Nieuwe aanval op de ‘valsspelers’

Vijftig procent meer dopingcontroles in wielrennen...

Van onze verslaggever Mark Misérus

PARIJS Drie dagen voordat de route van de Tour de France van 2008 bekend zal worden gemaakt, kwamen elders in Parijs de belangrijkste partijen uit het wielrennen al samen. Het was een initiatief van de Franse minister van Sport, Roselyne Bachelot.

Ze kon niet langer aanzien dat de bestuurders als olifanten door de porseleinkast bleven denderen, zonder over gezamenlijke oplossingen voor het dopingprobleem na te denken. Bachelot hoopte met haar gedurfde initiatief te bereiken dat het wereld-antidopingagentschap WADA, de mondiale wielerunie UCI en de organisatie van de Tour de France, na een jaar waarin de verhoudingen ernstig verstoord raakten, weer met elkaar zouden praten. Dat heeft ze in elk geval voor elkaar gekregen.

De confrontatie tussen de meest uitgesproken bestuurders, WADA-baas Pound, UCI-preses McQuaid en directeur Clerc van de Tourorganisatie ASO, volgt vandaag in zuidelijk Parijs.

Maar al op de openingsdag van de conferentie over doping in het wielrennen maakten de machthebbers goede voornemens voor volgend jaar bekend. Er moet echter een slag om de arm worden gehouden: het verleden heeft geleerd dat de oorlog elk moment kan worden hervat.

Nadat de UCI de plannen had verkondigd, werd duidelijk dat de renners in 2008 nog meer tijd kwijt zullen zijn aan dopingcontroles. Met name het aantal tests dat voor of na een wedstrijd wordt gehouden, de out-of-competition controles, neemt fors toe: van 1000 in 2007 naar 7000 volgend jaar. In totaal zal volgens Anne Gripper, hoofd antidopingcontrole van de UCI, het aantal controles stijgen met vijftig procent.

Aan het seizoen 2007 zal door weinigen van de in Parijs aanwezige sprekers en toehoorders met plezier worden teruggedacht. Voor het eerst in de historie werd de drager van de gele trui, Michael Rasmussen, uit de Tour gezet. Hij zou hebben gelogen over zijn verblijfplaatsen tijdens dopingcontroles.

De positief bevonden favoriet Vinokoerov werd bij de start in Londen al niet geloofd toen hij beweerde eerlijk spel te spelen. Pereiro werd tot de Tour-winnaar van 2006 uitgeroepen, hoewel Landis nog protesteerde tegen het ontnemen van zijn gele trui. En Di Luca had de Protour vrijwel zeker gewonnen als hij niet uit het klassement was geschrapt vanwege contacten met een dubieuze arts.

‘We moeten voorkomen dat het wielrennen een travestie van een sport wordt, bedrog voor het publiek en een schaamte voor ons allen in deze zaal’, zei Pound.

Logischerwijs zei niemand de strijd tegen de ‘valsspelers’ al te hebben opgegeven. ‘Alleen gaat het er nu vooral om te laten zien wat we sámen kunnen doen’, zei Gripper.

De profrenners werden in 2007 al veel dichter op de huid gezeten door de dopingjagers dan in het jaar ervoor. Dat blijkt vooral uit het sterk gestegen aantal out-of-competition controles. Dat liep op van 156 naar 1000.

De sporters vonden bovendien de ene na de andere verklaring op de deurmat, met het dringende verzoek hun handtekening eronder te zetten. Tekenen was vrijwillig, werd er door het management van hun ploeg steeds bijgezegd. Maar iedere coureur wilde voorkomen dat hij zich als enige verzette tegen bijvoorbeeld het vrijgeven van zijn dna-gegevens.

Door het aantal dopingcontroles op te schroeven, moet de introductie worden vereenvoudigd van een middel, een zogenaamd bloedpaspoort, dat maandag louter positieve reacties ontlokte. Ook de enige (oud-)profrenner in de zaal, de sinds zaterdag gestopte Fransman Vasseur, zei dat het invoeren van een bloedpaspoort niet één coureur zal verontrusten. ‘We worden per jaar vaak genoeg gecontroleerd, terwijl de buitenwereld nog steeds denkt dat het niets oplevert. We zijn wel wat gewend.’

Vandaag wordt de biologische identiteitskaart zo goed als zeker officieel in de armen gesloten, zodat het al in januari of februari door de UCI en het WADA kan worden gebruikt om het dopegebruik verder terug te dringen. Al had in Parijs niemand de illusie dat het wielrennen ooit een volledig schone sport zal worden.

Bloed- en urinemonsters vormen samen het medische profiel van een renner. Het paspoort kan eenvoudiger met de resultaten van een dopingtest worden vergeleken dan met de huidige gegevens mogelijk is. ‘Het levert de laboratoria meer informatie op over een renner en het maakt de bewijslast veel sterker’, zei Gripper.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden