Oltmans aan opkikker toe na drie verloren finales

Meer trainingen, meer wedstrijden, meer toernooien en vooral meer concurrentie. Op zoek naar nieuwe successen is bondscoach Roelant Oltmans een ander pad ingeslagen....

Van onze verslaggever Ronald ten Brink

Aan het eind van het eerste jaar in zijn tweede termijn als bondscoach is Roelant Oltmans hard toe aan een opkikker. Het hoofddoel voor 2005, het veroveren van de Europese hockeytitel, werd niet bereikt. Succes in de Champions Trophy, die zaterdag in India van start gaat, kan veel goedmaken.

Zo op het oog deed Nederland het helemaal niet zo slecht bij het EK. In de finale werd pas in de laatste drie minuten verloren. De nederlaag tegen Spanje (4-2) was schlemielig, maar niet onverdiend.

Nadat hij zijn teleurstelling had weggeslikt, was Oltmans de eerste om te erkennen dat er werk aan de winkel was. Hij realiseerde zich dat de tweede plaats veel verhulde. Moeizaam waren de overwinningen op Frankrijk en Polen in de poule, de halve finale tegen België overtuigde niet echt, en de winst in het groepsduel met Spanje was van weinig waarde. Bovendien werd voor de derde keer op rij (Spelen en Champions Trophy) een finale verloren.

Al een half uur na de eindstrijd bevestigde Oltmans dat sommige spelers niet de stappen hadden gemaakt die hij van hen verwachtte, en daarbij doelde hij niet op het nachtelijke terrasbezoek eerder die week. Namen wilde hij niet noemen. ‘Dat bespreek ik individueel met de betrokkenen.’

Oltmans besefte dat hij de concurrentie moest opvoeren om zijn doel te bereiken. In oktober stelde hij daarom een opleidingsploeg samen van hoofdklassespelers die net te oud zijn voor Jong Oranje.

Dit zogenoemde schaduwteam moest druk op de ketel zetten. De bondscoach wilde de internationals daarmee duidelijk maken dat hun plaats in het nationale team niet langer is gereserveerd.

Dat het geen loos dreigement was, bewees Oltmans de afgelopen twee weken. In de selectie voor de Champions Trophy werden de namen van Rob Derikx (124 interlands) en Jesse Mahieu (38 caps) doorgestreept. Zij werden vervangen door Teun Rohof en Thijs de Greeff, beiden uit de opleidingsploeg.

Oltmans trok die harde lijn door toen De Greeff (enkel) en Nick Meijer (hamstring) met een blessure moesten afhaken. In plaats van Derikx en Mahieu werden de nieuwelingen Marcel Balkestein en Maikel Brekelmans als vervangers aangewezen.

Het afvallen van Derikx kwam niet onverwacht. De SCHC’er kreeg in de loop van het EK steeds minder speeltijd en bracht de finale op de bank door. ‘Ik zit al sinds mijn 18de bij het Nederlands elftal. Ik kon me niet meer voor elke training opladen’, zo omschreef hijzelf zijn mentale vermoeidheid.

Mahieu, door Oltmans’ voorganger Terry Walsh bij de olympische ploeg gehaald, wordt door de huidige bondscoach te flegmatiek bevonden. Oltmans is sowieso op zoek naar meer agressie in zijn ploeg. Dat de fysiek sterke landskampioen Oranje Zwart nu met zes spelers (een derde deel) is vertegenwoordigd, past in die keuze.

Zoals het ook geen toeval is dat de felle Timme Hoyng de laatste oefenduels telkens als rechtsmidden in de basis begon en de voorkeur kreeg boven de zeer getalenteerde, maar laconiekere Floris Evers. Oltmans vindt dat zijn spelers de mouwen wat hoger moeten opstropen en stelt de passie van Spanje en Australië ten voorbeeld.

De Champions Trophy, waaraan de sterkste zes landen van de wereld meedoen, beschouwt Oltmans als ‘een belangrijk meetmoment’ op weg naar het WK, volgend jaar september in Mönchengladbach. ‘Het is beslist geen oefentoernooi. We moeten een paar stappen vooruit zetten.’

Met Pakistan is Nederland in Chennai (voorheen Madras) het enige land zonder titel. Australië is olympisch-, Duitsland wereld-, India Aziatisch- en Spanje (behalve houder van de Champions Trophy) Europees kampioen. Oltmans, die in zijn vorige periode als bondscoach (1993-1998) alles won met uitzondering van een EK, is er veel aan gelegen zijn faam als succestrainer nieuw leven in te blazen.

Daartoe heeft hij een ambitieus programma samengesteld. Het aantal trainingen wordt ten opzichte van 2005 opgevoerd en er staan beduidend meer oefenduels en toernooien op de agenda.

Behalve de volgende Champions Trophy, eind juli in Terrassa, heeft Oltmans de Sultan Azlan Cup in Maleisië, een vierlandentoernooi in Manchester en de Hamburg Masters op zijn lijstje gezet. Ook om die reden is een brede selectie noodzakelijk.

Dat moet de ideale voorbereiding zijn op het WK, waar Oltmans wil bewijzen dat hij nog altijd een topcoach is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden