FactcheckKlopt dit wel?

Nigeria ‘maakt’ tijdens het WK evenveel baby’s als de hele bevolking van IJsland bij elkaar – klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: tijdens het maandlange WK worden er in Nigeria evenveel baby’s geboren als de hele IJslandse bevolking bij elkaar.

Ronald Veldhuizen
Vier tegen één. Beeld Reuters
Vier tegen één.Beeld Reuters

Van wie komt die claim?

De bal ploft over de zijlijn tijdens de WK-pot tussen Nigeria en IJsland, en NOS-voetbalcommentator Frank Wielaard besluit een bijzonder weetje met het publiek te delen. ‘Het is geloof ik al vaak benoemd dat IJsland nogal een klein land is om op een WK te spelen. Grappig feit is dat Nigeria het op een-na-grootste land op dit WK is. 200 miljoen inwoners. En in de tijd dat het WK duurt, produceren ze er ongeveer een eiland vol IJslanders bij, in Nigeria. Dus [in die tijd], 350 duizend Nigerianen erbij. Meer dan het totaal aantal IJslanders die bestaan.’

Klopt het?

Het opmerkelijke staaltje demografie kwam Wielaard op Twitter tegen, laat hij per mail weten. ‘Ik heb het niet kapot gecheckt. Te leuk om te vertellen’, voegt hij daaraan toe. Om precies te zijn was het de IJsland-supporter Jóhannes Stefánsson die de vergelijking tijdens de wedstrijd trok. In zijn tweet rekent Stefánsson voor dat Nigeria met zijn 14 duizend nieuwe baby’s per dag er slechts 24 dagen over doet om met nieuwe inwoners de 334 duizend IJslanders te overtreffen.

Er valt meteen iets op wanneer we de officiële cijfers erbij pakken. Volgens Unicef worden er in Nigeria elke dag niet 14 duizend baby’s geboren, maar inmiddels een verbluffende 20 duizend. Zo bekeken duurt het slechts 17 dagen voordat het West-Afrikaanse land de bevolking van IJsland evenaart.

Daartegenover staat de grote kindersterfte: tot de leeftijd van 5 jaar sterft minstens een op de tien Nigeriaanse kinderen, en ook daarna is de sterftekans hoger dan in veel westerse landen, bevestigt Joop de Beer, onderzoeker aan het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut. Zodoende groeit de Nigeriaanse bevolking volgens de World Population Prospects van de Verenigde Naties met grofweg vijf miljoen mensen per jaar, wat neerkomt op de 14 duizend mensen per dag die Stefánsson meldde. Tussen het begin en het eind van het WK voetbal heeft Nigeria er bijna een half miljoen mensen bij. ‘Als het zo doorgaat wordt Nigeria het derde land ter wereld, na China en India’, zegt De Beer.

De IJslandse bevolking groeit overigens ook nog wel, maar uiteraard niet snel genoeg om de Nigerianen ‘bij te houden’. Jaarlijks komen er zo’n 3.000 IJslanders bij. IJsland doet er dus bijna vijf jaar over om de bevolkingsgroei van één dag Nigeria te evenaren.

Eindoordeel

Er komen maandelijks inderdaad meer Nigerianen bij dan er IJslanders bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden