Olympische roeiarmada omvat nu negen boten

Skiffeur Gerard Egelmeers en de twee-zonder-stuurvrouw Femke Dekker/Marlous Bolman roeiden woensdag op de Rotsee van Luzern naar de Spelen in Sydney....

Van onze sportredactie

Dekker en Bolman, beiden 23 jaar, volbrachten hun olympische missie met ongekend fanatisme waarbij de kwaliteit van hun roeien goed bleef. In de race met vijf boten waren de Zuid-Afrikaansen Helen Fleming en Colleen Orsmond het snelst in 7.37,54, maar met 7.39,31 hielden Dekker/Bolman de gevreesde Poolsen Iwona Zygmunt en Aneta Belka achter zich.

Het Nederlandse tweetal kwam van ver en nam alle hindernissen. Als twee-zonder moesten beiden op de Rotsee laten zien samen behoorlijk te kunnen roeien. Vervolgens kregen ze de opdracht internationaal mee te kunnen in Duisburg. Ze verdienden daar een uitzending naar de wereldbeker in München. Een finaleplaats was een vereiste om naar het olympisch kwalificatietoernooi in Luzern te mogen. Maar eerst moesten ze bij de Holland Beker op de Bosbaan nog een nationale trial tegen Christien Vink en Annemiek Eygelaar winnen. Dat lukte uiteraard ook.

Gerard Egelmeers is al 31 jaar. Hij heeft een topbaan in het bedrijfsleven. Toch roeit hij door, in weerwil van nederlagen en tegenslagen. Vorig jaar was er muiterij rond de nationale dubbelvier. Hij kwam niet meer in de ploeg na een reeks selecties en probeerde het met Eggenkamp nog als dubbeltwee. De roeibond achtte hem niet goed genoeg voor de WK en eigenlijk ook niet voor Sydney.

Egelmeers wilde toch eens naar de Olympische Spelen en probeerde het als skiffeur. Hij bracht vele eenzame uren door op het water, voldeed aan alle eisen op het nippertje en zo ook aan de olympische kwalificatie. Hij moest drie races roeien: serie, herkansing en finale. Hij haalde Sydney op het allerlaatste startbewijs: derde na de Slowaak Jan Ziska en de Brit Matt Wells.

Opvallend was het falen in Luzern van de Duitse achten. Beide boten misten de olympische kwalificatie. De mannen bleven achter bij Canada en Kroatië die wel naar Sydney gaan. De vrouwen werden verslagen door Wit-Rusland en Groot-Brittannië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden