Nuis rijdt vlekkeloze 1.000 meter en kwalificeert zich met wereldrecord op laaglandbaan

Kjeld Nuis heeft vrijdagavond op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) de 1.000 meter gewonnen in een tijd van 1.07,64. Nog nooit was er iemand sneller op een ijsbaan op zeeniveau.

Kjeld Nuis gaat uit zijn dak na het winnen van de 1.000 meter op het OKT in Thialf. Foto anp

Onderweg wist Nuis al dat hij aan een goede rit bezig was. Hij hoorde het publiek brullen bij zijn doorkomst na 600 meter, maar hij verbaasde zichzelf met zijn eindtijd. 'Ik zocht ernaar op het bord: 1.08. Ik zag het niet, was het 1.07.'

Nuis had genoten. 'Het was een vlekkeloze 1.000 meter. Het ging bijna vanzelf.' Het was de beste race van zijn leven en die kwam precies op het goede moment. Deze week was het nu of nooit voor zijn olympische aspiraties. De regerend wereldkampioen op de 1.000 en 1.500 meter is al jaren een van de snelsten ter wereld, maar haalde nog nooit de Winterspelen.

In 2010 was hij er dichtbij. Toen werd hij op het kwalificatietoernooi derde. Dat was niet voldoende omdat er in die tijd nog schaatsers een zogenaamde 'beschermde status' waren. Zo mocht Nuis niet naar Vancouver en Mark Tuitert en Jan Bos - die hij had verslagen - wel.

Vier jaar geleden mondde het OKT uit in een drama voor Nuis. Hij was dat seizoen de beste Nederlander op de kilometer en schaatsmijl, maar een combinatie van ziekte en zenuwen hield hem van zijn olympische debuut af.

Lees verder onder de foto.

Nuis 'hangt' in de binnenbocht tijdens zijn race. Foto anp

'Eindelijk'

Inmiddels is Nuis 28 jaar oud en begint de tijd te dringen. De eerste maanden van dit schaatsseizoen gaven weinig hoop. Hij was wat ziekjes en kon internationaal geen vuist maken. Juist toen de vorm begon terug te komen, stond er een trainingsstage in Collalbo op het programma en niet de wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City. 'Ik vond het wel lastig om dat af te zeggen. Het is toch alsof je van het beste ijs van de wereld naar de Bonkevaart gaat.'

Het bleek de juiste beslissing. In Noord-Italië bouwde Nuis zijn vorm verder op. Aan de start van zijn rit betaalden de lessen van zijn sportpsycholoog zich uit. Hij wist geconcentreerd te blijven. Het leverde hem het felbegeerde olympische startbewijs op. 'Eindelijk.'

Onzekerheid voor Verbij

De grote afwezige op de 1.000 meter van vrijdagavond was Kai Verbij. De 23-jarige sprinter liep afgelopen woensdag bij start van de 500 meter een liesblessure op. Hij meldde zich af voor zijn beste afstand.

De kans bestaat dat de KNSB hem alsnog aanwijst. De schaatsbond mag maximaal drie aanwijsplekken inzetten. Verbij zou er aanspraak op kunnen maken. Geen van de andere Nederlandse 1.000-meterspecialisten was dit jaar sneller dan hij. Bovendien won hij als enige deze winter een wereldbekerwedstrijd, in Calgary.

Euforie na de winst. Foto anp

Thomas Krol, die derde werd achter Nuis en Koen Verweij, is door de lage plaats van zijn positie in de selectievolgorde allerminst zeker van de Winterspelen. De mogelijke aanwijsplek voor Verbij is een extra bron van onzekerheid. Krol: 'Ik zou er begrip voor hebben als ze hem aanwijzen. Hij is dit jaar de beste van Nederland.'

Hij en Verbij zijn behalve ploeggenoten ook goede vrienden en tijdens het OKT kamergenoten. Het aanwijs-scenario hebben ze al doorgenomen. Als Krol zich zaterdag plaatst op de 1.500 meter, zijn specialiteit, is hij bereid plaats te maken voor Verbij als hij in februari hersteld is. 'Als hij fit is kan hij olympisch goud winnen, maar als hij niet fit is, wil hij zeker dat ik rijd.'


Spanning, sensatie en tranen op het OKT

Ontluikende kampioenen en krakende reputaties op olympisch kwalificatietoernooi (+)
De Olympische Spelen zenuwslopend? Niet voor schaatsers. Zij vinden het olympisch kwalificatietoernooi pas erg. Vanaf Tweede Kerstdag, vijf dagen op rij in ijstempel Thialf: krakende reputaties en ontluikende kampioenen.

Bergsma ontsnapt aan zijn demonen en plaatst zich voor Olympische Spelen
Olympisch kampioen Jorrit Bergsma overwon zijn twijfels donderdagavond net op tijd om zich samen met Sven Kramer te plaatsen voor de tien kilometer op de Spelen in Zuid-Korea.

Verrassende winst van Anice Das op de 500 meter, nog niet zeker van een plekje in Pyeongchang
Met ogen zo groot als schoteltjes wandelt Anice Das de perskamer in Thialf binnen. Een groepje journalisten wacht de winnares van de 500 meter van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) op. Ze is overdonderd door de aandacht en pakt haar telefoon. 'Ik wil even een foto maken. Dit is een uniek moment.'

Ronald Mulder kreeg op tijd vat op zichzelf en wint olympische kwalificatie op 500 meter
De zenuwen gierden door zijn lijf op weg naar de ijsbaan. Ronald Mulder, de grote winnaar van de 500 meter, moest er zelfs van janken. Precies op tijd kreeg hij vat op zichzelf. Met dank aan anderhalf jaar mentale training.

Twee knallen en de olympische droom van Ntab is voorbij: 'Je kan alleen maar verliezen. Dat voel je, dat proef je'
Als in trance reed Dai Dai Ntab twee rondes op de inrijdbaan van Thialf. De handen voor het gezicht, tranen over zijn wangen. Hij zag niet hoe buitenom Kai Verbij zijn 500 meter alleen reed en zich plaatste voor de Winterspelen. Ntabs wereld was ingestort na twee valse starts en een onvermijdelijke diskwalificatie op het olympisch kwalificatietoernooi.

De Vries verslaat een 'slappe Kramer' op 5.000 meter, Kramer wel naar Pyeongchang
'Hij heeft er te gemakkelijk over gedacht', oordeelde Jac Orie over de 5 kilometer van zijn pupil Sven Kramer. De Friese stayer werd dinsdagmiddag in Thialf verrassend verslagen door Bob de Vries.

Ireen Wüst in actie op de 1.000 meter in Thialf. Foto anp
Meer over