Nog 45 olympiërs betrapt bij hertesten Spelen 2008 en 2012

Nog eens 45 atleten die aan de Olympische Spelen van Peking in 2008 en Londen in 2012 hebben meegedaan, zijn bij het opnieuw testen van hun monsters positief bevonden. Dat meldt het Internationaal Olympisch Comité vrijdag.

Redactie en ANP
Jlena Isinbayeva tijdens de Olympische Spelen in Londen. Zij werd nooit positief getest. Beeld ap
Jlena Isinbayeva tijdens de Olympische Spelen in Londen. Zij werd nooit positief getest.Beeld ap

Het betreft dertig atleten van de Spelen van Peking, van wie er liefst 23 een medaille wonnen. Uit de hertesten van de Spelen van Londen kwamen vijftien nieuwe dopinggevallen.

De hertesten, waarbij het IOC gebruikmaakt van nieuwe methoden om verboden middelen te ontdekken, leverden in juni van dit jaar al tientallen positieve gevallen op. In totaal zijn er nu al 98 atleten alsnog betrapt op dopegebruik. 'Deze nieuwe analyses tonen opnieuw aan dat we de strijd tegen doping heel serieus nemen', zei IOC-voorzitter Thomas Bach.

Het IOC heeft nu in twee ronden in totaal 1243 nieuwe dopingcontroles uitgevoerd op urinestalen die zijn bewaard na de Spelen van Peking en Londen. Het IOC heeft nog twee van dergelijke testronden op stapel staan.

Uit die eerste golf van hertesten kwamen dertig positieve gevallen uit Peking en 23 uit Londen naar voren. De tweede golf leverde dus nog eens 45 nieuwe dopinggevallen op, afkomstig uit in totaal zes sporten. Het IOC heeft niet bekend gemaakt om welke sporten het gaat. Wel zijn alle nationale sportbonden en internationale federaties van de betrapte sporters ingelicht. Zij kunnen de atleten die nu nog actief zijn alsnog schorsen en daarmee voorkomen dat ze bijvoorbeeld aan de Olympische Spelen in Rio kunnen meedoen.

Olympisch stadion Londen. Beeld ap
Olympisch stadion Londen.Beeld ap

Dopingschorsing Rusland

De olympische sport wordt geplaagd door dopingfraude. Gisteren handhaafde sporttribunaal CAS de schorsing van de Russische atleten. Een schorsing voor de gehele Russiche sport dreigt door de uitspraak van het CAS.

De arbiters oordeelden donderdag unaniem dat atletiekfederatie IAAF het recht heeft Russische atleten als groep te schorsen voor de Zomerspelen, zonder dat bij ieder individu doping is vastgesteld. Het Kremlin zegt vandaag dat Rusland te weinig tijd rest om juridische stappen te nemen. Zondag neemt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een beslissing over een algehele schorsing van Rusland.

Rusland reageerde gisteren furieus op het besluit van het CAS. 'We kunnen het hier niet bij laten. Dit is een politieke straf en heeft geen juridische gronden. De internationale atletiekfederatie IAAF is corrupt, daar is het allemaal mee begonnen', aldus sportminister Vitali Moetko.

5 vragen over schorsing Rusland

Russische atleten mogen niet meedoen aan de Zomerspelen. Hetzelfde lot dreigt voor andere Russische sporters. Wie of wat gaan we missen?

Jelena Isinbajeva tijdens het WK 2013. Beeld afp
Jelena Isinbajeva tijdens het WK 2013.Beeld afp
Olympisch stadion van Peking tijdens de openingsceremonie in 2008. Beeld ap
Olympisch stadion van Peking tijdens de openingsceremonie in 2008.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden