Update

Nieuw stadion voor de club, nieuw elan voor de buurt

Een vernieuwde of een nieuwe Kuip, er wordt in Rotterdam al elf jaar over gesproken. Wat de gemeenteraad betreft is het duidelijk: die geeft groen licht voor het ambitieuze nieuwbouwproject Feyenoord City. Dat zou goed zijn voor de stad.

Feyenoord City à 1,4 miljard euro.

Dankzij Leefbaar Rotterdam, PvdA, D66 en CDA schaart een ruime meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad zich vandaag achter het project Feyenoord City, dat 1,4 miljard euro gaat kosten en op z'n vroegst in 2023 moet leiden tot de oplevering van een nieuw stadion.

Het debat vindt plaats op een symbolisch moment, tussen twee kampioenswedstrijden in. De eerste verprutste Feyenoord zondag tegen Excelsior, over drie dagen wacht tegen Heracles een laatste kans in de eigen Kuip. 'Al stond dit debat al veel langer gepland', zegt CDA-raadslid Danielle Knieriem.

De weg naar de toekomst

De club Feyenoord is na jaren van saneren financieel gezond en kan zondag alsnog de eerste landstitel sinds 1999 verzilveren. Met de deelgemeente Feijenoord en andere delen van Rotterdam Zuid gaat het minder voorspoedig: veel armoede, weinig toekomstperspectief en werkloosheidscijfers onder jongeren die volgens de PvdA Rotterdam doen denken aan 'Roemenië en Bulgarije'.

De bouw van een stadion van 63duizend plaatsen en de ontwikkeling van het gebied eromheen moeten betere tijden laten aanbreken. Feyenoord City bestaat uit onder meer woningbouw, hotels, horecagelegenheden en sportfaciliteiten. De oude Kuip wordt verbouwd tot een atletiekstadion met bedrijven en appartementen.

Een verbouwing van de Kuip, een vurige wens van veel supporters, is geen optie meer. Volgens de meeste raadsleden en de stadiondirectie kan Rotterdam-Zuid alleen verder worden ontwikkeld door er een nieuw stadion neer te zetten. Op die manier moeten buurten als Hillesluis, Afrikaanderwijk, Bloemhof en Feijenoord de weg naar de toekomst inslaan. Het openbaar vervoer is er beperkt en behalve als Feyenoord speelt en de straten vollopen met auto's die een parkeerplaats zoeken, gebeurt er weinig.

De opening van de Kuip in 1937, totale kosten: 1 miljoen gulden. Beeld anp

366 miljoen euro

Al elf jaar wordt er in Rotterdam gesproken over een nieuwe of vernieuwde Kuip. 'Nietsdoen is de slechtste optie van allemaal', zegt Knieriem.

Vier jaar geleden schoot de Rotterdamse gemeenteraad het plan voor het nieuwe Feyenoord-stadion nog af. De partijen vonden een garantstelling van 165 miljoen euro onverantwoord, omdat Rotterdam het geld kwijt was als het stadion failliet zou gaan.

Dat de gemeente tegenstemde, was op zich al bijzonder, constateert voetbaleconoom Tsjalle van der Burg van de Universiteit Twente. B en W willen zich graag verbinden aan iets blijvends in een gemeente, zoals een voetbalstadion, raadsleden lopen hun wethouders liever niet voor de voeten. Dat gemeenten uiteindelijk veel duurder uit zijn en nogal eens moeten bijpassen om clubs overeind te houden, wordt pas later duidelijk.

De presentatie van de plannen voor het nieuwe stadion in 2013. Beeld anp

Geen garanties

Met 366 miljoen euro aan kosten wordt het nieuwe Feyenoord-stadion hoe dan ook het duurste dat in Nederland is gebouwd, zegt Van der Burg. 'Ook in Europa zijn er maar weinig duurdere stadions, behalve het Wembley-stadion in Londen dat voor de Olympische Spelen werd gebouwd. En in Oost-Europa zijn er een paar die voor het EK of WK werden gebouwd. Streep je die weg, dan behoort het Feyenoord-stadion tot de duurste van Europa.'

SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn heeft, niet alleen vanwege de kosten, zijn bedenkingen bij Feyenoord City. Waarom kan Feyenoord het project niet zelf dragen als het nieuwe stadion zo veel oplevert als de plannen beloven en er zo weinig risico's aan kleven, vraagt hij zich af. 'We willen daarom liever niet dat de gemeente bijspringt. Tegelijk zijn stadions in een land als Nederland niet te financieren zonder de steun van de overheid. Of je moet durfkapitaal uit het buitenland halen. En dat willen we nog minder graag.'

Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Wijs een locatie aan voor meer informatie.

Feijenoord holt achteruit volgens lokale politici. Beeld anp

Door 1.383 nieuwe banen te beloven, waaronder 310 voor de inwoners van Rotterdam-Zuid, heeft een aantal Rotterdamse fracties zich met het plan verzoend. 'Maar toen het Maasstadziekenhuis werd gebouwd, kregen de inwoners van Rotterdam-Zuid hetzelfde te horen', zegt Leefbaar-raadslid Luuk Wilson. 'Maar dat liep heel anders. De directeur van het ziekenhuis zei: ik heb een commercieel bedrijf te runnen, ik kijk naar de kwaliteit van mijn personeel.'

Garanties dat 310 inwoners van Rotterdam-Zuid over acht jaar hun baan te danken hebben aan Feyenoord City ontbreken, erkent Knieriem van het CDA. 'Maar iemand moet de eerste stap zetten. Anders zitten Feyenoord en de gemeente nog jaren op elkaar te wachten.'

Daarbij hoeft het gemeentelijke ja de Rotterdammer vandaag nog geen cent te kosten, zegt De Kleijn. Feyenoord City moet eerst 232 miljoen euro aan vreemd vermogen losweken bij banken en andere investeerders. Pas als dat lukt, legt ook de gemeente zich voor 135 miljoen euro vast. Al gebeurt dat op z'n vroegst pas eind 2018, als er na de verkiezingen van maart dat jaar al een nieuw college en een nieuwe raad zijn geïnstalleerd. De Kleijn: 'Dan kunnen de zaken er heel anders voorstaan.

D66: gemeente moet meer inspraak krijgen bij Feyenoord

Als het aan D66 ligt, krijgt de gemeente Rotterdam meer inspraak bij het aanstellen van nieuwe bestuurders van de club Feyenoord en de directie van het nieuwe Feyenoord-stadion.

Volgens de partij heeft de slechte relatie tussen de directies en de supporters van de club ertoe geleid dat de fans tegen de komst van Feyenoord City zijn. 'De huidige directies zijn er niet in geslaagd de verhoudingen te normaliseren', staat in de motie die de partij donderdag indient bij het raadsdebat over Feyenoord City.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden