Oekraïne troeft grote 'broer' meteen al af

Aanzienlijk beter dan grote 'broer' Rusland begon Oekraïne de wereldkampioenschappen atletiek. Nadat Aleksander Bagatsj de eerste titel in Athene, bij het kogelstoten, had veroverd, bemachtigde Andrei Skvaruk gisteren het zilver op een ander onderdeel voor krachtpatsers, het kogelslingeren....

HANS VAN WISSEN; ROLF BOS

Van onze verslaggevers

ATHENE

Na vijf van de zes pogingen leek Skvaruk, die de Duitser Heinz Weis voorbij was gegaan, zelfs zijn eerste grote overwinning te gaan behalen, maar met een enorme schreeuw en dito worp kwam Weis toch weer aan de leiding. De wereldkampioen van 1989 wierp 81.78 en had verreweg de imposantste serie. Skvaruk bleef met 81.46 de Rus Sidorenko 70 centimeter voor. Het was bepaald een troostprijs voor de Russen die ooit bijna compleet heersten bij het kogelslingeren.

Een dag eerder brak in de kleine Oekraïense hoek van het nauwelijks gevulde stadion een geweldig kabaal los, toen Bagatsj met 20.53 het kogelstoten gewonnen bleek te hebben. Bagatsj, lang geleden (in 1989) ooit positief bevonden bij een dopingcontrole, vocht een spannend duel uit met de Amerikaan Jack Godina, vorig jaar tweede in Atlanta.

Bagatsj stootte in de derde poging 21.47, Godina in dezelfde omloop drie centimeter minder. Het bleef beider beste stoot. Op de derde plaats kwam Oliver-Sven Buder, die daarmee de Duitsers ook zeer tevreden stemde over het eerste weekeinde. Bovendien stevende zevenkampster Sabina Braun rechtstreeks op een medaille af.

Het meest gegund waren gedurende de eerste twee dagen echter de lauweren voor de Mexicaanse snelwandelaar Daniel Garcia. Garcia had al bijna de moed verloren ooit nog een winnende wedstrijd te wandelen en had zich uit voorzorg op de coaching bekwaamd. Want bij vorige gelegenheden was de man voortdurend het slachtoffer geworden van de vaak betwistbare jurering. Zowel bij de WK's van 1993 als 1995 werd hij wreed gediskwalificeerd. Enorm zoet was dan ook de triomf van zaterdag.

Een sensatie deed zich gisteren bijna voor op de 400 meter, nu hij de 200 niet loopt het nummer van Michael Johnson. Het hele systeem van IAAF-wild cards werd ten behoeve van hem in het leven geroepen en waarachtig, hij had het door een enorme flater bijna volkomen geridiculiseerd. Johnson dacht zich ontspannen door de tweede schiftingen heen te rennen en richtte zich op de benodigde derde plaats in zijn reeks. Maar het ontging hem volkomen dat de Senegalees Wade hem snel naderde. Pas op het laatste moment ontwaarde hij de onbekende tegenstander en toen was het te laat. Johnson moest vervolgens afwachten of hij met zijn matige 45.39 tot de vier tijdsnelsten zou behoren. Hij had geluk en ging als vijftiende van de zestien alsnog door naar de halve finale.

Terwijl Johnson met veine ontsnapte, had een andere Olympische coryfee pure pech. Svetlana Masterkova die in Atlanta zowel de 800 als 1500 meter won, werd op de tweede afstand door een blessure uitgeschakeld. Op het laatste rechte stuk van de halve finales werd de Russin plotseling tot strompelen gedwongen en de manier waarop ze finishte zag er zo hulpeloos en hopeloos uit dat ze niet in staat lijkt nog een poging te wagen op de 800 meter.

Titelverdediger Derrick Adkins wist zich niet te plaatsen voor de finale 400 meter horden. De 27-jarige Amerikaan liep het grootste deel van de eerste serie vooraan. In de laatste meters viel hij echter terug naar de vijfde plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden