Olympisch traject triatleten in gevaar

Het olympisch kwalificatie-traject van Nederlandse triatleten komt in gevaar nu een grote wereldbekerwedstrijd in Monaco op 2 juli wegens gebrek aan sponsoring is afgelast....

Van onze verslaggever

De wedstrijd in Monaco werd deze week afgelast omdat de organisatie de sponsoring niet rond kon krijgen. Sponsors lieten het afweten, omdat geen enkele televisie-zender de wedstrijd wilde uitzenden. Op dezelfde dag wordt de finale van het EK-voetbal gespeeld in Rotterdam.

Twee Nederlandse triatleten, Ingrid van Lubek en Eric van der Linden, zijn al zeker van het ticket naar Sydney, anderen, als Rob Barel en Wieke Hoogzaad, moeten als teken van vormbehoud nog eenmaal een toptwaalf-plaats scoren.

Monaco was daartoe de aangewezen plaats, andere mogelijkheden (wedstrijden op New Foundland, in Toronto en Tokio) zijn minder geschikt wegens de slopende reis. Bovendien valt de wedstrijd in Toronto (8 juli) samen met de EK in het Limburgse Stein.

Dennis Looze, die tijdens de recente WK in Perth op negen seconden van de nummer acht eindigde ('en een halve minuut van de winnaar, de verschillen zijn klein'), maakt zich niet al te druk over de afgelasting van de wedstrijd in Monaco. 'De bond gaat overleggen met NOCNSF, ik ga ervan uit dat mijn olympische aspiraties niet in gevaar komen.'

Van de mannen heeft alleen Van der Linden geheel aan de NOCNSF-eisen voldaan (eenmaal topacht, plus een toptwaalfnotering bij een WB-wedstrijd), maar aangezien de ploegentactiek bij de olympische triatlon als belangrijk wordt gezien, zijn ook Rob Barel en Dennis Looze zo goed als zeker van de reis naar Sydney.

Bij de vrouwen is Ingrid van Lubek zeker van 'Sydney' en moet Wieke Hoogzaad nog vormbehoud tonen. Groenendijk en Pepels vechten om het derde ticket. Nederland mag in Australië met drie mannen en drie vrouwen van start gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden