Om 17.03 uur rijdt Rutten zijn vertrek tegemoet

Fred Rutten viel opnieuw niet te benijden, toen hij weer een nieuwe nederlaag van Feyenoord moest verklaren. De coach kon nooit aarden in de Kuip. Vanavond werd hij per direct ontslagen.

Beeld epa

Bedrukte gezichten voor de kleedkamer van Feyenoord. Het is even voor half vijf als het gangetje in het IJsseldeltastadion zich vult met nieuwsgierige verslaggevers. De wijze waarop Feyenoord zojuist met 3-0 onderuit is gegaan, laat geen ruimte over voor twijfel: dit gaat consequenties hebben voor trainer Fred Rutten. Maar welke precies, dat is dan nog de vraag.

Teammanager Bas van Noortwijk en persvoorlichter Raymond Salomon tellen de tegels. Af en toe gaat achter hen de deur open. Martin van Geel, de technisch directeur, stapt met een bedrukt gezicht naar buiten. De geschorste Khalid Boulahrouz, gestoken in een hip leren jack, kijkt door een kier boos naar het legertje journalisten dat achter een lint op Rutten wacht. De geschorste verdediger heeft even geen zin in pottenkijkers.

Dan komt Fred Rutten tevoorschijn. Met ferme stappen snelt hij naar de mixed-zone. Daar verdwijnt hij achter een reclamezuil van FOX Sports. Het interview is van korte duur. 'Ik ben erg geschrokken vandaag. Moet even contact hebben met de directeur', zegt hij. Daarna loopt hij weg.

Bij RTV Rijnmond herstelt hij zich enigszins. Zoals altijd zijn z'n zinnen een beetje krom. 'Als mens zijnde doet dit heel zeer. Het beestje van willen winnen zit er in.' Daarna geeft de verbouwereerde verslaggever terug aan de studio. Hij zegt: 'Ik zie een verslagen, verdrietige man.' Rutten moet nog naar de persconferentie. Gangetje door, rechtsaf de eerste deur. Dan is hij bij de perszaal.

Beeld epa

Dodelijk statistieken

Afgelopen vrijdag kreeg Rutten een paar dodelijke statistieken voorgelegd: nog nooit was hij er in zijn trainerscarrière in geslaagd om de laatste competitiewedstrijd te winnen.

Of hij van plan was daar in Zwolle verandering in te brengen? Je kunt er als trainer een grap van maken, of het in je voordeel omdraaien, maar Rutten schoot - zoals altijd - onmiddellijk in het defensief. Hij wilde, zo luidde zijn antwoord, alleen maar aan zondagmiddag half drie denken. Dán moest het gebeuren.

Maar er gebeurde helemaal niets op zondagmiddag om half drie. Alsof Feyenoord voor het eerst op kunstgras speelde, zo apathische oogde het spel van de Rotterdammers. Zonder er echt heel veel moeite voor te doen, liep PEC uit naar 3-0. De tweede treffer, een strafschop van invaller Tomás Necid, leek wel een executie: hard, kil en meedogenloos schoot hij de bal achter Kenneth Vermeer.

De slappe manier waarop de Feyenoord-spelers op het veld stonden, wekte haast de schijn van muiterij richting de trainer. Dodelijk voor een controlfreak als Rutten. Hij is dit seizoen niet de juiste trainer voor Feyenoord gebleken. Aardige man, geen toptrainer. Veel te onrustig.

Beeld anp

Tribunaal

De persconferentie. Rutten maant de medewerker van PEC Zwolle tot haast. Hij wil maar één ding: weg uit het vermaledijde IJsseldeltastadion. De bijeenkomst heeft iets weg van een tribunaal: Rutten alleen achter een tafel, een peloton hongerige verslaggevers tegenover hem. 'Ik heb geen zin om over de wedstrijd te praten', zegt de Tukker. 'Vanavond ga ik om de tafel zitten met Martin van Geel. Daar wil het bij laten.' 22 seconden nadat hij er is gaan zitten vertrekt Rutten alweer uit het benauwde zaaltje.

De onluisterende middag in Zwolle staat niet op zichzelf. De incidenten rijgen zich aaneen door het jaar. Het late aantrekken van Colin Kazim-Richards als opvolger van Graziano Pellè, Erwin Mulder die van het ene op het andere moment op het tweede plan wordt gezet omdat Kenneth Vermeer voor een prikkie vrijkomt, talenten als Jean-Paul Boëtius en Tonny Vilhena die langzaam wegkwijnen, Rutten die in de februari al besluit zijn contract niet te verlengen maar daarover zwijgt, supportersgeweld rondom de wedstrijden tegen AS Roma, het gebakkelei over het nieuwe stadion, een pseudo-spits die na de wedstrijd tegen Vitesse door een persmedewerker in bedwang moet worden gehouden.

Dat alles culminerend in deze dramatische wedstrijd in Zwolle. In die zin gaat de schuldvraag over het mislukte seizoen veel verder dan alleen de positie van Rutten.

Jean-Paul Boëtius gaat met een van pijn vertrokken gezicht onderuit na een tackle van Rienstra.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De Feyenoord-trainer heeft zijn vaste plek in de bus opgezocht: links voorin. Daar, achter het geblindeerde glas, is hij veilig. Afgeschermd van de boze buitenwereld. Pas als de deur openzwiept, vangen de fans van PEC Zwolle een blik op van de gekwelde trainer. Die verstuurt net een sms.

Om 17.03 uur start de chauffeur de motor. Feyenoord gaat terug naar Rotterdam. Daar hoort Rutten later op de avond dat Feyenoord hem ontslagen heeft. Niets is sterker dan dat ene woord, luidt de slogan op de bus. De fans van PEC lachen. 'Pussy's, Pussy's', scanderen ze, terwijl de bus langzaam uit hun zicht verdwijnt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden