appdate

Niets missen van de Spelen? De beste gratis Sotsji-apps op een rij

De Olympische Winterspelen staan op het punt te beginnen. Voor wie niets wil missen van de gebeurtenissen in Sotsji zijn er veel verschillende apps verschenen. De Volkskrant zet de beste gratis apps voor u op een rijtje. Want op de hoogte blijven van al het Olympische nieuws hoeft geen cent te kosten. Let the games begin!

Thomas van der Kolk
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

TeamNL
Voor wie op de hoogte gehouden wil worden van al het nieuws over de Nederlandse sporters in Sotsji plus hun begeleiders heeft sportkoepel NOC*NSF een eigen app uitgebracht. Behalve het laatste nieuws (dat vooral van Nu.nl en de NOS gehaald lijkt te worden) bevat de app profielen met een fotootje van iedereen uit de Nederlandse delegatie. Handig als je wilt weten wie die bobsleeërs die het zo goed doen eigenlijk zijn, of de achtergrond van enkele van de vele langebaanschaatsers wilt checken. Verder kun je je eigen favorieten in een lijstje zetten zodat je ze gemakkelijker kunt volgen, en is er een 'fanwall' waar je je favoriet kenbaar kunt maken. Uiteraard ontbreekt de Nederlandse medaillespiegel ook niet.

App Store
Google Play

null Beeld App Store
Beeld App Store

Sochi 2014 Guide
Als je zelf naar Sotsji afreist om de Olympische Winterspelen te volgen, dan is Sochi 2014 Guide een verdraaid handige app om op je telefoon te hebben staan. De app is gemaakt door het organiserend comité van de Spelen en is uitgebracht op alle grote mobiele platforms. Je vindt in deze app alle informatie over de Olympische locaties, hoe je er moet komen, de tijdschema's, noem maar op. Ook kun je er kaarten kopen voor Olympische evenementen en lees je er het laatste nieuws en bekijk je de nieuwste foto's. De app laat ook zien hoe je vanaf jouw huis op het Olympische terrein komt, en je kunt een kaart bekijken van de route die de Olympische Vlam heeft afgelegd. Een handige en complete gids voor de Sochi-ganger dus.

App Store
Google Play
Windows Phone
BlackBerry World

null Beeld App Store
Beeld App Store

Sochi 2014 Results
Net als 'Sochi 2014 Guide' is 'Sochi 2014 Results' van het organiserend comité, maar deze app is ook voor de thuisblijvers erg handig. Je kunt je favoriete landen en je favoriete sporters kiezen, om vervolgens (indien gewenst met push-notificaties) op de hoogte te worden gehouden van overwinningen van de door jou gekozen deelnemers. Het soort en de hoeveelheid pushmeldingen die je ontvangt kun je uitgebreid instellen. Ook handig: je kunt het volledige wedstrijdschema met één enkele tik aan je persoonlijke agenda toevoegen. Verder kun je ook hier kaarten kopen voor evenementen, en is er een souvenirshop.

App Store
Google Play
Windows Phone

null Beeld App Store
Beeld App Store

Olympic Athletes Hub
Voor Olympische sporters én fans heeft het IOC de Olympic Athletes Hub gemaakt. Deze app verzamelt bijna alle twitterberichten, facebookposts en instagram-foto's van teams en spelers, zodat je van alles op de hoogte blijft zonder dat je ze hoeft te volgen op Twitter of te bevrienden op Facebook. Je kunt zoeken op naam, land, sport, discipline of evenement om je favoriete atleet of team te vinden. Het is alleen jammer dat je zoekopdrachten niet worden bewaard. Sinds kort is er nog een nieuwe functie aan toegevoegd: de sporters kunnen er een profiel aanmaken, waarna ze met elkaar kunnen chatten. Als fan kun je helaas niet meekijken.

App Store
Google Play

null Beeld App Store
Beeld App Store

Medal Alert
Wil je alleen op de hoogte gehouden worden wanneer je favoriete sporters een medaille hebben binnengehaald, en hoef je er verder geen poespas omheen? Dan is Medal Alert een prima app. Ook deze is van het Internationaal Olympisch Comité, maar in tegenstelling tot de eerder genoemde apps is Medal Alert veel simpeler van opzet. Je vult in welke landen, disciplines en sporters je wilt volgen om er pushberichten over te ontvangen. Vervolgens maakt de app een dagelijkse kalender waarop te zien is wanneer de door jou gekozen landen en sporters in actie komen. Daar kun je ook instellen of je een bericht wilt ontvangen wanneer de uitslag van een wedstrijd bekend is. Ook aardig: je kunt instellen van welk land je de live-uitzending wilt bekijken van de nationale omroeporganisatie. Je krijgt dan bij elk evenement een link naar de website van die omroep. Minder fraai: alle alerts staan standaard aangevinkt, zodat je veel moet uitvinken.

App Store
Google Play

null Beeld App Store
Beeld App Store

Sochi 2014 WOW
Deze is speciaal voor bezitters van een toestel dat op Android draait. Als één van de hoofdsponsors van de Winterspelen heeft Samsung een eigen app gemaakt die zeer compleet is. Ook hier vind je de speelschema's, de uitslagen en de medaillespiegels, maar waar deze app zich in onderscheidt van de rest, is dat de makers ook de moeite hebben genomen om uit te leggen hoe de verschillende sporten werken. Met behulp van duidelijke afbeeldingen worden de spelregels uitgelegd. Vooral bij sporten als curling is dat geen overbodige luxe! Verder kun je bij deze app terecht als je zelf in Sotsji zit, want je vindt er handige informatie over de olympische stadions. Oh ja, WOW staat overigens voor Wireless Olympic Works.

Google Play

null Beeld Google Play
Beeld Google Play

The Olympics
The Olympics is een officiële app van het IOC die zich richt op de Olympische Spelen in het algemeen. Je vindt in deze speciaal voor de iPhone en iPad gemaakte app verhalen over atleten, achtergronden over disciplines en informatie over toekomstige en afgelopen Zomer- en Winterspelen. Je kunt een selectie van hoogtepunten terugkijken en de behaalde resultaten nog eens zien. Er is veel aandacht voor beeld. Zo zijn er ruim 1700 foto's van Londen 2012 te zien en ruim 1640 beelden van Vancouver 2010. Een prima app voor wie meer wil weten over de Spelen in de breedste zin van het woord.

App Store

null Beeld App Stpre
Beeld App Stpre

NOS
Tot slot kan de app van de NOS niet ontbreken in dit overzicht. De omroep heeft voor Nederland de officiële uitzendrechten voor de Olympische Spelen, en zal ook op de app livestreams aanbieden. Zo kun je dus waar je ook bent je favoriete wedstrijden bekijken. Ook andere belangwekkende gebeurtenissen in Sotsji, zoals persconferenties, worden gelivestreamed. Verder is de app natuurlijk handig om wedstrijden en uitzendingen van Studio Sport en het Journaal terug te kijken.

App Store
Google Play
Windows Phone

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden