Omkoopschandaal houdt Belgisch voetbal in greep

Een omkoopschandaal in de Belgische voetbalcompetitie breidt zich verder uit. Na Sint-Truiden, Lierse en La Louvière zou de Chinese zakenman Zheyun Ye ook twee spelers van Germinal Beerschot hebben benaderd....

Van onze correspondent Bart Dirks

Ye zou bij diverse clubs op dezelfde manier hebben gehandeld. Hij poogdedrie tot vier spelers om te kopen en gaf ze instructies hoe te handelen.Ye zou met verschillende spelers hebben gesproken in het Hilton Hotel inBrussel en ze daar ook hebben betaald voor bewezen diensten.

De Chinees werd eind oktober in dat hotel aangehouden, na de wedstrijdSint-Truiden - La Louvière. Op die wedstrijd werd bij bookmakers 600duizend euro ingezet. Dat is twintig keer meer dan gebruikelijk is bijtopclubs als Anderlecht of Standard Luik.

Ye werd evenwel ondervraagd wegens een zedenzaak. Kort na zijnvrijlating is hij met de noorderzon verdwenen. Vermoed wordt dat hij inShanghai zit.

Ye wilde zich vorig seizoen inkopen bij Germinal Beerschot. Toen datniet lukte, zou hij hebben geprobeerd twee spelers om te kopen voor 25duizend euro, zo berichtten woensdag de kranten Het Laatse Nieuws en LaDernière Heure. Toen de voetballers daar niets van wilden weten, zou Yezijn aandacht hebben verlegd naar andere clubs.

Justitie onderzoekt de zaak. 'Wij zijn nooit op de hoogte gebracht vandeze feiten', meldt Beerschot woensdag in een reactie. 'Noch door despelers in kwestie, noch door derden.'

Bij La Louvière werd dinsdag huiszoeking gedaan. Het parket vanBrussel eiste de zestien spelerscontracten op om te weten hoeveel zijverdienen. De gedachte was dat zij vanwege de lage salarissen gevoeligzouden kunnen zijn voor omkoping door Ye.

Die suggestie wordt bij de club van de hand gewezen. 'Deze hele zaakwordt opgeblazen', zegt clubadvocaat Laurent Denis. 'Met die mysterieuzeChinees hebben we niets te maken. La Louvière is volledig autonoom.'

De clubs die het meest in verband worden gebracht met Ye, La Louvière,Sint-Truiden, Beerschot en Lierse, bezetten in die volgorde de laatste vierplaatsen in de eerste klasse. Lierse staat sinds 5 november in een kwaaddaglicht na het opmerkelijke 4-0 verlies tegen Beerschot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden