De Finse voetbalbond begint naar aanleiding van de Volkskrant-bevindingen een onderzoek naar Atlantis FC en zijn voorzitter.
De Finse voetbalbond begint naar aanleiding van de Volkskrant-bevindingen een onderzoek naar Atlantis FC en zijn voorzitter. © Matti Murto

Matchfixers kopen Europese voetbalclubs voor witwassen en gokken met voorkennis

Matchfixing in Europa

Voetbalclubs in Europa worden steeds vaker overgenomen door matchfixers. Ze gebruiken de clubs, die meestal spelen op het tweede of derde niveau, voor het witwassen van geld en het met voorkennis gokken op gefixte duels. Dat zeggen opsporingsinstanties in reactie op een onderzoek van de Volkskrant.

De krant onderzocht de afgelopen maanden de Finse derdedivisieclub Atlantis FC, waar vier Nederlandse spelers werden beschuldigd van matchfixing. Zij blijken onschuldig: de vier waren het slachtoffer van een strijd tussen twee groepen matchfixers. De ene partij wilde de club laten verliezen om zo gokwinsten te incasseren. De andere wilde met behulp van de Nederlanders degradatie voorkomen, waarna de club zou worden overgenomen.

De afgelopen jaren zijn door het International Centre for Sport Security (ICSS) - een organisatie die wereldwijd misstanden in de sport onderzoekt - clubovernames door matchfixers ontdekt in Portugal, Finland en Macedonië. In de Spaanse eerste divisie deden criminelen meerdere pogingen clubs te kopen. Of ook Nederlandse clubs door criminelen zijn benaderd, is onbekend.

Volgens Javier Mena van ICSS volgen matchfixers vaak hetzelfde patroon. 'De teams staan laag op de ranglijst van de eerste of tweede divisie en hebben financiële problemen. Als ze eenmaal eigenaar zijn, plaatsen matchfixers corrupte spelers binnen de selectie om invloed te kunnen uitoefenen op de uitslag.'

Eenmaal eigenaar plaatsen matchfixers corrupte spelers binnen de selectie om invloed te kunnen uitoefenen op de uitslag

Javier Mena, International Centre for Sport Security

Nieuwe strategieën

Lees ook: 'Onze carrières zijn verwoest door matchfixers'

Vier Nederlandse voetbaltalenten raken, zonder dat ze het weten, in Finland verzeild in een oorlog tussen twee groepen matchfixers. Die kopen clubs om er via de gokmarkt miljoenen aan te verdienen. 'Onze carrières zijn verwoest.'

De Finse inlichtingendienst NBI, die in 2011 een matchfixingschandaal in Finland blootlegde, zegt niet verrast te zijn door de modus operandi van de matchfixers. 'Dit langetermijnproject past in de nieuwe strategieën die fixers gebruiken', zegt hoofdinspecteur Jouko Ikonen.

Matchfixers kozen vroeger vaak voor de korte termijn: een paar wedstrijden beïnvloeden en fors inzetten op de gokmarkt. Dat levert veel op, maar het risico op ontdekking is groot. Nu bouwen ze meer aan langetermijnprojecten. Het motto is: je moet de koe melken, niet slachten.

In september beschuldigde Atlantis de voetballers Irvingly van Eijma (22), Derwin Martina (22), Ayoub ait Afkir (21) en Salah Aharar (22) van het manipuleren van twee duels. De spelers, met op hun cv clubs als Ajax en Almere City, gingen terug naar Nederland en zitten sindsdien zonder club. Van Eijma en Martina, die international waren voor Curaçao, zijn vanwege de beschuldigingen niet meer geselecteerd.

Mastersports

Het motto is: je moet de koe melken, niet slachten

De Nederlanders werden, buiten hun medeweten, betaald door de fixers die met de voorzitter een overeenkomst hadden om de club volgend seizoen te kopen. Ze kregen bonussen om duels te winnen en degradatie naar het vierde niveau te voorkomen. Die competitie wordt niet aangeboden op de gokmarkt, en is nutteloos voor fixers.

De Nederlanders gingen naar Atlantis op uitnodiging van een tussenpersoon, die zei te werken voor Mastersports. Dit blijkt een dekmantel van een bekende matchfixer. De Singaporees was een van de mannen achter de geplande overname van de club.

Atlantis is al jaren doelwit van matchfixers. Omdat de club structureel geld tekortkomt liet voorzitter Markku Ritala in het geheim de salarissen van bepaalde spelers betalen door Mastersports. Dat is in strijd met de FIFA-regels. Ritala reageerde niet op vragen.

De Finse voetbalbond begint naar aanleiding van de Volkskrant-bevindingen een onderzoek naar de club en zijn voorzitter, zegt secretaris-generaal Marco Casagrande. De bond heeft de KNVB gevraagd gesprekken met de Nederlanders te voeren.

De KNVB pleit voor meer internationale samenwerking tussen opsporingsdiensten. Spelersvakbond VVCS is 'volledig overtuigd van de onschuld van deze spelers'.