Nuis pakt de dubbel: 'een gruwelijke ontlading'

'Verrek', zegt oud-wereldkampioen Erben Wennemars, tegenwoordig tv-commentator. Kjeld Nuis en hij lijken op elkaar. 'Ook lang niks gewonnen. Dan op mijn 27ste voor het eerst wereldkampioen. En meteen de dubbel, op 1.000 en 1.500 meter. Net als Kjeld. En ik was, ook net als Kjeld, een half jaar vader. Dat kind, die verantwoordelijkheid, zet je anders in het leven', zo mijmert de spraakwaterval in de catacomben van de Gangneung Oval.

John Volkers
null Beeld anp
Beeld anp

Nuis (27) is deze zondagmiddag wereldkampioen op de 1.500 meter geworden. Op de manier die ook Wennemars voor de mijl hanteerde: erin vliegen, snelheid benutten en maar zien hoe je met een beetje fatsoen en ongebroken vaart de derde volle ronde doorkomt. Wennemars: 'Ik was misschien nog iets meer sprinter dan Kjeld. Ik pakte in dat jaar, 2003, ook het WK-brons op de 500 meter.'

Nuis is extatisch na zijn tweede zege in het WK-toernooi. 'Ik had nog nooit een wereldtitel gehaald. En nu haal ik de dubbel. Gestoord', jubelt de schaatser die er jarenlang niet in slaagde zijn onmiskenbare schaatstalent om te zetten in een mondiale hoofdprijs.

Nuis greep zondagavond in Zuid-Korea het tweede goud 'met mijn beste 1.500 meter ooit'. 'Ik was zo relaxt. Ik heb de eerste 300 meter bijna niks gedaan. Dan naar Joeskov toekruipen en tweeënhalve ronde volle bak. Dan komt er zo'n tijd uit. Een gruwelijke ontlading', zo becommentarieert hij zijn winnende tijd, 1.44,36.

'De kleine mascotte'

Nuis was een dag eerder, na zijn zege op de 1.000 meter, ook best blij, maar hij was toen in de avond al weer snel in de cocon van concentratie terug. Hij had zaterdag gebeld met thuis, met vrouw, had zijn zoontje Jax ('de kleine mascotte') via Facetime gezien. Maar niet te lang. Vijf tot tien minuten. Toen was het slapen. Voorbereiden.

'Ik heb van die eerste wereldtitel genoten. Maar veel te kort natuurlijk', zegt hij zondagmiddag, als hij weet dat er nog een feestje te vieren valt. Dat zal er komen, maar zonder alcohol. Het wordt een taart bij Starbucks, de koffietent aan de overkant waar in zo'n lange voorbereiding op een WK, noodzakelijk voor het overwinnen van de jetlag, veel tijd wordt stukgeslagen.

Nuis, druktemaker en speelvogel, had zich behoorlijk verveeld in die aanloop naar de WK afstanden. Hij was twee dagen later aangekomen dan Kramer. Hij mocht kleine stukjes schaatsen in training. De accu's werden geladen. De periodisering van coach Jac Orie werkt op die manier naar een piek toe.

Er viel een last van Kjelds schouders na zijn zegetocht. Beeld anp
Er viel een last van Kjelds schouders na zijn zegetocht.Beeld anp

Nuis was dit seizoen 'internationaal' de beste op de 1.000 meter. Hij won alle internationale wedstrijden, waar hij aantrad. Zeven stuks. Hij verloor slechts in eigen land zijn nationale titel aan Kai Verbij, de winnaar van brons zaterdag. Ook de KNSB Cup in Groningen was niet aan hem besteed. Eveneens een nederlaag tegen Verbij, alweer de volgende generatie schaatsgrootheden in Nederland.

Nuis was niet van zijn stuk te krijgen door zulke vuiltjes in de aanloop naar de dag dat het moest gebeuren: zaterdag 11 februari. Vorig jaar werd hij al voortdurend neergezet als de man die nu dan toch echt moest doorbreken en een wereldtitel moest grijpen. Hij greep mis, in Kolomna. Het werd zilver (1.500) en brons (1.000).

Last van zijn schouders

In Gangneung mocht het niet misgaan met de man die op beide afstanden het seizoen dicteerde. Toen hij de ban dan eindelijk brak, zaterdag op de 1.000 meter, vertelde Nuis dat een ware last van zijn schouders was gevallen. Hij acteerde een vallende rugzak. Hij was geplaagd door zijn collega's. Of hij de druk al voelde? En of hij die voelde. Hij had in het verleden wel wakker gelegen van de mislukkingen die bij hem leken te horen.

Zaterdag was die tijd voorbij. Zondag voegde zich naar hetzelfde patroon. De internationale doorbraak was daar. Definitief. De Spelen, die hij op zijn 20ste en 24ste misliep, mogen volgend jaar komen. Op snel ijs kan niemand hem aan, zeker niet op de 1.500 meter. Hij noemde Gangneung per direct zijn favoriete baan. Dan kan hij ter plekke het verschil met Wennemars weer aanbrengen. Die werd nooit olympisch kampioen.

Lees ook

Nuis is zijn wilde haren nog niet kwijt
Kjeld Nuis was een stuk rustiger sinds de geboorte van zijn zoontje, zei Kjeld Nuis. Door een onbesuisd fietsritje raakte hij geblesseerd aan zijn schouder. Niettemin won hij twee wereldbekerwedstrijden. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden