Observeren en uitproberen in olympische setting ver van huis

Een wereldkampioenschap behoort de beste atleten van elk land samen te brengen. Maar ervaringsdeskundige Robert Eenhoorn had bij voorbaat al niet de illusie dat hij over de beste internationals kon beschikken in Taiwan, waar de Nederlandse honkballers woensdag het toernooi begonnen met een vlekkeloze zege op Thailand (16-0)....

Van onze verslaggever Mark Misérus

De topclubs in de Major League met Nederlanders in dienst willen het risico vermijden dat hun goedbetaalde profs geblesseerd of vermoeid terugkeren van de nationale ploeg. In Taiwan hoeft dan ook niet te worden gezocht naar Rick van den Hurk, die een veelbelovend debuutjaar in de Amerikaanse topliga beleefde bij Florida Marlins. Hetzelfde geldt voor Wladimir Balentien, Alexander Smit en de bestverdienende Nederlandse atleet, Andruw Jones.

Bondscoach Eenhoorn koestert de aanwezigheid van de profs Bernadina, Adriana en Statia. Daartegenover staat het gemis van een aantal belangrijke krachten uit de lagere regionen overzee. Shurendell de Caster is voor het winterprogramma nodig bij zijn club in Venezuela. Danny Rombley is onlangs vader geworden. Shairon Martis heeft van zijn Amerikaanse werkgever de opdracht gekregen zijn werparm rust te geven.

‘Er is altijd wel wat. Dat heb ik nog nooit anders meegemaakt’, zei Eenhoorn, die de sterkte van zijn ploeg desondanks als ‘behoorlijk’ typeert. Nederland moet in staat worden geacht de toplanden ‘partij te bieden’ en zo doordringen tot minimaal de kwartfinales.

Elf pitchers, een meer dan gebruikelijk is, heeft Eenhoorn in zijn selectie opgenomen. Enerzijds uit voorzorg, omdat de inspanningen op de werpheuvel aan het eind van het seizoen beginnen door te wegen. Maar het biedt de bondscoach ook de mogelijkheid te rouleren met zijn belangrijke spelers, en te zien of ze zich, voor het oog van de wereld, staande houden tegen de grote honkbalnaties.

Het is een luxe die niet al zijn collega’s zich kunnen permitteren. Door de overmacht van Nederland bij het EK in september kon direct een veel belangrijker doel worden weggestreept. De in Barcelona gerealiseerde kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgend jaar heeft volgens Eenhoorn de nodige vragen met het oog op de toekomst weggenomen.

Die wetenschap – en de zwakte van de tegenstander – gaf Eenhoorn woensdag de kans een van zijn minder geroutineerde krachten op de werpheuvel te stationeren. Kenny Berkenbosch, die een tijd mocht proeven van het Amerikaanse honkballeven en vorig jaar terugkeerde in de hoofdklasse, stelde niet teleur tegen Thailand. Na zes innings kreeg hij rust. Berry van Driel gooide de wedstrijd uit.

Nederland slaagde er pas in de vierde inning in afstand te nemen van Thailand, dat niet kan bogen op WK-ervaring. De 4 punten in die slagbeurt legden uiteindelijk de basis voor de zege waarbij volgens Eenhoorn niet te lang moest worden stilgestaan. ‘Aardig werpertje’, was het enige dat hij over de eerste opponent had te zeggen.

De confrontaties met meer waarde volgen nog. Vanochtend Nederlandse tijd hoopt Eenhoorn met zijn team revanche te nemen op Australië, waarvan vorige week de enige oefenwedstrijd werd verloren. Uit de ‘hangende hoofdjes’ die hij in de selectie van Zuid-Korea zag, leidde de bondscoach af dat het Aziatische team niet tot de kanshebbers op succes moet worden gerekend. Voor andere groepsgenoten als Canada, Venezuela en titelhouder Cuba, geldt dat wel.

Het vorige WK werd door kwartfinalist Nederland óók aangegrepen om het honkbal even tot volkssport nummer één te maken in eigen land. Eenhoorn zag voor het eerst jongetjes in de straten rond zijn huis met werphandschoenen en knuppels in de weer. ‘Ik denk niet dat we ooit nog zo veel liefhebbers in Nederland tegelijk zullen hebben’, zei hij.

21 jaar na zijn eerste kennismaking met het land, bezag Eenhoorn dan ook jaloers de tribunes van het Shinchuan Stadium. De oefenwedstrijd tegen Taiwan had onlangs al 12 duizend mensen op de been bracht. De aanwezigheid van de toplanden, de massale belangstelling van het volk en het spelen ver van huis moet zijn team inspireren in die ‘olympische setting’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden