Nieuwe afgang, Chinees sprookje bijna uit

Dof was de galm die de beslissende klap op de vloer van het het Gerry Weber Stadion achterliet. Acht maanden te vroeg leek voor de Nederlandse volleybalsters de jarenlang gekoesterde droom in stukken gevallen....

De door niemand verwachte en onnodige nederlaag tegen het nietige Turkije (3-1) liet een spoor van destructie na bij het olympisch kwalificatietoernooi in Halle. Alleen een mirakel kan het team nog redden, een wonder dat in de topsport zelden voorkomt.

Als de murw geslagen speelsters zichzelf al kunnen oprapen, zijn de voorwaarden duidelijk. Nederland dient vanavond Duitsland met 3-0 te verslaan én moet elf punten meer maken dan de thuisploeg. Bovendien is Polen, in dat noodscenario, verplicht te winnen van Turkije.

De kans dat dit gebeurt, is te verwaarlozen. Duitsland zal zich in geen geval voor eigen volk laten kleineren, en de kans bestaat ook nog dat Polen liever Turkije meeneemt naar de halve finales, en niet het thuisland, en de tegenstander dus een krappe overwinning schenkt.

‘Als ik weet dat ik met 3-0 moet winnen, ga ik daarvoor’, sprak Ingrid Visser. In haar hart wist ook de aanvoerster dat de weg naar de Spelen in Peking ten einde was gekomen op een grauwe winterdag in het westen van Duitsland.

Haar teamgenoten hadden het geloof in een wonder al verloren en zochten met rood doorlopen ogen hun hotelkamers op. ‘We hebben het in twee wedstrijden vergooid’, zei libero Janneke van Tienen. ‘We dachten echt dat we er klaar voor waren, maar daar hebben we nu geen zak meer aan.’

Visser zei, in een poging tot wedstrijdanalyse, dat de shock ‘misschien nog moet komen’. In de kleedkamer had volgens de aanvoerster niemand iets gezegd. Waarschijnlijk omdat niemand wist waar te beginnen. En omdat niemand simpelweg één argument kon noemen waarom het zo dramatisch was misgegaan.

Het was onmogelijk de malaise in een paar woorden samen te vatten. Het team dat elkaar door jaren van samen spelen en trainen blindelings zou moeten aanvoelen, oogde wederom als een stel individuen dat elkaar in Halle voor het eerst was tegengekomen en maar eens moest kijken hoe ver het kon komen bij het OKT.

Behalve de eerste set, waarin niets nog wees op het onthutsende resultaat, was het gebrek aan samenspel en rust schrikbarend. Alleen Visser en Chaïne Staelens voldeden aan de norm, maar ook zij konden de op hol geslagen machine niet meer herprogrammeren. ‘Niemand wil zo spelen als we vandaag hebben gedaan’, oordeelde Van Tienen.

Avital Selinger schonk de basisploeg die ook tegen Polen kansloos was geweest, opnieuw het vertrouwen. Maar hij moest andermaal schipperen met de positie van spelverdeelster. Kim Staelens noch Riëtte Fledderus bleek de creatieve stuurvrouw die het nerveuze team bij de hand kon nemen.

Het leek van kwaad tot erger te gaan bij de als favoriet van het OKT bestempelde ploeg die werd afgeschminkt door een stel piepjonge opponenten dat zich van tevoren al tevreden zal hebben gesteld met een eervolle nederlaag. Wéér hield de verkramping een hoop speelsters in de greep, al sprak Chaïne Staelens tegen dat het hele team door zenuwen was lamgelegd.

Selinger liet lengte en kracht plaatsmaken voor routine en beweeglijkheid (Fledderus, Wensink), maar tegen de neergang viel niet op te wisselen. ‘Als er als team weinig van terechtkomt, ben je afhankelijk van individuele kwaliteiten’, zei hij. Niemand kon betwisten dat Nederland op dat gebied ernstig in gebreke bleef.

Nadat Manon Flier de bal voor het laatst in het net had geserveerd, vermengde Turks geschreeuw zich met Hollandse huiver. De coachgoeroes Alberda en Murphy sloegen de handen voor het gezicht. Op afstand had ook Arie Selinger, de wegbereider van het Bankrasmodel dat voor de mannen wél succesvol uitpakte, de afgang van zijn zoons team vol ontzetting gevolgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden