIDE in het noorden van Noorwegen een felle campagne, waarin weinig werd geschuwd. Een moddergevecht, vonden velen. 'De beschuldigingen vlogen over en weer', schetste Hamers.

Herbert Bastian, de preses van de Duitse bond, vertelde dat Iljoemzjanov de afgevaardigden van de 174 nationale federaties heeft beloofd 20 miljoen dollar te te investeren in de schaaksport.

Volgens Hamers had het zittende bestuur vorige week al 25 volmachten gekregen uit landen die niet in Tromsö aanwezig waren. Niettemin werd een spannender strijd verwacht dan in het verleden, toen de Rus Anatoli Karpov en de Nederlander Bessel Kok op voorhand al volstrekt kansloos waren.

Iljoemzjanov, die zich in het verleden liet voorstaan op zijn vriendschap met Saddam Hoessein, Khadaffi en Assad, bleek echter opnieuw een gehaaid strateeg met onder meer goede betrekkingen in het Kremlin. Kasparov is een van de grootste politieke vijanden van de Russische president Vladimir Poetin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden