Oliestaatje drijft spot met steepleland Kenia

De Qatari hebben die jongen gewoon gekocht, zei Pieter Langerhorst, echtgenoot van de Nederlandse atlete Lornah Kiplagat. Die `jongen' heet Stephen Cherono, maar tegenwoordig luistert hij naar de naam Saïf Saïd Shaheen....

Van onze verslaggever Rolf Bos

De hindernisrace is de laatste decennia een Keniaans onderonsje. Soms is er een Marokkaanse spelbreker als Boulami, die dan echter op Epo wordt betrapt. Gisteren liep in Parijs een atleet uit Qatar mee van voren, ene Saïf Saïd Shaheen.

Nooit van gehoord? Klopt. Twee weken geleden heette hij nog Stephen Cherono en had hij als Keniaan de beste jaarprestatie (8.02,48) op zijn naam staan. Sommige landen investeren jarenlang in opleidingen van jonge sporters, Qatar pakt het anders aan. Het haalde Cherono over om Qatari te worden, compleet met een nieuwe naam.

Cherono hapte toe. Naar verluidt zou hij voor een wereldtitel een miljoen dollar ontvangen. Waar of niet waar, de vlag van het golfstaatje maakte een ererondje. En daar zal het de Arabische sjeiks toch vooral om te doen geweest zijn.

Shaheen stuurde `landgenoot' Saifeldin - van origine geen Keniaan maar Soedanees - in de eerste meters naar voren om de hartslag van de rest op te jagen. Vervolgens begon hijzelf aan een solo. Pas halfweg werd hij bijgehaald door Kemboi, voormalig teamgenoot.

Ruben Kosgei, olympisch- en regerend kampioen, speelde geen rol van betekenis. De derde Keniaan, Abraham Cherono, liet zich ook niet voren zien. Cherono? Inderdaad, de broer van de atleet die ooit Stephen heette.

Het valt niet te bewijzen, maar mocht Stephen Cherono/Saïf Saïd Shaheen inderdaad een miljoen krijgen, dan ligt het voor de hand dat een deel van dat geld richting Eldoret gaat. Abraham: `Of ik win of Stephen, maakt niet uit, we zijn broers.'

Over openlijk helpen werd niet gerept. De Kenianen hebben hun lesje geleerd. In 1999 had Bernard Barmasai zicht op de GL-jackpot van 1 miljoen dollar. In Zürich dreigde de Keniaan de race echter te verliezen, in de voorlaatste bocht hield Christopher Kosgei, die óók een (half-)broer is van de Cherono's, duidelijk in.

Barmasai won en verklaarde achteraf naïef dat er sprake van een `deal' was. `De jackpot is ook voor mijn vrienden.' Later werden die woorden afgezwakt, maar de IAAF ontnam hem toch het zicht op de welgevulde geldbuidel.

Vooraf hadden de Kenianen gezegd dat ze gezamenlijk Shaheen zouden gaan bestrijden. Het gebeurde niet. De sportieve gastarbeider Shaheen liep te ver weg, alleen Kemboi kon nog bijkomen. In de eindsprint kwam hij lucht - of speelde toch iets anders? - te kort. Volgens Simon Vroemen kan er tussen dat tweetal geen sprake zijn van een afspraak: `Ze zijn grote vijanden.'

In elk geval heeft Qatar nu het grote succes waar het al jarenlang naar smacht. Twintig jaar geleden dachten de sportautoriteiten nog dat de komst van buitenlandse coaches dat kon bewerkstelligen. Zo was de Amerikaanse hordenloper Evans, olympisch kampioen van 1968, jarenlang coach in het Golfstaatje. Er werd in die jaren zelfs in de DDR getraind.

In de jaren negentig werden Somalische sporters `gehaald'. Ze namen pro forma dienst in het leger van Qatar. Mohammed Suleiman won brons op de mijl op de Spelen van Barcelona.

Maar gouden successen bleven uit. De nieuwe trend is nu dus om Kenianen te `kopen'. Twee weken geleden werd bekend dat Stephen Cherono en Albert Chepkurui, 10.000 meter-atleet, een paspoort van Qatar hadden gekregen.

Kenia weigerde aanvankelijk medewerking. Maar nadat een afvaardiging vanuit Nairobi naar Doha was gereisd, kon het ineens wél. Geruchten willen dat Kenia nu op kosten van Qatar de eerste, moderne kunststof 400-meterbaan van het land mag bouwen.

De twee atleten kregen nieuwe namen. Cherono werd Saïf Saïd Shaheen, Chepkurui luistert nu naar de naam Abdullah Hassan. De atleet, voorheen bekend als Stephen Cherono: `Mijn nieuwe naam? Ik koos 'm niet, ze gaven hem aan me. Vind je 'm mooi?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden