ek handbalnederland - noorwegen

Noorse handbalvrouwen vellen keihard oordeel over Nederland

Noorwegen in netelige tijden blijft voor het Nederlands handbalteam een angstgegener, een puur pijnpunt te midden van fijne sportieve belevenissen. Op de rand van uitschakeling voor het vervolg van de Europese titelstrijd produceerden de Noorse vrouwen dinsdag een knappe en onbetwiste zege op het tot dan nog ongeslagen Nederland: 29-16.

John Volkers
 Verslagenheid bij Nycke Groot en Maura Visser van het Nederlands handbalteam vrouwen na de verloren wedstrijd Nederland tegen Noorwegen bij het EK Handbal in Frankrijk. Beeld ANP
Verslagenheid bij Nycke Groot en Maura Visser van het Nederlands handbalteam vrouwen na de verloren wedstrijd Nederland tegen Noorwegen bij het EK Handbal in Frankrijk.Beeld ANP

De royale overwinning, die zich al aftekende bij de rust (15-7), was een vervolg op eerdere successen van de Noren tegen Nederland dat op zulke momenten zichzelf altijd lijkt te verliezen. Er moet iets van vertwijfeling in de nationale handbalsters kruipen, als zij de stoere Noorsen, soms klein maar altijd fel, tegenover zich vinden. De pure persoonlijkheid valt dan weg en de missers stapelen zich in rap tempo op.

Zo ook in de vijfde wedstrijd van het EK, waarbij Nederland woensdag tegen Duitsland nog altijd genoeg heeft aan een punt om een plaats bij de laatste vier – een ticket voor Parijs – af te dwingen. Maar Noorwegen was voor de Nederlandse ploeg al zo vaak de laatste negentien jaar een niet op te lossen puzzel.

Na de vermaarde stunt van het WK van 1999, toen de jonge ploeg van coach Bert Bouwer de latere wereldkampioen in eigen huis (Stavanger) met 24-18 verraste, vielen er nooit meer Nederlandse zeges op Noorwegen te noteren. Eenmaal werd het nog gelijk tegen de drievoudig wereldkampioen, bij het WK van 2005 in Rusland, maar daarna stapelden de nederlagen, een enkele nipte en sommige inktzwarte, zich op.

De nederlaag in de WK-finale van 2015 was er zo één (31-23), de verloren strijd om olympisch brons in Rio een ander (36-26). Vorig jaar was er nog zo’n Noorse pets om de oren voor een dapper, maar matig verdedigend team uit Nederland. De halve finale van de wereldtitelstrijd in Hamburg eindigde met 32-23. Coach Helle Thomsen spaarde toen in de tweede helft belangrijke krachten, om twee dagen nog een serieuze kans te hebben op het WK-brons. Dat was toen de correcte ingreep, maar wel één die velen niet zullen hebben begrepen.

In Frankrijk leken de verhoudingen tussen machthebber en uitdager gekanteld. Noorwegen, zes keer Europees kampioen vanaf 2004, leed in de eerste ronde tegen Duitsland en Roemenië opvallende nederlagen. De verdediging stond minder goed dan anders, was de analyse van de Duitse bondscoach, de Nederlander Henk Groener die op de openingsdag van het EK deed wat hem met Nederland nooit lukte: Noorwegen verslaan. Het werd 33-32 voor de Duitse ploeg.

Het leek voor Nederland een kans om zich eindelijk eens te laten gelden in het onderlinge duel. Het werd een zeperd van jewelste. De Nederlandse vrouwen grossierden in balverlies en flauwe schoten, waarna de Noorse speelsters er als de brandweer vandoor gingen en de meestal kansloze keeper Tess Wester om de oren schoten. De uitblinker van twee dagen terug werd er zichtbaar moedeloos van.

In de tweede helft deed coach Thomsen een oude ingreep. Opnieuw haalde zij basisspelers naar de kant, om jeugdige speelsters als Delaila Amega en Merel Freriks kansen te geven. Zij dienden de schade te beperken, maar de achterstand op Noorwegen werd nog eens vijf treffers groter. De eindstand van 29-16 was volkomen correct. Noorwegen ving ballen en gooide ze erin. Nederland liet ze opvallend vaak uit de hand vallen.

De dag die voor Nederland een revanche had moeten opleveren, werd een aflevering van de handbaldemonstraties die Noorwegen tegen de uitdagers uit West-Europa zo graag uitvoert. De jury kon negens en tienen geven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden