Nieuw knieletsel brengt Krajicek in vertwijfeling

Het oude liedje uit de mond van Richard Krajicek klonk niet eens vals. Oprecht, met een vleug van vertwijfeling, kwam de Nederlandse tennisser na de uitschakeling door de Fransman Nicolas Escudé met de zoveelste bekentenis over de falende conditie van een van zijn kniegewrichten: 'Ik weet niet wat te doen.'...

Krajiceks uitvoerige uitleg over de verhoogde druk op de kniepees en de haakjes bij de meniscus was geen excuusverhaal. Hij bracht alleen maar de beperkingen van zijn veertien maanden geleden geopereerde linkerknie in kaart. Het euvel speelde op in de tweede ronde van de open Australische titelstrijd.

Na de gewonnen eerste set (2-6) maakte Krajicek een misstap, 'op 15-15 draaide ik op mijn voet en voelde het' en hij leek vervolgens een tennisser met lijm onder de schoenen. Escudé voelde de ontwikkeling secuur aan en walste de Nederlander plat: 6-3, 6-1, 6-3.

Het bewegingspatroon van Krajicek deed al vermoeden dat een nieuw medisch bulletin ophanden was. Hij viel bij de persconferentie met de deur in huis ('ik bezeerde mijn linkerknie') en meldde zo snel mogelijk telefonisch contact op te zullen nemen met zijn vertrouwensarts Vergouwen.

Na terugkeer in Nederland zal Krajicek vrijdag de kortste route naar het Dijkzigt-ziekenhuis in Rotterdam kiezen. Naar zijn teksten van woensdag te oordelen zal hij bij chirurg Heijboer aandringen op een kijkoperatie. Op mri-scans van de linkerknie is nooit iets aangetroffen. Na een pijnscheut bij het toernooi van Wenen in oktober had de Muiderberger al een mri laten maken. 'Maar toen was er weinig te zien. Op een plek waar geopereerd is, zit veel littekenweefsel.'

Kort na kerstmis keerde in Marbella de pijn terug, bij het touwtje-springen. Tegen Escudé was het de vierde keer dat het mis ging en Krajicek besloot dat er snel iets aan gedaan moet worden. Want hij wil nog zeker tot eind 2001 door.

Op al zijn reizen sleept hij fysiotherapeut Naaktgeboren mee, om het lange lijf (1.96 m), in de juiste conditie te kneden. Er gaat ook apparatuur mee voor electro-stimulatie van de zwakke kniepees. 'Meer kan ik niet doen.'

Het was daarom een hoogst pijnlijk moment in Australië, waar hij in 1992 de halve finale bereikte maar zich moest terugtrekken wegens een schouderblessure. Vier jaar later, in de derde ronde, ging het tegen Fleurian mis door een rugblessure. In '94, '97 en '98 bleef hij zelfs weg uit Melbourne, om het lichaam een revaliderende winterpauze te gunnen.

Als het lichaam intact was gebleven, had hij dit jaar, in zijn 34ste Grandslamtoernooi, als een favoriet gegolden. De banen in Melbourne zijn supersnel, de ballen gaan als 'stenen' door de lucht en Krajicek, de man met de harde service, prijkte dan ook in elk rijtje dat de bookmakers en andere prognostiekers leverden.

Het liep allemaal anders en dat zal de hoge heren van de bond en die van het jaarlijkse toernooi in Rotterdam naar de keel hebben gegrepen. In februari wacht de Davis Cup in Leipzig en daarna het ABN Amro-toernooi in Ahoy'. Met name de kansen van het Nederlands team om ver te komen in het wereldwijde landentoernooi zijn afhankelijk van een sterk optreden van Krajicek in het duel tegen Duitsland.

De vraag of Krajicek kiest voor het teambelang dan wel voor het eigen belang (een snelle operatie) lijkt niet lastig te beantwoorden. Vorig jaar trok hij toezeggingen in om voor de nationale ploeg te spelen, omdat hij zijn persoonlijke programma liet prevaleren. Gisteren was hij voorzichtig: 'Wat betreft de Davis Cup houd ik nog een slag om de arm.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden