OM ziet geen heil in politie-eenheid matchfixing

Er gaat voorlopig niks veranderen in de opsporing en bestrijding van matchfixing. Dat bleek maandag in de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting over corruptie in de sport, waar voetbalbond KNVB aandrong op een gespecialiseerde politie-eenheid. Daarin ziet het Openbaar Ministerie geen heil.

KNVB-directeur Gijs de Jong maandag in de Tweede Kamer. Beeld ANP
KNVB-directeur Gijs de Jong maandag in de Tweede Kamer.Beeld ANP

'We voelen niet de behoefte en de noodzaak om een dergelijke opsporingseenheid in het leven te roepen', zegt Digna van Boetzelaer, plaatsvervangend hoofdofficier bij het functioneel parket. 'Het is effectiever per zaak te kijken hoe je handelt. Het gaat om meer dan af en toe een boef opsluiten, we willen dit maatschappelijke probleem zo goed mogelijk aanpakken.'

Daarmee negeert het OM de wens van velen om tot een 'fairplay-eenheid' met vergaande opsporingsbevoegdheden te komen. Politici twijfelen er openlijk aan of de bestrijding van corruptie in de sport prioriteit heeft bij justitie. 'En dat terwijl de schandvlek matchfixing de sport binnendrijft', aldus Kamerlid Tjeerd van Dekken (PvdA). 'Ik houd het OM de komende tijd scherp in de gaten om te kijken of ze hun woorden waarmaken.'

Volgens Van Boetzelaer werken het OM en de politie steeds beter samen met toezichthouders en de sportsector. Dat er stappen zijn gezet bleek volgens haar toen een voetballer eind vorig jaar contact opnam met de KNVB nadat hij was benaderd door een 'matchfixer'. 'Toen heeft de KNVB ons ingeschakeld, hebben wij achterhaald dat het tv-programma Rambam erachter zat, en heeft de bond alle clubs gewaarschuwd.'

Interview KNVB-bestuurders

Van één wedstrijd in de eredivisie staat het nu ook volgens de KNVB vast dat die is gemanipuleerd. Of het meer gebeurt? KNVB-bestuurder Gijs de Jong: 'We kunnen niet aantonen dat het niet zo is.' Lees het interview hier (+).

Hoe zat de matchfixing in elkaar en welke wedstrijden zijn nog meer verdacht? Lees hier de emails en bekijk de beelden. (+)

Politici, experts, sportbonden en het Openbaar Ministerie zeggen doordrongen te zijn van het gevaar van matchfixing. Hoe kan het ook anders, nu de KNVB heeft bevestigd dat een eredivisiewedstrijd is gemanipuleerd. Maar de Kamer is verdeeld over de beste aanpak. Zo is er onvoldoende steun voor het formeel strafbaar stellen van matchfixing; de meeste partijen vinden dat wetsartikelen over oplichting en niet-ambtelijke corruptie volstaan.

Door schade en schande wijs geworden neemt de voetbalbond matchfixing sinds een aantal jaar serieus. De KNVB heeft experts in dienst die zich ook op de hoogte stellen van de Aziatische gokmarkt, waar vaak de kiem van het probleem ligt. Het overgrote deel van de sportweddenschappen - met een jaarlijkse waarde van zo'n 500 miljard euro - wordt in Azië afgesloten.

Andere sportbonden hebben nog grote stappen te zetten, bleek maandag. Neem tennisbond KNLTB. Voorzitter Rolf Thung heeft zijn hoop gevestigd op informatie van gokbedrijven over verdachte wedstrijden. Daarmee wil hij matchfixing in het tennis oplossen. In de praktijk werkt dat niet, want veel gemanipuleerde partijen worden nooit opgemerkt door gokbedrijven. Ze hechten bovendien veel waarde aan de privacy van hun klanten.

Ibrahim Kargbo nam 200 duizend euro aan om een wedstrijd te fixen. Beeld anp
Ibrahim Kargbo nam 200 duizend euro aan om een wedstrijd te fixen.Beeld anp

Rituele dans

Zo heeft iedereen wel een reden waarom een ander het voortouw zou moeten nemen. Bonden hebben te weinig opsporingsbevoegdheden, gokbedrijven denken aan hun klanten en het OM zegt dat het strafrecht 'niet dé oplossing is'. Het is een rituele dans die al jaren het debat over de bestrijding van matchfixing bepaalt.

De hoop is gevestigd op het strafrechtelijk onderzoek naar matchfixing bij Willem II, dat sinds januari 2015 loopt. Of dat zich ook op andere clubs richt is onbekend. In e-mails van de Singaporese matchfixer Wilson Raj Perumal worden niet alleen vier duels van Willem II genoemd, er komt ook een andere Nederlandse profclub ter sprake. De politie kan gebruikmaken van informatie die de KNVB heeft verzameld.

Pijnlijk is dat de kern van het bewijsmateriaal van de KNVB al jarenlang bekend was bij de politie in Finland, waar Perumal in 2011 werd gearresteerd. 'Veel informatie lag al bij officiële instanties', constateert KNVB-directeur Gijs de Jong. 'Dan is het in onze ogen onvoorstelbaar dat die informatie pas halverwege 2015 beschikbaar was in Nederland.'

Algemeen directeur Berry van Gool van het in opspraak geraakte Willem II. Beeld pro shots
Algemeen directeur Berry van Gool van het in opspraak geraakte Willem II.Beeld pro shots
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden