NOC*NSF: Nederland moet bij beste tien sportlanden horen

De Nederlandse ambitie om tot de beste tien sportlanden van de wereld te behoren blijft overeind. Technisch directeur Maurits Hendriks, chef de mission van de olympische ploeg van Rio, zei maandagavond in zijn verantwoording aan de Nederlandse sportbonden dat het geloof en het vertrouwen in de 'toptien'-focus van Nederland overeind blijven.

Maurits Hendriks.Beeld anp

'Is dat realistisch? Ja, dat is realistisch', zo hield hij de jaarvergadering van sportkoepel NOC*NSF voor. Hendriks gaf een indicatie van de hoeveelheid medailles die nodig is om tot de beste tien van de Olympische Spelen te reiken. Tussen 2000 en 2008 ging het dan om dertig à vijfendertig medailles. De internationale concurrentie is dermate toegenomen dat tussen 2008 en 2016 dat gemiddelde is gezakt naar 26 medailles.

Nederland veroverde in Rio negentien medailles, waarvan acht gouden. Dat leverde de elfde plaats in het landenklassement op. Hendriks rekent, op zijn Amerikaans, met de totale hoeveelheid medailles, niet met de factor goud. Met het totaal van negentien reikt TeamNL, de marketingnaam van het Nederlands team, tot de twaalfde plaats.

In het voorolympische jaar haalde Nederland 37 podiumplaatsen in competities van olympische sportfederaties. De verdeling was in 2015 vijfmaal goud, achttienmaal zilver en veertienmaal brons. Hendriks: 'Daarom waren de verwachting voor Rio zo hooggespannen.' Iets waar hij zelf niet aan mee deed. Hendriks sprak, in tegenstelling tot eerdere olympische evenementen, geen getalsmatige prognose uit.

In Rio bleek de concurrentie deze zomer heftiger dan eerder. De oogst van de nationale ploeg was acht gouden medailles, zeven zilveren en vier bronzen. Er werden tien vierde plaatsen behaald. Het was in zekere zin teleurstellend; vaste waarden als de hippische sporters, turner Zonderland en zwemster Kromowidjojo keerden met lege handen terug uit Brazilië.

De meevaller was dat Nederland deze keer in twaalf sporten medailles haalde. Dat was er een meer dan in Londen 2012 en vier meer dan in Peking 2008. Hendriks noemde dat maandag nog eens een belangrijk doel. In meer sporten succesvol zijn is de basis van het idee ooit eens, net als in 2000, de toptien van het medailleklassement te bereiken.

Hendriks: 'Ik heb vaker gezegd dat wij op basis van alleen die zeven vaste medaillesporten waarin wij als Nederland goed zijn die toptienpositie niet gaan halen.'

De cijfers van Rio duiden volgens Hendriks nog steeds op potentie. 'De toptien is voor Nederland haalbaar. Ik geloof erin, met volle kracht vooruit. En ik zeg dat we de ambitie voor Tokio 2020 niet moeten loslaten.' Een fors stuk van dat geloof is verankerd in het extra geld dat het Rijk beschikbaar stelt. De 40 miljoen euro die tot en met 2016 voor de Nederlandse topsport beschikbaar is, zou in de ogen van de technisch directeur onvoldoende zijn geweest om een serieuze gooi naar de toptien te doen.

De minister van Sport (VWS), Edith Schippers, moet gehoord hebben van de wens, zo niet de eis, om er 10 miljoen bij te krijgen. Volgende week dinsdag gaat de motie door de Kamer om dat extra geld aan NOC*NSF en de sportbonden beschikbaar te stellen.

Met 50 miljoen kan een goed programma worden gedraaid. Het buitenland kijkt met grote ogen hoe Nederland de laatste jaren met een kleiner budget toch steeds weer grote prestaties heeft geleverd, aldus Hendriks.

Ranomi Kromowidjojo.Beeld anp

Commercieel geld is ook vereist. In de begroting voor 2017 staat 10,3 miljoen sponsorgeld genoteerd. Vijf weken voor de ingangsdatum van 1 januari is daavan pas 1 miljoen binnen. Op 5,6 miljoen kan worden gerekend. 'Het is in bespreking', aldus de zakelijk directeur John Bierling.

Voor 3,5 miljoen is nog geen onderbouwing. De bonden die een deel van hun marketingrechten aan NOC*NSF gaan verkopen rekenen erop 4 miljoen van de sportkoepel te ontvangen. Dat is, zo bleek uit de jaarplannen voor 2017, nog uiterst ongewis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden