Nijhuis is keihard aan het trainen in Plymouth

Het Israëlische zwemwater leek dé plek voor schoolslagspecialiste Moniek Nijhuis om haar Europese kortebaantitels uit 2009 en 2010 een vervolg te geven. Concurrenten als Ruta Meilutyte en Jenny Johansson, olympisch kampioen en wereldkampioen op de langebaan, waren in Netanya afwezig. Nijhuis leek met al haar ervaring twee baantjes van 25 meter van het Europese goud af.

Monique Nijhuis Beeld afp
Monique NijhuisBeeld afp

Zo pakte het woensdag niet uit. Er waren nieuwe rivalen, onder wie de snelle Finse Jenna Laukkanen. Aan het eind van de dag stond Nijhuis met lege handen. Ze werd vierde in 30,09, bijna een halve seconde boven haar nationale record (29,62) dat dateert van de WK in Doha waar zij wel het erepodium beklom.

'Ik had harder willen zwemmen', zo gaf Nijhuis na afloop haar gemoedstoestand weer. Vervolgens schetste ze de 'mitsen en maren' van haar loopbaan. Ze is begin oktober naar Engeland verhuisd toen bleek dat er in Nederland geen gespecialiseerde trainer voor haar beschikbaar was. Zo'n transfer vergt aanpassing, maar dat is in het geheel niet erg als je Nijhuis mag geloven.

Ze heeft domicilie gekozen in Plymouth, waar Jon Rudd, een befaamde schoolslagcoach, plaats voor de Nederlandse heeft gemaakt. Rudd coachte Ruta Meilutyte, een Litouwse superstarter, naar het olympische goud van 2012. Alle Britten grepen in het bad van Londen onder grote spanning naast het goud, maar de jonge Litouwse (15) was niet van haar stuk te krijgen.

Atkinson, Meilutyte en Nijhuis poseren met hun medailles op de FINA wereld zwemkampioenschappen in 2014 Beeld afp
Atkinson, Meilutyte en Nijhuis poseren met hun medailles op de FINA wereld zwemkampioenschappen in 2014Beeld afp

Maatje

Meilutyte was de jonge vrouw die direct 'yes' zei toen Nijhuis bij Rudd ging polsen of zij niet een jaar bij hem kon aansluiten. Meilutyte zei Nijhuis een echt maatje te vinden in de catacomben van de mondiale zwembaden, als de wedstrijd op het punt van beginnen staat. Die aardige en gespierde Nijhuis duldde zij wel naast zich.

Een maand voor de 27-jarige Twentse zou aansluiten in Engeland, brak de Litouwse de elleboog bij een val van de fiets. 'Ruta traint wel, maar nog lang niet optimaal. En straks moet die stalen plaat nog uit haar elleboog gehaald worden, want ze kan de arm niet strekken. Ik ga ervan uit dat we pas in januari echt samen kunnen trainen.'

Ze wonen wel samen. Met twee zwemmers delen de Nederlandse en de Litouwse een sporthuis in Plymouth, aan de Britse zuidkust. 'Voor een jaar is dat prima. Ik kan me terugtrekken op mijn kamer. Of de gezelligheid opzoeken van de huiskamer.'

Haar Engels verdient nog wat verbetering 'om precies te kunnen uitdrukken hoe ik trainingen ervaar', maar verder is ze goed op weg, meent Nijhuis. De scheenbenen doen pijn, de liezen eveneens. 'Mijn lijf moet wennen aan die andere prikkels. Ik kon echt niet meer zwemmen bij sommige trainingen. Het lichaam weigerde dienst.'

De EK kortebaan van Israël zijn niet meer dan een tussenstation, waarvoor de echte vorm ontbreekt. 'Alles is gericht op april, de olympische kwalificatie in Eindhoven.' Nog één gedachte voor Netanya: 'Ik denk dat de 100 meter beter zal gaan. Daar werkt mijn slag momenteel wel. Niet op de 50.'

undefined

Wel record maar geen podium voor Brzoskowski

Het Nederlands record op de 400 vrij (kortebaan) is woensdag tweemaal verbeterd. Maarten Brzoskowski bracht het van 3.42,19 (gedeeld met Ferry Weertman) naar 3.40,87 om in de finale te komen tot 3.40,20. Het leverde de Nederlander de zesde plaats op, het goud was voor de Hongaar Bernek. De 20-jarige student fysiotherapie moet het in Israël zonder zijn coach Marcel Wouda stellen. Die ondersteunt Joeri Verlinden bij diens poging volgende week de olympische limiet op de 100 meter vlinder te zwemmen. Brzoskowski heeft zich voor de Spelen omgeschoold. De diesel van 1.500 meters richt zich nu op de 200 meter vrije slag om deel uit te maken van de estafette die zich voor Rio heeft geplaatst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden