Nycke Groot: 'Het WK is nooit in gevaar geweest'

Zelfs Nycke Groot, de sterkste handbalster van de wereld volgens de laatste opgaves, kan op een dag niet verder. Het was de dag na een veertiendaagse proef van drie grote wedstrijden voor Europees clubkampioen Györ plus twee interlands met de nationale ploeg dat de Alkmaarse sportvrouw een spier voelde knappen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Het was op de training in de Hongaarse hal, waar Groot haar beroep uitoefent, dat zij de spierblessure opliep. Het bericht dat de wereld in ging was dat het WK handbal (dat 1 december in Duitsland begint) voor de Nederlandse sterspeler in gevaar zou zijn. 'Zwaar overdreven', sprak Groot donderdagavond in Eindhoven. 'Het WK is nooit in gevaar geweest.'

Groot bleef in haar 119de interland voor Nederland donderdag aan de kant. Ze stond slechts op het formulier, maar zat de hele gewonnen oefenwedstrijd tegen Italië (41-16) op de bank. Het trainingspak bleef aan. 'Het valt niet mee zo'n hele wedstrijd te moeten toekijken.'

Normaliter speelt Groot in haar rol van spelverdeler een dikke 50 (van de 60) minuten. Ze geldt als onvermoeibaar. Haar conditie is een wapen op zichzelf. Ze geeft zichzelf in de verdediging en de aanval. Bij tophandbal komt daar heel veel energie aan te pas. Er worden stevige beuken uitgedeeld.

Na vijf zware wedstrijden in oktober gaf het rechterbeen van Groot aan dat het mooi was geweest. 'Ik was in september aan mijn keelamandelen geopereerd. Ik was er vijf weken uit geweest. Dat voel je. Daarna moest ik opeens heel veel spelen, omdat we bij de club met veel geblesseerden kampten. Zo is die blessure ontstaan. Het was achteraf gezien te veel.'

Het was de bedoeling dat Groot, na een dikke maand van herstel, langzaam weer in haar allerbeste doen zou zijn. Ze speelde Champions League tegen Midtjylland, haar oude Deense club, en tegen Brest uit Frankrijk. In dat laatste duel, afgelopen weekeinde, maakte ze twee goals en speelde ze haar tandemgenoot, Yvette Broch, zo vaak vrij dat die aan zeven treffers kwam.

'Toch heb ik in die anderhalve wedstrijd meer gespeeld dan goed voor me was', vertelde Groot na een avondje verplicht bankzitten. Dat was preventief geweest, zei fysiotherapeut Jelle Heisen. Groot zei zelf dat ze nog steeds spanning op de gekwetste bovenbeenspier voelt.

Bondscoach Helle Thomsen besloot daarop om haar aas aan de kant te houden. Groot, voordat ze aan een enorme handtekeningenronde begon: 'Ja, ik had het liefst gespeeld. Maar Helle heeft me uit voorzorg niet opgesteld. Er komt een lang toernooi in Duitsland aan. Ik kan me langzaam in vorm spelen.'

Dat zal moeten, want het Nederlands handbalteam, de vicekampioen van Europa en de wereld, kan niet buiten de 30-jarige aangever en afmaker. Zij werd vorig jaar, bij het EK in Zweden, gekozen tot de MVP, waardevolste speler, van het toernooi. Dezelfde eer behaalde zij bij de gewonnen Champions League in mei.

Na het winnen van die clubprijs is het streven een grote titel met de nationale ploeg te winnen. Tweemaal werd een finale van Noorwegen verloren. In vergelijking met 2015, toen nog onder de hoede van coach Henk Groener, mijdt Nederland in de aanloop een confrontatie met de Noren. Zijn opvolger Thomsen geeft meer om trainingen dan om oefenwedstrijden.

Vorig jaar besteedde Thomsen alle voorbereidingstijd aan het instuderen van de 'hurtig midte', de snelle middenuit na een concurrerende goal. In die aanpak naar Deens model, met een aangooi van de keeper naar de al klaar staande speler op de middenstip, is Groot van vitaal belang. Die 'hurtigs' waren tegen Italië nauwelijks te zien.

De natuurlijke snelheid van het Nederlands team was Italië veel te machtig. Nog negen dagen en het WK begint met de eerste wedstrijd, in Leipzig, tegen Zuid-Korea. Nycke Groot denkt dan weer wedstrijdfit te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden