Nieuwe specialist in de korte tijdrit

Debuteren in de Ronde van Frankrijk en al op de eerste dag de gele trui aantrekken. David Millar maakte deze droom zaterdag waar....

Bart Jungmann

MET Futuroscope als startplaats wilde de Tour-directie alvast vooruit kijken naar het nieuwe millennium en in David Millar kreeg ze de ideale winnaar van de eerste rit. In dat malle bouwpakket van de nieuwe tijd trad de pas 23-jarige Schotse debutant bij verrassing in de voetsporen van tijdrijdende landgenoot Graeme Obree en misschien nog wel meer van mede-Brit Chris Boardman.

Boardman won driemaal een proloog in de Tour, maar ontbreekt dit jaar op de startlijst wegens een blessure. Millar nam gisteren de honneurs waar in wat met ruim zestien kilometer de prolooglengte overschreed en daarom etappe mocht heten. In de wetenschap dat Boardman aan het eind van het seizoen afhaakt, lijkt in Millar de nieuwe Tourproloogspecialist opgestaan.

De bazen van Cofidis, de ploeg waarvoor hij sinds 1997 rijdt, hebben hoge verwachtingen van hem. Ze schatten Millar zelfs hoger in dan Greg Lemond op die leeftijd was. Met zijn zege in de tijdrit van de Route du Sud vorige maand had hij al een indicatie van zijn vorm gegeven. Specialist Ekimov moest in Villeneuve-sur-Lot driekwart minuut prijsgeven.

Die etappe had een vergelijkbare lengte als die van zaterdag in Futuroscope. 'Het is een afstand die ik gewoon ben. Bij ons zijn de meeste tijdritten zo lang.' In Groot-Brittannië wordt de weg niet zo gauw vrijgemaakt voor wielerkoersen, zodat wedstrijden vaak over een beperkt parkoers en als race tegen de klok worden afgewerkt.

Zo enorm Brits is David Millar trouwens niet, tenzij je het koloniaal bekijkt. Hij werd geboren op Malta, groeide op in Hongkong en woont al wat jaren in Frankrijk om als wielrenner aan de bak te komen. Millar reed voor de wielerclub Saint-Quentin toen hij drie jaar geleden door Alain Bondue bij Cofidis werd gehaald.

Onlangs werd zijn contract voor drie seizoenen verlengd. 'Dat is toch een teken dat ze vertrouwen in me hebben. Ik heb het er ook prima naar mijn zin.' Alleen van zijn nukkige kopman Vandenbroucke schijnt David Millar niet zo gediend te zijn.

In zijn eerste jaar als professional won Millar de proloog in de Ronde van de Toekomst. Dat herhaalde hij een jaar later, en met tijdritzeges in De Panne, de Manx International en Route du Sud was zijn erelijst tot zaterdag tamelijk obscuur. Millar had vorig jaar ook al willen starten in de Ronde van Frankrijk, maar de ploegleiding achtte het raadzaam nog een jaar te wachten.

Als debutant vertrok hij in Futuroscope met de ambitie de witte trui te veroveren, de kleur van de beste jongere. 'Maar onderweg had ik al het gevoel dat het er misschien wel meer in zat.' De 1.92 meter lange Millar onderscheidde zich op het snelle parkoers met een mooie lage zit. Zijn knieën raakten bijna zijn kin.

De eerder gestarte Jalabert had een scherpe richttijd neergezet en daar dook hij met een gemiddelde van bijna 52 kilometer per uur net onder. Vervolgens begon het eindeloze wachten tot de specialisten waren gefinisht. 'Vooral toen Armstrong reed, heb ik hem zitten knijpen.'

Na 3,7 kilometer (bovenop het colletje) lag de titelverdediger vier seconden voor, halverwege had Millar 3 seconden voorsprong, op 13,5 kilometer was Armstrong 1 seconde sneller, maar bij voltooiing van de 16,5 kilometer bleek Millar met 2 seconden voorsprong winnaar.

De dolgelukkige winnaar kondigde aan de komende nachten als klassementsleider ook in het geel door te brengen. Hij vreest dinsdagavond, na de ploegentijdrit, weer zijn gewone pyjama aan te trekken. Maar op zijn nachtkastje ligt dan nog steeds A man in full, de laatste pil van Tom Wolfe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden