Nieuwe dopingrichtlijn NOC*NSF na bekentenissen Stalman

Nederlandse sportbonden moeten als de tuchtrechtelijke verjaringstermijn is verstreken dopingzondaars en andere overtreders schriftelijk vragen afstand te doen van titels, records en medailles. Ook moet de bond een moreel oordeel publiceren over de zaak. Dit staat in de 'richtsnoer integriteitsverleden' die sportkoepel NOC*NSF gisteren heeft aangenomen. Aanleiding was de dopingbekentenis van discuswerper Ria Stalman, die haar nationale record kwijtraakte.

Ria Stalman met haar gouden medailleBeeld anp

Stalman won goud op de Zomerspelen van 1984 in Los Angeles. Dat succes was te danken aan doping, bekende ze na jarenlange speculatie afgelopen januari in het programma Andere Tijden Sport. Ze gebruikte anabole steroïden, naar eigen zeggen om mee te kunnen met het niveau van de dominante discuswerpsters uit het voormalige Oostblok. Een aantal weken voor de Spelen had ze 71,22 meter gegooid, tot gisteren het nationale record.

Direct na haar bekentenis werd het erelidmaatschap van Stalman ingetrokken, maar de verjaringstermijn was al verstreken. Tuchtrechtelijke maatregelen waren niet meer mogelijk. Zo was de zaak van Stalman ook al verjaard bij het IOC; haar olympische gouden medaille mag ze houden.

Hoe ga je als sportbond om met niet-integer gedrag als doping, matchfixing en seksuele intimidatie door topsporters, bestuurders, scheidsrechters, coaches en trainers uit het verleden? Dat was de vraag waarmee Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit bij het NOC*NSF aanklopte. Zijn 'richtsnoer integriteitsverleden' werd gisteren tijdens de Algemene Vergadering van NOC*NSF unaniem door de nationale sportbonden aangenomen.

Volgens Ram weten veel sportbonden niet hoe ze om moeten gaan met dopingzondaars en andere overtreders. 'En dat straalt ook af op de sporters. Ik heb met sporters gesproken die moeite hebben met het bestuur van de sportbond vanwege de geschiedenis van de bestuursleden.'

Op welke sportbond hij doelt wil Ram niet zeggen. In de richtlijn staat wel: 'Wanneer er niet integer gedrag wordt geconstateerd na de verjaringstermijn of wordt opgebiecht (...) dan adviseren we sportbonden een bestuurlijke maatregel te overwegen wanneer de persoon in kwestie nog bestuurlijk of sporttechnisch binnen de sportbond actief is.'

Zaak-Stalman

Ria Stalman had haar dopingverleden nog niet bekend of de discussie over haar status van sportvrouw van 1984 barstte los. De reglementen zijn niet aangeschreven op oneerlijk spel.

Haar succes in 1984 was te danken aan doping. De details laat Stalman achterwege, maar die lagen al lang op straat.

Herman Ram, van de Nederlandse dopingautoriteitBeeld anp

Afstand doen

Er staat ook dat sportbonden (ex-)sporters moeten vragen om afstand te doen van hun records of titels. NOC*NSF gaat bij het internationale olympisch comité IOC bepleiten deze richtlijnen ook te volgen.

De richtlijn is geen tandeloze tijger, vindt Ram. 'Het is een aanvulling op het tuchtrechterlijk kader.' Over carrière- of andere sportprijzen: 'Een veroordeelde topsporter, bestuurder, scheidsrechter, trainer of coach die geen spijt heeft betuigd en/of niets positiefs heeft gedaan voor de integriteit van de sport zou niet in aanmerking moeten kunnen komen voor dergelijke prijzen.'

Over de prijzen zijn nog veel vragen. Zo had Stalman haar dopingverleden nog niet bekend of de discussie over haar status van sportvrouw van 1984 barstte los. De reglementen waren niet aangeschreven op oneerlijk spel. De prijs voor Sportvrouw van het Jaar 1984 zou na de dopingbekentenis van Stalman oud-zwemster Jolanda de Rover toekomen. Of Petra van Staveren, ook een zwemster met olympisch goud in 1984.

En gaat de wielerunie KNWU vragen of Michael Boogerd afstand wil doen van zijn Nederlandse titels? Daarop kan de woordvoerder van de KNWU nog geen antwoord geven. Ook initiatiefnemer Ram wil niet op dit specifieke geval ingaan. 'Maar we hopen dat alle bonden bij de eerstvolgende vergadering dit soort zaken met onze richtlijn bij de hand ter tafel brengen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden