Nieuwe kalender leidt tot overbelasting volleyballers

'De spelers zijn geen robots. Binnenkort is de limiet bereikt.' Bondscoach Toon Gerbrands was deze week onomwonden in zijn reactie op het besluit om de volleybalkalender opnieuw uit te breiden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit jaar worden, in Nederland (mannen) en Tsjechië (vrouwen), de laatste Europese kampioenschappen oude stijl gespeeld. De Europese bond CEV heeft voor 1999 besloten tot 'een totaal nieuwe competitie-opzet'. Het EK voor landenteams gaat European League heten.

In de oude aanpak waren de vijf toplanden van het vorige kampioenschap automatisch geplaatst en derhalve vrijgesteld van kwalificatieduels. De wereldfederatie (FIVB) was de eerste die deze opzet overboord zette. In augustus moet het Nederlands mannenteam, Olympisch kampioen en nummer twee van het vorige WK, een plaatsingstoernooi voor het WK '98 spelen.

De CEV heeft dat voorbeeld gevolgd. Het Nederlandse bestuurslid Ooms: 'Er wordt al vijf jaar door landen als Spanje, Finland en Zweden aangedrongen op een wijziging van de EK-formule. Zij willen meer wedstrijden.' Commissielid Van der Hoven: 'Van de 52 lidstaten van de CEV voelden zich veertig landen financieel benadeeld. Voor sommige was het toernooi na twee wedstrijden voorbij. Vaak ging dat ten koste van subsidies.'

De eerste optie was de eindronde uit te breiden, van twaalf naar zestien deelnemende landen, te spelen in vier steden. De vrees was dat drie sporthallen leeg zouden blijven, omdat de publieke belangstelling zich immer concentreert op het team van het organiserende land.

De oplossing was de uitbreiding van de voorronde, de League Round. Zelfs Nederland is verplicht liefst tien kwalificatie-interlands te spelen, officieel tussen december '97 en mei '99. De eindronde, voor de mannen in Oostenrijk, wordt met acht teams afgewerkt.

Europese landen die in de zomercompetitie van de World League uitkomen (Nederland, Italië, Joegoslavië, Rusland, Spanje en Bulgarije) komen door het gebrek aan vrije data in de problemen. De afgesproken verdeling van 'half jaar club, half jaar nationaal team' loopt gevaar.

'De belasting van de spelers wordt heel hoog', erkent Van der Hoven. Hij ziet de oplossing in het aantreden met een B-ploeg. 'Een wedstrijd die voor Finland leuk is, kan voor Nederland nuttig zijn door de jonge garde speeltijd te gunnen.' De uiteindelijk door CEV gekozen oplossing biedt de ruimte om een aantal duels in één weekend te spelen, in de vorm van een toernooi. Bovendien mag vrijelijk geschoven worden met de wedstrijddagen.

Gerbrands: 'Ik wist hier tot voor kort niets van. Dit is toch zeker niet het finale idee? Dat uitsmeren over twee jaren is veel te lang. Bovendien komen ze aan de afspraken tussen clubs en bonden. Met name de Italianen zijn over de zeik. De verplichtingen voor de spelers zich steeds meer uit. Er moeten eens goede afspraken komen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden