Nieuwe natie baat Grinham niet in finale WK squash

Van oorsprong Australische verliest voor vierde keer in eindstrijd, nu als Nederlandse...

amsterdam Voor de vierde keer stond Natalie Grinham in de finale van het WK squash. Voor de eerste keer deed ze dat namens Nederland, maar een vooruitzicht op het Wilhelmus mocht niet baten.

Voor de vierde keer delfde Grinham het onderspit en voor de tweede keer deed ze dat tegen de Maleisische Nicol David die met superieur spel haar favorietenrol waarmaakte.

Beide finalisten mochten het treffen zondagmiddag in het Amsterdamse Frans Otten Stadion als een thuiswedstrijd beschouwen. Net als veel collega’s zijn David en Grinham in en rond Amsterdam neergestreken. De trainingsfaciliteiten zijn goed en Schiphol is een goede uitvalsbasis voor alle internationale toernooien.

Jarenlang bleef Natalie Grinham Australië trouw als vaderland. Daarin kwam verandering door haar huwelijk met oud-squasher Tommy Berden. ‘Het is helemaal haar eigen idee’, zegt de echtgenoot van Grinham over de verandering van nationaliteit.

‘Aanvankelijk was het ons plan om na afloop van haar loopbaan samen naar Australië te gaan. Maar Natalie voelt zich nu helemaal thuis in Almere, dus we blijven hier. Dat was voor haar ook de belangrijkste reden nu voor Nederland uit te komen.’

En zo worden de nationale belangen in de racketsporten bij de vrouwen gediend door nieuwe Nederlanders. In het badminton was de van oorsprong Indonesische Mia Audina jarenlang vaandeldraagster. Het Nederlandse tafeltennis werd eerder deze maand voor de tweede keer Europees kampioen dankzij in China en Rusland groot geworden talenten.

Jarenlang was Vanessa Atkinson de beste squashspeelster van Nederland. Atkinson, die al op jonge leeftijd uit Engeland verhuisde, werd in 2004 wereldkampioene. In Amsterdam vloot ze er in de tweede ronde uit tegen Rachael Grinham, de oudere zuster van Natalie en nog wel een volbloed Australische.

Zo kon het zaterdag in de halve finale tot een sister act komen, analoog aan die van de de zussen Williams in het tennis. In ruim een half uur rekende de 31-jarige Nathalie af met de 32-jarige Rachael, een zege die van alles beloofde voor de dag erop.

Na twee jaar van sukkelen met blessures en ziekte bewees Natalie Grinham in Amsterdam weer op de toppen van haar kunnen te zijn. Dat was ook nodig om een schijn van kans te hebben tegen David. In haar elf laatste ontmoetingen tegen de Maleisische nummer één van de wereldranglijst werd haar niet eens een game gegund.

Nu begon Grinham echter overrompelend sterk. Met gevarieerde slagen bracht ze de drievoudige kampioene uit evenwicht en haar dropvolleys waren van grote precisie. Daarmee eindigde de eerste game in 11-3.

Maar de 26-jarige Nicol David komt wel vaker langzaam op gang en dat was zondag in Amsterdam kennelijk ook het geval. De achterstand boog ze om in een voorsprong en dat ging David vooral in de derde game wel erg gemakkelijk af.

Daarna leek het toch nog spannend te worden door een 8-6 voorsprong voor Grinham in de vierde game. Het was ook de enige fase waarin de twee speelsters min of meer gelijkwaardig waren en het squash zich van zijn aantrekkelijkste kant liet zien.

De organisatie had een glazen kooi uit Zweden laten aanrukken die aan alle kanten door tribunes werd omringd. Meestal is squash als kijksport een strijd tussen twee gebogen ruggen, maar in Amsterdam konden de twee finalisten dus in het gezicht worden gekeken.

Overigens boog Nicol David die achterstand met vijf achtereenvolgende punten om in een 11-8 eindstand. Zo kon ze dus een kwartier later de trofee, een uit de hand gelopen soepterrine, voor de vierde keer in de hoogte heffen.

‘Ze is gewoon te goed’, oordeelde Tommy Berden achteraf en de eerlijkheid gebiedt hem te zeggen dat zijn vrouw dat niveau vermoedelijk niet haalt. Zelf balanceerde Natalie Grinham na de wedstrijd ook tussen vreugde over haar tweede plek en verdriet om de verloren finale.

Misschien was haar snel verkregen voorsprong verkeerd uitgepakt. ‘Je probeert dat niveau vast te houden en als dat niet lukt, verkrampt je spel.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden