Omstreden Dani maakt eind aan benarde periode

Derde ronde, tweede wedstrijd VfL Bochum (Dui) - Ajax (Ned) 2-2 (eerste duel 2-4). 51. Arveladze 0-1, 59. Hofmann 1-1, 69....

WILLEM VISSERS

Van onze verslaggever

Willem Vissers

BOCHUM

Ajax vermoedde donderdag dat het vuur in de Kohlenpott van Bochum geblust was, maar van onder de smeulende resten schoot nog één steekvlam omhoog. Ajax bracht zichzelf in de problemen tegen de hardwerkende voetballers van VfL Bochum en eindigde bij 2-2, na een achterstand. De uitslag was genoeg voor de entree in de kwartfinales van de UEFA Cup, na de 4-2 van Amsterdam.

Na zes seizoenen onder Louis van Gaal plaatste Ajax, dat nu aan de hand loopt van trainer Morten Olsen, zich voor het zevende seizoen op rij voor de laatste acht van een Europees toernooi. Bovendien volgde in vijftien confrontaties met Duitsers pas één keer uitschakeling.

Wat is een mooier antwoord op een hint van de trainer dan een belangrijk doelpunt? De Portugees Dani stond de laatste dagen weer eens ter discussie, omdat hij verdedigend kwetsbaar is en te veel risico's neemt. Maar op het moment dat Bochum met 2-1 leidde, en nog een doelpuntje nodig had om het grote Ajax te vloeren, op dat moment sloeg het zondagskind toe. Hij kopte een voorzet van Babangida laag naar de hoek.

Zijn gebaar van triomf naar de bank met Olsen was veelzeggend. Dani heeft wel vaker gescoord op cruciale momenten, bijvoorbeeld vorig seizoen in de kwartfinales van de Champions League tegen Atletico Madrid of deze jaargang thuis tegen Udinese.

Ajax voetbalde matig, een afspiegeling van de recente verrichtingen in de competitie, waar de ene winst de andere weliswaar opvolgt maar het spel aan kwaliteit heeft ingeboet. Bovendien heeft de ploeg soms de vervelende eigenschap zich nogal overmoedig te gedragen. Dat zal wel te maken hebben met de klasse van de meeste individuen. Ze waren donderdag stuk voor beter dan de modale Duitsers en gemakzucht ligt dan op de loer.

Terwijl Ajax toch gewaarschuwd was. Bochum had thuis met 5-3 van Trabzonspor gewonnen en met 4-1 van Club Brugge. Duitsers schijnen bovendien nooit op te geven; zeker niet als het om Duitsers uit de Kohlenpott gaat, het mijnwerkersgebied waar het volk arbeidslust eist.

Op het door regenval kapotgetrapte veld bleven ze gaan, op de golven van het enthousiasme die van de tribunes in het kleine Ruhrstadion neerdaalden. Bijna overspannen hitste de omroeper het volk in de rust nog eens op. 'Zorg dat jullie later met trots aan de kinderen kunnen vertellen dat je aan deze grootse dag hebt meegewerkt.'

Van zijn ideale opstelling miste Olsen twee pionnen. Litmanen, bijna hersteld van een dijbeenkwetsuur, had dinsdag op een schimmig achterafveld pittig getraind met Bobby Haarms en gaf daarmee voeding aan de geruchten dat hij toch zou spelen. Hij zat inderdaad op de bank en viel in bij 1-1, toen Ajax dreigde weg te zakken in de blubber.

Witschge, gekwetst aan de lies, bleef aan de kant. Rudy was zijn vervanger. Derhalve was het middenveld nogal geïmproviseerd. Dani voetbalde op de plek van Litmanen. Hij liet af en toe zien waarom Olsen niet schroomt om hem soms vernederend vroeg te wisselen. De Deen ergerde zich nu en dan een ongeluk aan zijn mannen. Hij sloeg dan hard met zijn hand op een reclamebord of maakte ruzie met de vierde man.

Toch stond de Portugees Dani ook aan de basis van veel gevaarlijke Ajax-momenten. Toen hij even van positie wisselde met Laudrup en linksbuiten was, waren de Duitsers helemaal in de war. Zoals ze toch al schrokken van positiewisselingen of van het opstomen van vrije man Blind.

Ajax had mogelijk een gemakkelijke avond gehad als aanvoerder Blind na zeven minuten had gescoord, na een passje van Ronald de Boer. Blind, Ajax' recordhouder in Europese wedstrijden, leverde echter een slap rollertje af.

Ajax leed veel balverlies, was besluiteloos en toonde een gebrek aan schotkracht. Waar de Duitsers al vuurden als ze ook maar enigszins in de buurt van het doel verschenen, breiden de Ajacieden heel wat patroontjes bij elkaar. Bochum was voor rust eigenlijk maar twee keer gevaarlijk, bij schoten van Dickhaut en Sundermann vlak na elkaar.

Na 37 minuten dachten de Ajacieden sterk aan 0-1. Dani stuurde Babangida op pad en diens lage voorzet was een simpel klusje voor Laudrup. De Deen stond evenwel buitenspel.

Vlak na de pauze leek de beslissing toch gevallen. Arveladze toonde zijn individuele klasse door Dickhaut met een slimmigheid a la Udinese uit te spelen en met links uit te halen: 1-0.

Het had de aanzet tot rust moeten zijn, doch Bochum richtte zich op. Eerst was Van der Sar kansloos op een van richting veranderd schot van Hofmann, vijf minuten later mocht Mamic ver buiten het strafschopgebied volledig vrij uithalen.

Toch kreeg Bochum geen enkele mogelijkheid op de 3-1, die de entree in de kwartfinales had betekend. Want vier minuten na de 2-1 zette Dani zijn veelgeroemde lokken tegen de bal. Ajax kreeg in de slotfase tal van kansen om de score op te voeren. Maar de uitstekende doelman Ernst bleek een bekwaam vervanger van de geblesseerde Gospodarek. Over de slordigheid van Ajax is trouwens al genoeg gezegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden