Nieuwe voorzitter Barça bereid 'alles voor club te doen'

Na een eeuwigheid trouwe dienst heeft de waakhond zijn droom verwezenlijkt en de plaats van zijn baas ingenomen. Joan Gaspart, 22 jaar lang tweede man van de ongenaakbare Barcelona-voorzitter Nuñez, is door de socios gebombardeerd tot de nieuwe president....

Van onze correspondent Cees Zoon

Gaspart haalde bijna 55 procent van de stemmen tegen 43 voor Bassat. Aan de verkiezingen nam het recordaantal van 45 duizend socios deel, precies de helft van het aantal stemgerechtigde leden. Gaspart slaagde er tijdens zijn campagne in enkele andere kandidaten naar zijn kamp te halen om aldus de enige serieuze tegenstander Bassat te overmeesteren. Dat Bassat beloofde Johan Cruijff als vice-president aan te stellen, kon de aanhang niet vermurwen.

Tijdens de verkiezingen in het Ministadi ontstonden enkele opstootjes tussen aanhangers van de twee kandidaten. Volgens Bassat waren die het werk van groepjes boix noi, de F-side van Barca, die zouden opereren in opdracht van Gaspart. De meeste opwinding ontstond op het moment dat Cruijff zijn stem kwam uitbrengen en hij door een handvol supporters werd uitgescholden.

Met de 55-jarige Gaspart, eigenaar van een grote hotelketen, komt de fanatiekste supporter van Barça aan de macht. 'Ik ben een boix noi vermomd als bestuurslid', zei hij ooit. Gaspart pleegt op kritieke momenten zijn stoel in het stadion te verlaten omdat de zenuwen hem naar de keel vliegen. Bij het behalen van het laatste kampioenschap vorig jaar rende hij bezeten zwaaiend met een clubdas eindeloos door het Camp Nou. Gaspart heeft echter beterschap beloofd en aangekondigd zich voortaan als een heer te zullen gedragen.

Nuñez gebruikte zijn vice-voorzitter vaak voor het opknappen van het vuile werk. Gasparts handelsmerk was het provoceren van aartsrivaal Real Madrid. 'Ik ben bereid alles voor Barça te doen', aldus de nieuwe president. Inclusief liegen als een communistische krant, zeggen zijn vijanden. 'Ik heb maar een keer gelogen', verklaarde hij vorige week parmantig. 'In het geval van de transfer van Romario, en dat heeft de club veel geld opgeleverd.'

Gaspart zegt het conflict-model te hebben afgezworen en voor iedereen een plaats in de Barça-familie te zoeken. 'Ik zal Cruijff bellen om te zien of we kunnen samenwerken.' Die kans lijkt miniem. Toen Cruijff in 1996 door Nuñez als coach werd ontslagen, noemde de Amsterdammer Gaspart een judas, omdat deze zijn woord gebroken had.

Hoeveel de verkiezingsbeloften van de nieuwe president waard zijn, moet de komende dagen blijken. Als antwoord op de beloften van Bassat (Cruijff en Zidane) zegde Gaspart het aantrekken toe van Overmars, Petit, Alfonso en De la Peña.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden