Olympische zwemfinales in de ochtend

Ondanks protesten van atleten en coaches zullen de zwemfinales tijdens de Olympische Spelen van Peking in de ochtend plaatsvinden. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) donderdag verklaard....

ANP

Vele topzwemmers, onder wie Pieter van den Hoogenband, hebben de afgelopen weken geprotesteerd tegen het voornemen om de finales in de ochtend af te werken, omdat dit indruist tegen de belangen van de sporters. Momenteel worden bij de grote toernooien ‘s ochtends de series afgewerkt en vinden de medaillewedstrijden ‘s avonds plaats.

‘Dit is heel hypocriet’, reageerde Jan Kossen, directeur van zwembond KNZB. ‘Want de finales van het schoonspringen blijven wel gewoon in de avond, omdat de Chinezen dat willen. Dit besluit zou alleen rechtvaardig zijn, wanneer het bij alle sporten gebeurt. Hiermee wordt aangetoond dat de kwaliteit van de sport voor het IOC niet belangrijk is. Dat valt me ontzettend tegen.’

Kossen verwacht dat het lastig wordt om het IOC alsnog op andere gedachten te brengen, aangezien het besluit al gevallen is. Overigens worden ook de meerkampfinales (individueel en landen) bij het turnen in de ochtend afgewerkt, zodat de Amerikaanse tv-kijkers op hun wenken worden bediend.

Sportkoepel NOC*NSF legt zich vooralsnog niet neer bij het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de olympische zwemfinales in de ochtend te laten plaatsvinden. Dat heeft technisch directeur Charles van Commenée donderdag gezegd.

Het NOC*NSF heeft de afgelopen weken via verschillende kanalen geprobeerd het IOC ervan te overtuigen dat de zwemmers erbij gebaat zijn om de finales in de avond af te werken. ‘Er zijn allerlei lobby's ingezet’, aldus Van Commenée. ‘En die lobby is nu niet afgelopen.’ Begin december komen alle Europese nationale olympische comités bijeen. Van Commenée wil dan het onderwerp hoog op de agenda zetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden