Nieuwe wetten leiden tot stortvloed aan doelpunten

Voor niet-kenners was de handbalsport altijd wat ondoorzichtig. Veel geduw en getrek en als gevolg een overmaat aan vrije worpen en strafworpen....

Van onze handbalmedewerker

GELEEN

Nieuwe regelgeving onder het motto 'handjes thuis' moet bescherming gaan bieden aan doorgebroken aanvallers. Een prettige bijkomstigheid is een forse toename van het aantal doelpunten. Wat bijvoorbeeld te denken van de 33-30 eindscore bij E & O Emmen - Hellas Den Haag of de 28-35 bij Swift Arnhem - Aalsmeer. De vrouwen van OSC Amsterdam boekten zelfs een record: 43-28 tegen N.E.A.

Handige spelers zullen ongetwijfeld gaan profiteren van de arbitrale bescherming. Eén van hen, Martijn Rietbroek, heeft nog een tweede reden om opgelucht adem te halen. Onder het bewind van oom Pim Rietbroek kreeg hij weinig gelegenheid zijn speelse ingevingen te etaleren. Onder leiding van de nieuwe trainer Wil Jacobs heeft de 23-jarige kopergieter een aantal vrijbrieven in handen gekregen.

De voormalige hoekspeler/bankzitter/cirkelloper neemt in het verjongde team van V & L de belangrijkste positie in, die van spelverdeler. Verder neemt hij elke gelegenheid te baat om op eigen vermogen de defensie te passeren. Dat eigen vermogen bestaat uit meer dan alleen maar handbalintelligentie.

Rietbroek beweegt bijzonder gemakkelijk en eenmaal in de lucht lijkt het alsof zijn lijf ook daar nog beslissende wendingen kan nemen. De vergelijking met basketbalprof Michael Jordan is alleen maar misplaatst omdat Rietbroek slechts viermaal per week traint. Dat amateuristische karakter van de Nederlandse handbalsport gaf hem ook de vrijheid om met Jacobs zijn positie te bespreken.

Voor Jacobs is Rietbroek overigens meer dan een visje dat werd uitgezet: 'Rondom Martijn wordt de groep gevormd die V & L binnen enkele jaren aan de Nederlandse top moet terugbrengen.'

In de derby tegen Blauw Wit profiteerde het relatief onervaren team van Jacobs van de afwezigheid van Blauw Wit-doelman Mastenbroek. Onder de eigen lat groeide nieuwkomer Keulen daarentegen van minuut tot minuut. De lange en smalle keeper verloor daarbij geen moment het oogcontact met de glimmende keeperstrainer Gum Geuskens. Vanaf 17-17 sloeg de thuisploeg een beslissende kloof tot 23-17. Eindstand: 25-19.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden