NieuwsGolf

Nieuwe regels moeten golf interessanter maken voor grote publiek, maar er is veel discussie over

Eén regelverandering is door iedereen verwelkomd. Golfers kunnen voortaan oneffenheden, veroorzaakt door schoenen of dieren, repareren zonder strafslag te riskeren op de verraderlijke greens van Augusta National.  De nieuwe regelgeving staat centraal bij de 83ste editie van de strijd voor het groene jasje, The Masters, die donderdag begon in een decor van perfect gemaaid gras, wit zand en kleurrijke azalea’s en rododendrons.

Nieuwe regel: de bal moet ‘gedropt’worden van kniehoogte (links), niet langer van schouderhoogte.Beeld .

Na zes jaar studie hebben de belangrijkste golforganisaties US Golf Association en de Royal & Ancient Golf Association besloten de regels te versimpelen. Hierdoor moet het spel vlotter en spectaculairder worden, waardoor iets gedaan wordt aan de teruglopende belangstelling van golf in met name de VS. Hoewel golf in principe een simpele sport is – in zo weinig mogelijk slagen een balletje van het ene naar het andere punt van de baan slaan – is de regelgeving zo uitgebreid dat er een academische studie aan kan worden besteed. Dit schrikt zowel televisiekijkers als nieuwe beoefenaren af.

Allerlei situaties waar in het verleden een strafslag voor werd gegeven, gelden niet meer. Verder mogen spelers en caddies maximaal drie minuten in de struiken zoeken naar een afgedwaalde bal. Dat was vijf minuten. Ook mag een caddie niet meer in een lijn staan met de speler bij het putten van een hole. Verder mag de vlag bij het putten op de green in de hole blijven staan. En moet de bal nu op kniehoogte worden gedropt en niet op schouderhoogte. Zo zijn nog tientallen regels aangepast.

Niet alle spelers zijn er tevreden over. De Amerikaan Justin Thomas, nummer vijf op de wereldranglijst, noemde de veranderingen ‘een ramp’. De Amerikaanse golffederatie verweet hem vervolgens niets van zich te hebben laten horen toen de regelveranderingen werden voorgelegd, wat Thomas weer ontkende.

Joost Luiten (nummer 71 in de wereld) die maandag terugkeerde uit de VS – hij kon zich net niet kwalificeren voor The Masters – maakt er niet zo’n punt van. ‘Zo lang het voor iedere speler hetzelfde is, maakt het mij niet veel uit. Het droppen op kniehoogte is misschien een beetje raar. Maar het is wennen. Dat een caddie niet meer achter de speler mag staan bij het putten vind ik wel een beetje ingewikkeld. Speler en caddie zijn toch een team. Waarom mag hij niet helpen bij het oplijnen? En wanneer moet de caddie dan weg zijn? Bij de oefenswing al? Of pas later? Dat is onduidelijk.’

Tijdens de Phoenix Open kreeg een Amerikaanse golfer twee strafslagen omdat de caddie te veel op een lijn stond. Dat kostte hem meteen zo’n 50 duizend dollar vanwege een langere eindklassering.

Eigen scheidsrechter

Dat golf veel regels kent is volgens Luiten wel begrijpelijk. ‘Voetbal doe je binnen vier lijnen en de scheidsrechter is de baas – nu dan de VAR – maar golf doe je op een terrein van 50 hectare waar je van alles kan tegenkomen. Daarnaast ben je je eigen scheidsrechter. Ik kan mij heel goed voorstellen dat de Royal & Ancient en de andere organisaties de regels duidelijker en simpeler willen maken. Daar is iedereen mee gediend. Ook mensen die het net oppakken.’

Dat de vlag nu bij het putten op de green in de hole kan blijven vindt een deel van de topspelers ook prettig. Het is een mooi richtpunt. Bryson DeChambeau, ’s werelds nummer zes, is de meest prominente speler die dat nu standaard doet. ‘In 99 van de 100 situaties heb je er voordeel aan. Bij alle puts van verder dan drie meter laat ik de vlag staan. Als ik zondag van hele korte afstand de beslissende putt mag maken om The Masters te winnen, laat ik de vlag gewoon in de hole staan. Het is toch een historisch moment.’

Justin Thomas zal dat zeker niet doen. ‘Stel dat de bal door de vlag klem zit in de hole, dan is het een raar gezicht om ze er allebei uit te halen.’

Joost Luiten, Nederlandse topspeler.Beeld Getty Images

President Trump op golfbaan

Commander in Cheat: How Golf Explains Trump, luidt de pakkende titel van het boek van Rick Reilly van Sports Illustrated. Als sport – en dan met name golf – iets zegt over het karakter van een persoon, dan geldt dat volgens Reilly zeker voor de president van de VS. Hij is berucht vanwege onsportief gedrag, vals spel en het overdrijven van zijn spelprestaties.

Trump heeft tijdens zijn presidentschap 177 dagen op de golfbaan doorgebracht – 20 procent van zijn werktijd. Reilly heeft met tientallen speelpartners en andere betrokkenen gesproken. ‘Hij belazert de boel als een maffia-accountant. Hij speelt gemeen of je kijkt of niet kijkt. Hij speelt gemeen of je het leuk vindt of niet’, aldus Reilly tegen CNN.

Er zijn zoveel voorbeelden van onsportief gedrag dat Reilly daar gemakkelijk een heel boek mee kon vullen. In 2017 mocht de president een keer spelen met golfgrootheid Tiger Woods en Dustin Johnson, de nummer één van de wereld. ‘In een van de holes sloeg hij de bal twee keer in het water, maar hij telde dat niet op bij het aantal slagen dat hij nodig had’, aldus Trumps speelpartner Brad Faxon. In golf zijn spelers hun eigen scheidsrechter. ‘Ik weet niets van politiek, maar wel van golf. Of hij de kiezers belazert weet ik niet, maar wel de golfers’, concludeert Reilly.

Sportomroeper Mike Tirico zegt dat Trump ooit een golfbal van hem die perfect op de green was geland stiekem in de bunker gooide. Trumps handicap van 2.8, ongekend laag voor iemand van 72 jaar, moet met een korreltje zout worden genomen. Formeel komt een handicap tot stand op grond van de laatste twintig scores, maar Trump heeft van zijn laatste 150 golfrondjes er maar één laten noteren. Overigens is Trump niet de eerste president die wordt beschuldigd van vals spel – Bill Clinton werd er ook van beticht – maar volgens Reilly doet Trump het zo ‘openlijk en brutaal dat je hem daarvoor bijna bewondert.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden