Nikolic opnieuw zeer sterk in mini-interland Nederland-Bosnië

Het venijn van het Nederlands schaakkampioenschap zit hem dit jaar in het begin. De sleutelpartijen tussen de Nederlandse favorieten Piket en Van Wely en de Bosnische gasten Nikolic en Sokolov zijn samengebald in drie ronden die beslissende invloed kunnen hebben op de einduitslag....

Van onze schaakmedewerker Gert Ligterink

De mini-interland Nederland - Bosnië wordt vandaag vervolgd met de partijen Van Wely - Sokolov en Piket - Nikolic en donderdag afgesloten door Sokolov en Piket. Daarna scheiden de wegen van de favorieten zich en zal het erom gaan wie het vaardigst is in het meppen van de kleine jongens.

Predrag Nikolic heeft voorlopig het beste uitgangspunt. De stille kracht, zoals hij soms wordt genoemd, bewijst opnieuw hoezeer het onderonsje van de Nederlandse top hem ligt. Bij zijn debuut in 1997 werd hij, na een beslissingstweekamp met Timman, meteen kampioen en vorig jaar eindigde hij achter Sokolov en Timman op de derde plaats.

In Loek van Wely trof Nikolic een tegenstander tegen wie hij zich altijd uitstekend weet te motiveren. Van Wely heeft er in het verleden geen geheim van gemaakt wat hij denkt van de aanwezigheid van twee Bosnische spelers bij het NK. Hij vindt het best dat Nikolic en Sokolov meedoen maar alleen als ze zich ook beschikbaar stellen voor het Nederlands team.

Die in interviews vaak door Van Wely geventileerde opvatting is slecht gevallen bij Nikolic die vond dat hij volstrekt duidelijk over zijn positie in Nederland was geweest. Hij woonde er met plezier maar toch gaf hij er de voorkeur aan in landenwedstrijden de eer van Bosnië te blijven verdedigen. Omdat hij de autochtone spelers niet voor de voeten wilde lopen, had hij nooit gevraagd mee te mogen doen aan het NK. Pas na aandringen van de KNSB accepteerde hij in 1997 voor het eerst een invitatie.

De verkoeling in de verstandhouding is nauwelijks waarneembaar als Nikolic en Van Wely elkaar in de toernooizaal treffen. Vriendelijk schudden ze elkaar de hand en na afloop vinden ze de tijd voor een gezamenlijke analyse waarin meestal moet worden uitgezocht hoe Van Wely beter had kunnen spelen. Want de (schaak) stijl van Van Wely blijkt Nikolic goed te liggen. Hij verloor nog nooit een onderlinge partij en won er zes.

Ditmaal werd Van Wely in een mataanval onder de voet gelopen. Zijn koning werd eerst in het midden van het bord vastgehouden en toen hij eindelijk de gelegenheid vond zich op de koningsvleugel te verschansen, merkte hij dat zijn belangrijkste stuk ook daar niet veilig was. Met een voor de hand liggend offer baande Nikolic zich een weg door de vijandelijke linies.

Piket bleef in het spoor van Nikolic dankzij een overtuigende zege op Janssen die verdwaalde in de finesses van een scherpe openingsvariant. Piket was beter op de hoogte. Een gefundeerd kwaliteitsoffer gaf hem een machtig pionnenblok dat na gepaste voorbereiding als een stoomwals oprukte.

Titelverdediger Ivan Sokolov zoekt nog altijd naar de juiste vorm. Hij leek gisteren op weg naar zijn eerste overwinning maar de taaie Cifuentes wist in een lang eindspel te ontsnappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden