Olympische roeibaan slibt dicht

Olympische sporters maken zich zorgen over de lagune waar in 2016 de roei- en kanowedstrijden worden gehouden. 'De stank is ondraaglijk en het is lastig de dode vissen te ontwijken', aldus Fabiana Beltrame, voormalig wereldkampioen roeien.

Dode vissen drijven in de Rodrigo de Freitas Lagune waar de roei- en kanowedstrijden zullen plaatsvinden tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Beeld anp

De afgelopen twee weken dreven tienduizenden dode meivissen in de Rodrigo de Freitas lagune, gelegen in een van de duurste wijken van Rio de Janeiro. Medewerkers van de stadsreiniging hebben ruim 50 duizend kilo vis verwijderd, maar de klus is nog altijd niet geklaard.

Volgens het milieusecretariaat van de gemeente is de massale sterfte een gevolg van regenval. De lagune is met de nabijgelegen zee verbonden via een kanaal. Door hevige regenval is een grote hoeveelheid zeewater de lagune ingestroomd. Hierdoor is de temperatuur van het water abrupt afgenomen, en dat werd de vissen fataal.

Geen watersport

Het milieusecretariaat raadt ieder contact met het water af. Zwemmen is altijd al uit den boze in de zwaar vervuilde lagune, maar momenteel is ook het beoefenen van andere watersporten een slecht idee. Zodra alle vissen zijn opgeruimd moet de situatie zich normaliseren. Waarschijnlijk ruim op tijd voor de testwedstrijden in augustus en september.

Roeister Beltrame heeft gewoon doorgetraind afgelopen week, en deed op sociale media uitgebreid haar beklag over de situatie. 'Alweer een massale vissterfte', zei ze op Instagram. 'Wat als dit gebeurt tijdens de Spelen?' Vrijwel jaarlijks is de lagune toneel van drijvende vissenlijken. De autoriteiten in Rio verwachten niet dat dode vissen de olympische roei- en kanowedstrijden zullen verstoren volgend jaar. Ze vertrouwen daarbij op de weergoden, in augustus is het geen regenseizoen.

Ronddrijvend vuil

Eerder dit jaar was er ook grote vissterfte in de Guanabara baai, waar de zeil- en surfwedstrijden volgend jaar zijn. De oorzaak is onbekend. De rioleringssystemen van wijken en steden komen uit in de baai, waardoor het water ernstig is vervuild. Olympische sporters klagen daarbij over ronddrijvend grof vuil.

Het Nederlandse bedrijf Deltares sloot vorige maand een overeenkomst met Rio de Janeiro om mee te helpen met de schoonmaakwerkzaamheden in de baai. Deltares biedt Rio een systeem dat het gedrag van ronddrijvend afval voorspelt.

Met dat systeem is te zien waar het afval zich bevindt, en voorzien welke richting het op beweegt. Op die manier kunnen de eco-boten, belast met het verwijderen van afval, efficiënter te werk gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.