Nog altijd mooi en goed, op zijn knieën na

Paolo Maldini (37) heeft het historische record van Dino Zoff geëvenaard: 570 wedstrijden in de Serie A. AC Milan won zaterdagavond eenvoudig van Siena en 'mooie Paolo' speelde als vanouds....

Van onze medewerker Allard Hoekzema

Toen Paolo Maldini deze zomer na anderhalve maand vakantie de traininghervatte, sputterden zijn knieën hardnekkiger tegen dan voorheen.Honderden wedstrijden en duizenden kilometers heen en weer over delinkerflank van het veld hebben hun tol geëist.

De clubartsen schreven hem rust voor en aparte trainingen in dezandbak, om de spieren rond zijn knieën de kans te geven het werk van hetversleten kraakbeen over te nemen. Tot zijn ergernis maakte hij het eersteseizoenduel met Ascoli mee vanaf de tribune. Maar zaterdag tegen Siena washij weer de commandant van de defensie.

AC Milan-aanvoerder Maldini speelde met hetzelfde enthousiasme als bijzijn debuut in de Serie A, op 16-jarige leeftijd. In de rust van Udinese- AC Milan op 20 januari 1985 zei de toenmalige coach Nils Liedholm tegenhem: 'Maak je klaar, jongen, het is jouw beurt.' De Zweedse baron wasnerveuzer dan het jonge Milanese talent.

Het was een sprong in het duistere diepe. Liedholm wist niet dat diedag een van de mooiste en langste verhalen uit de Italiaansevoetbalgeschiedenis begon. Aanvankelijk werd gezegd dat Paolo speelde omdathij de zoon was van Cesare Maldini, verdediger en aanvoerder van het ACMilan uit de jaren zestig. Maar de zoon streefde pa voorbij.

Cesare Maldini won vier landstitels en eenmaal de Europa Cup I. In 21jaar met hetzelfde shirt won Paolo zeven landstitels, vier ChampionsLeague-finales, vijf Italiaanse en vier Europese Super Cups, tweewereldbekers voor clubs en een Coppa Italia.

Hij is de laatste overgeblevene van een stam van onoverwinnelijken,waartoe Franco Baresi, Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Marco van Bastenbehoorden. Hij zag beroemde spelers en trainers komen en gaan en bleef zelfmet nederigheid en discipline doortrainen op sportcomplex Milanello. Zowerd Maldini de icoon van AC Milan.

Hij speelde 126 interlands en vier WK's. In 2002 zei hij hetazuurblauw vaarwel, om zijn clubcarrière met enkele jaren te kunnenverlengen. Juventus-speler Pavel Nedved lichtte onlangs zijn weigeringterug te keren in het Tsjechische elftal toe met een verwijzing naar deverstandige keuze destijds van Maldini.

Maldini is het knappe gezicht van AC Milan en een aantal modemerken.Bovendien heeft hij met zijn ploeggenoot Vieri een succesvolle kledinglijn,Sweet Years genaamd, te herkennen aan een vlot geschetst rood hartje.Onlangs kwam hij voor de zoveelste keer voor op een lijst van de vijftigmooiste mannen op aarde.

Paolo, met zijn blauwe ogen en golvende kastanjebruine lokken,reageert nuchter op de roem en aanbidding. Hij is geen man van spektakelen mondaine evenementen. Hij prefereert een rustig privé-leven met zijnVenezolaanse vrouw Adriana Fossa en hun twee zoontjes, Christian en Daniel.

'We hebben bij AC Milan geen patent op de eeuwige jeugd', zei Maldinionlangs. 'Ik ben 37 en helaas voel ik die jaren. Elke ochtend herinnerenmijn knieën me eraan dat het eindstation van mijn carrière nabij is. Ikga door zolang het vermaak de pijn overtreft.'

Maldini's contract loopt tot 1 juli 2007. Volgens Jean-PierreMeersseman, AC Milans medische chef, moet de aanvoerder zich erbijneerleggen dat hij hooguit één wedstrijd per week kan spelen.

Morgenavond in het Champions League-duel met Fenerbahçe is hij erzeker bij. Samen met Jaap Stam zal hij het opnemen tegen Fenerbahçe-spitsNicolas Anelka, de eeuwige belofte. Waarschijnlijk wordt het geen al temoeilijke avond voor Paolo Maldini.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden