Nul overwinningen voor LottoNL-Jumbo

Nederlandse wielerploegen hebben altijd vroeg in het seizoen geoogst. Het nieuwe LottoNL-Jumbo staat met lege handen. Door domme pech en geldgebrek.

Sep Vanmarcke komt verslagen over de finish nadat hij zesde is geworden in Gent-Wevelgem, 29 maart 2015.Beeld Klaas Jan van der Weij

Dwars door het gedrang rond winnaar John Degenkolb baant verliezer Sep Vanmarcke zich zondag een weg naar de geruststellende handen van zijn verzorger. Een lekke band heeft hem in de finale achteruit geworpen. Teleurstelling druipt van zijn gezicht. De verzorger probeert het met een washandje weg te wrijven.

Elfde wordt de Vlaming Sep Vanmarcke in Parijs-Roubaix. Voor de zoveelste keer dit seizoen staat de man die het woord wilskracht heeft uitgevonden met lege handen. Hij verklaart dat zijn voorjaar door pech in het water is gevallen. Dat is waar, in elk geval deels. Hij heeft beslist zijn portie gehad, al kan zelfs Vanmarcke niet beweren dat het hem een zekere overwinning heeft gekost.

Achteruitkijkspiegel

De vergeefsheid van Sep Vanmarcke staat model voor die van zijn ploeg, het Nederlandse Lotto-Jumbo. Drie maanden in koers geweest. Het resultaat tot op heden: nul overwinningen.

Voor een ploeg waarvan de geschiedenis bijna twee decennia terug gaat, is het onvermijdelijk een blik in de achteruitkijkspiegel te werpen. De resultaten in het heden contrasteren namelijk met die in het verleden.

Rond de eeuwwisseling timmerde de generatie met Boogerd en Dekker aan de weg met onder meer twee zeges in de Amstel Gold Race. Het oranje van Rabobank werd het blauw van Blanco werd het groen van Belkin.

Budget

Ook in die kleuren werd er altijd wel ergens vroegtijdig geoogst. In 2013 vestigde Tom-Jelte Slagter de aandacht op zich met een zege in de Tour Down Under. Een jaar later deed Moreno Hofland dat in Parijs-Nice. En nu in het geel, nota bene de kleur van de kampioen in het wielrennen, is het mandje leeg na de eerste reeks wedstrijden.

Voor wie het horen wil, heeft de ploegleiding de verklaring paraat. Het budget is flink teruggeschroefd. Toen Rabo van het wielrennen een nationale erezaak maakte, kon er jaarlijks 12 miljoen euro worden stukgeslagen.

Maar nu is de broekriem aangehaald en is de ploeg allang blij nog te bestaan. Na een intensieve zoektocht ontdekte ploegdirecteur Plugge een gedeelde toekomst met de schaatsploeg van Jac Orie. Supermarkt Jumbo en de Nederlandse Lotto verbonden er hun naam aan. Ondanks die gezamenlijkheid is het budget met eenderde teruggebracht.

Tom-Jelte Slagter bij de Tour Down Under in 2013.Beeld ANP

Geslonken arsenaal

Daarom slonk het arsenaal wielrenners met eenvijfde. Dure en belangrijke krachten zoals Bauke Mollema en Lars Boom verdwenen. En Theo Bos werd bedankt voor bewezen diensten. Dat waren er op het eerste gezicht niet zoveel. Maar hij plukte als sprinter wel elk jaar een portie laaghangend fruit van de bomen.

Daarom ook werd het programma beperkt. Australië en het Midden-Oosten groeiden Lotto-Jumbo boven het hoofd. Dat scheelt. Vier jaar geleden won Robert Gesink bijvoorbeeld de Ronde van Oman. Aan de andere kant: de Belgische Lotto liet die wedstrijden welbewust schieten en beleeft het beste voorjaar sinds seizoenen.

Pech

En dan is er dus de pech. Een objectieve waarheid met het haperende materiaal van Vanmarcke, de griep die tijdens de Tirreno als een veenbrand door de selectie trok en het aanhoudend ongerief van kopman Gesink. Helaas voor Lotto-Jumbo heeft sport het geduld noch het begrip voor objectieve waarheden. Een koers kent één winnaar. De anderen verliezen, om wat voor reden dan ook.

Komende zondag staat de Amstel Gold Race op het programma. Dat is van oudsher een pronkjuweel in het programma, al moet je er in de uitslagen wel naar zoeken de laatste jaren. Gesink werd in 2009 nog eens derde en de laatste vier jaar eindigde in elk geval hij of Mollema in de toptien.

Robert Gesink ontbreekt. Bauke Mollema zal iemand anders blij maken met een topklassering.

Franse Spoorwegen doen aangifte tegen renners

De Franse Spoorwegen SNCF doen aangifte tegen de wielrenners die zondag tijdens Parijs-Roubaix langs gesloten spoorbomen een spoorwegovergang overstaken. Dat gebeurde net voordat een trein passeerde. De spoorbomen gingen dicht op het moment dat het uitgedunde peloton aanstormde. De eerste renners van de groep konden de overweg nog passeren, een aantal renners stopte eerst, maar besloot toen toch langs de al gesloten spoorbomen de achtervolging in te zetten. De jury greep in waardoor de groep weer bij elkaar kwam. De renners werden, in tegenstelling tot in 2006, niet bestraft. De SNCF wil wel maatregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden