Nuis pakt wederom baanrecord: 'ik vink ze af'

Als Kjeld Nuis in vorm is, dan noemt hij 1.000 of 1.500 meter schaatsen 'een lekker ritje'. Vrijdag bracht zo'n relaxte race hem de wereldbekerzege op de schaatsmijl. Een dag later greep de Nederlander op de kilometer van Berlijn opnieuw de dagzege plus het baanrecord dat hij na acht jaar afnam van zijn grote voorbeeld Shani Davis.

John Volkers
Kjeld Nuis tijdens zijn duizend meter in Berlijn. Beeld EPA
Kjeld Nuis tijdens zijn duizend meter in Berlijn.Beeld EPA

Nuis (27) had driemaal kunnen winnen in één weekeinde, iets dat hij zichzelf zaterdag verlekkerd voorspiegelde, maar de 'mooiboy' uit Emmen vertrok voortijdig uit de Duitse hoofdstad. De jonge vader, die dinsdag weer naar Zuid-Korea vliegt voor de WK afstanden op de olympische baan van Gangneung, kreeg daartoe toestemming van zijn coach Jac Orie.

Die was zo tevreden over de 1.000 van Nuis (1.08,25) dat hij hem omstandig prees. Nuis: 'Dit was voor het eerst dat Jac zei: hier heb ik helemaal niets op aan te merken. Vrijdag zei hij nog dat ik op de laatste honderd meter mijn linkerafzet draaide. Ik zei: gast, dan ziet het zwart voor mijn ogen.'

Rust

De goedkeuring van Orie had alles te maken met rust. Twee explosies in één weekeinde werden als afdoende beoordeeld vlak voor de WK afstanden. 'Het is misschien verstandiger even nog een dagje rust te nemen', zo beoordeelde Nuis de situatie.

De vader van Nuis zat wel op de tribune, zondag. Gehuld in een oranje windjack kwam hij de trofee voor het 'Bahnrekord' in ontvangst nemen. Ook het diploma met de nieuwe toptijd ging mee naar Zoeterwoude-Rijndijk. Assistent-coach Bjarne Rykkje had het papier willen weggooien, maar hij had buiten de ambitie van zijn pupil gerekend.

'Ik vink ze af', zo sprak hij over de baanrecords 1.000 meter die hij bezit. Dit seizoen waren dat tot nu toe: Harbin (China), Nagano (Japan) en Berlijn. Vorig jaar was het Inzell, de Max Aicher Arena, waar hij zijn naam op de muur achterliet. Heerenveen ontglipte hem met vijfhonderdste aan de Rus Pavel Koelizjnikov.

De jacht moet nu zijn op het baanrecord van Gangneung, de olympische ijsbaan van de Winterspelen van Pyeongchang 2018. De baan had afgelopen week klaar moeten zijn, maar de bouwwerkzaamheden zijn zo laat afgerond dat er voor aanvang van de WK afstanden (9 tot en met 12 februari) slechts een kleine test met pupillen en junioren wordt gereden.

Vlasbaard

Als de grote azen het ijs opkomen, vestigen zij sowieso baanrecords. Het moment om die te verbeteren komt pas een jaar later, bij de Olympische Spelen. In al die bespiegelingen speelt Nuis een rol. Vorig jaar behoorde hij al tot de topfavorieten voor de WK afstanden, toen in Kolomna.

De Nederlandse topper werd toen allerwegen aangeraden de vlasbaard af te scheren. Zoals zwemmers vaak doen, ook als mentale preparatie. In twee wereldbekerraces tegen de latere wereldkampioen Koelizjnikov (kale kin, kale kop) was het verschil over 1.000 meter beide keren minimaal: 0,02 en 0,03 seconde.

Bij de WK-race was de marge evenwel groter: 0,14 in het nadeel van Nuis. Dat was goed voor brons. Op de 1.500 meter haalde hij in Rusland zilver, toen met anderhalve seconde achterstand op een andere oppermachtige Rus, Denis Joeskov.

Gepolijste techniek

Nuis lijkt nog beter in vorm dan vorig jaar. Hij reed midden in het seizoen nog tegen een boom met een gekwetste schouder tot gevolg, maar dat verhinderde hem niet door te bouwen aan zijn topvorm. Hij noemt fietsen op zijn ATB 'hakken'.

Zijn manier van schaatsen is daarentegen van een gepolijste techniek. Hij noemde zaterdag nog eens de veteraan Shani Davis als zijn grote voorbeeld op technisch gebied.

Om Rintje Ritsma was hij ooit gaan schaatsen. Naar Davis, de aanvoerder van het eeuwige klassement van de Adelskalender, keek hij hoe een bocht eruit moest zien. Ritme verhogen, 'tap tap tap' in schaatserstaal, dat is de manier. 'Ik kijk nog graag naar Shani. Ik kan daarvan genieten. Als hij tenminste niet sneller is dan ik.'

De snipperdag van Nuis van zondag werd naadloos ingevuld door een andere Nederlander. Kai Verbij, nog zo'n favoriet voor de WK afstanden van volgende week, greep bij afwezigheid van de vertrokken baanrecordouder de zege op de 1.000.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden