Obama brengt basketbal naar Witte Huis

Barack Obama is een fanatiek basketballer en oogt als de sportiefste president die Amerika heeft gekend. Maar schijn bedriegt.

Obama brengt basketbal naar het Witte Huis. Hij zal niet gauw joggend langs de weg worden aangetroffen, zoals Bill Clinton of George Bush. Ook zal hij zich niet wagen aan golf of honkbal, zoals zijn voorgangers. Zijn hart gaat uit naar de favoriete sport van zwart Amerika. ‘Ik droom van basketballen’, liet hij zich ontvallen tijdens de verkiezingscampagne, toen er nauwelijks tijd was om te spelen.

Gevormd
Basketbal heeft Obama gevormd. Op Hawaii, waar hij de middelbare school voltooide, bood basketbal hem de kans zijn zwarte identiteit te ontwikkelen. Hij woonde op het eiland bij zijn blanke grootouders. ‘Hij wist niet wie hij was totdat hij basketbal vond. Het was voor het eerst dat hij echt omging met zwarte mensen’, zei zijn zwager Craig Robinson eerder dit jaar in de New York Times.

Obama aan het basketballen:

]]>

Op Hawaii speelde Obama nog klassiek basketbal. Maar nu speelt hij het liefst drie tegen drie in zogenoemd pick-up-games, op straat of in de sportzaal. Het is een rauwe vorm van het spel met slechts ongeschreven regels. Obama hield van spelen op pleintjes waar hem werd geleerd dat ‘respect wordt verkregen met wat je doet, niet met wie je vader is’.

Privéclubs
Obama is een behoorlijke speler. Dat blijkt niet alleen uit andere YouTube-filmpjes. Zijn zwager, basketbalcoach aan de Brown Universy, heeft met Obama op pleinen van Chicago gespeeld en in een dure privéclubs, ook tegen andere universiteitsspelers. De politicus kan volgens Robinson aardig meekomen, ondanks zijn voor basketballers ranke bouw. Hij is een fanatieke, pientere speler.

Op het basketbalveld etaleerde Obama volgens Robinson al vroeg de eigenschappen die hij ook als presidentskandidaat naar voren bracht. Hij is niet zelfzuchtig. Hij kan compromissen sluiten, een onmisbare eigenschap bij het snelle straatspel zonder scheidsrechters. Robinson: ‘Het vermogen om fouten te kunnen toegeven, is belangrijk, want je wilt spelen, geen ruziemaken. In politiek is dat net zo belangrijk.’

Sportiefste president
Obama oogt als de sportiefste president die Amerika heeft gekend, maar schijn bedriegt. Op verschillende lijstjes die de afgelopen weken zijn verschenen, prijken voorgangers die zich aan de universiteit werkelijk hebben onderscheiden als atleet. En niet in klassieke sporten voor machthebbers, zoals golf, zeilen, paardrijden en jagen (volgens de Amerikanen een sport).

Veruit de beste is oud-president Gerald Ford (1974-1977), een verwoed American Football-speler. Hij maakte in 1932 en 1933 als student deel uit van twee kampioensteams aan de universiteit van Michigan. Hij werd eenmaal gekozen tot waardevolste speler en kreeg naar verluidt twee aanbiedingen om van sport zijn beroep te maken.

Bush
Ook George H.W. Bush, de vader van de huidige president, wist zich aan de universiteit te onderscheiden. Op Yale was hij kort na de Tweede Wereldoorlog eerste honkman en aanvoerder. Hij deed mee aan twee World Series voor studenten en had in zijn laatste jaar als slagman een acceptabele score van .354.

Hoewel Obama een fanatieke sportliefhebber is, zal hij zich vermoedelijk niet opstellen als een kritiekloze First Fan, zoals de president in de Amerikaanse sport wel wordt aangeduid. Hij heeft in de verkiezingstijd al duidelijk gemaakt dat hij de belasting voor rijken wil verhogen. Daarvan zullen dus ook de veelal steenrijke eigenaars van de vele sportteams wat gaan merken.

Voorstander
Obama kan ook zijn stempel drukken op de Olympische Spelen. Zijn woonplaats Chicago is kandidaat voor de organisatie in 2016. Hij is daarvan een voorstander. Meteen na zijn verkiezing tot president liet een andere kandidaatstad, het Japanse Tokio, al weten de uitslag te vrezen. Ook de IOC-leden zouden kunnen bezwijken voor de charmes van Obama. Ze nemen volgend jaar een beslissing.

Als president heeft Obama vermoedelijk meer tijd voor basketbal dan tijdens de campagne. Amerikaanse leiders laten graag zien hoe fit ze zijn.

Michael Jordan
Naar tegenstanders of partners hoeft hij niet op zoek. Vermoedelijk zal zelfs Michael Jordan een verzoek niet af slaan. Maar ook zijn vaste basketbalmaten staan te trappelen. Ze willen niets liever dan het rauwe spel van de straat naar Washington te brengen.

Basketballen in het Witte Huis, ook dat is een Amerikaanse droom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden