Nuis terug aan de top na twee overwinningen op de 1.000 meter in Erfurt

Kjeld Nuis moest deze winter lang geduld betrachten, maar afgelopen weekeinde mocht hij eindelijk weer eens de hoogste podiumtrede beklimmen bij een wereldbekerwedstrijd. En meteen twee keer.

Erik van Lakerveld
null Beeld AFP
Beeld AFP

Nuis won in het Duitse Erfurt zowel zaterdag als zondag de 1.000 meter. De man die vorig jaar de internationale zeges op de kilometer aaneenreeg, maar dit jaar lang zo lang zonder overwinning bleef, is weer terug aan de top.

De 28-jarige pupil van coach Jac Orie maakte vooral indruk op de tweede 1.000 meter van het weekend. Hij evenaarde zondagmiddag het baanrecord van Shani Davis: 1.08,40. Even dacht Nuis zelfs dat hij nog een fractie sneller was, omdat het scorebord in de Gunda Niemann-Stirnemann Halle 1.08,39 had aangegeven. Die tijd werd gecorrigeerd en dus moest hij erin berusten dat hij het baanrecord met zijn jeugdidool Davis moest delen.

Met zijn eerste twee overwinningen van de winter was hij tevreden, maar Nuis wilde zichzelf niet al te enthousiast feliciteren. De slotronde op zondag (26,9) was naar zijn zin wat te traag, terwijl hij op zaterdag juist te langzaam was geweest over de eerste 200 meter. Toch wilde hij met het oog op de Winterspelen niet te lang stilstaan bij die negatieve aspecten van zijn ritten. Na de kritische kanttekeningen voor de camera van de NOS kantelde hij zijn perspectief. 'Ik ben blij dat ik uit twee races goede dingen mee kan nemen.'

Met zijn dubbele wereldbekeroverwinning in Duitsland trok Nuis de lijn van het olympisch kwalificatietoernooi van eind december door. Daar won hij zowel de 1.000 als 1.500 meter, de afstanden waarop hij regerend wereldkampioen is. Hij rekende zo af met de twijfels die er tot dat moment over zijn vorm bestonden. Die twijfel had wortel geschoten toen hij tijdens de NK afstanden geen ticket voor de 1.500 meter in de wereldbeker wist te pakken. En hoewel hij zich op de 1.000 meter wel plaatste, bleef de onzekerheid.

Magere afvaardiging

In de weken erna was hij de internationale concurrentie niet de baas. In Calgary werd hij wel derde op de schaatsmijl en tweede op de kilometer, maar die twee podiumplaatsen staken nog altijd schril af tegen de stortvloed aan overwinningen van een jaar eerder, toen geen enkele buitenlander Nuis over 1.000 meter versloeg.

Precies op tijd lijkt Nuis nu zijn vorm te hebben hervonden om tijdens de Olympische Spelen een serieuze gooi naar het goud te doen. De 1.000 meters bij de mannen waren in Erfurt sterk bezet en de uitslag gaf een goede indruk van de internationale krachtsverhoudingen.

Dat was niet het geval op de andere afstanden van het weekend. Van buiten Europa hadden maar weinigen de lange reis naar Duitsland gemaakt en ook vanuit Nederland was de afvaardiging mager. Onder anderen Sven Kramer ontbrak, en van diegenen die wel aanwezig waren, ging een deel voor de slotdag alweer naar huis. Zo vertrok Jorien ter Mors nadat ze vrijdag de 1.000 meter had gewonnen en deed Ireen Wüst hetzelfde na haar 1.500-meterzege op zaterdag. Zij wilden alleen even de benen testen op weg naar de Spelen, maar hun lichaam verder niet te veel belasten.

Kjeld Nuis op het podium na zijn tweede overwinning op de 1.000 meter dit weekend Beeld afp
Kjeld Nuis op het podium na zijn tweede overwinning op de 1.000 meter dit weekendBeeld afp

De enige topschaatsers die op de 1.000 meters ontbraken, waren Pavel Koelizjnikov en Kai Verbij. De Rus startte vrijdag wel op de 500 meter, maar meldde zich met een liesblessure af voor de rest van het wereldbekerweekend. Verbij is nog altijd aan het revalideren van de blessure die hij opliep tijdens het olympisch kwalificatietoernooi. Zijn coach Gerard van Velde berichtte in Erfurt positief over diens herstel. De Japanse Nederlander zal de Spelen halen, stelde Van Velde.

Onzekerder is de deelname van Denis Joeskov. De Rus moet vrezen voor uitsluiting van de Winterspelen omdat hij tien jaar geleden een schorsing opgelegd kreeg voor marihuanagebruik. Nuis houdt zich niet bezig met de perikelen rond de Russische deelname. 'Ik zie het wel', was zijn laconieke reactie voor de televisiecamera.

Zo heeft hij er niet altijd tegenaan gekeken. In het verleden uitte de Zuid-Hollander juist scherpe kritiek op de Russische schaatsers, maar hij wil zijn energie in het olympische jaar niet meer in die onvrede steken. 'Ik heb er zo weinig invloed op.' Inmiddels ziet hij de Russen - besmet of niet - zelfs liever wel dan niet aan de start. Dan kan hij ze tenminste verslaan en zo de mond snoeren. Bang is hij niet voor ze. Ook niet voor Joeskov. Op de 1.500 meter is de Rus sinds dit seizoen wereldrecordhouder, maar op de kilometer verwacht Nuis weinig tegenstand van hem. 'Op de 1.000 meter gaat- ie niet bij me in de buurt komen. Die is voor mij.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden