'Niet wat sporters willen, maar wat nodig is'

In de Ruskahal zijn voor de beste judoka's alle faciliteiten aanwezig om hun niveau op te krikken, zoals de judobond wil.

Een genodigde staat in de zojuist geopende Ruskahal te kijken naar een training. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

'Een heugelijke dag', zegt Henry Bonnes, directeur van de Nederlandse judobond, tijdens de opening van de nieuwe judohal op Papendal. In zijn stem klinkt opluchting. Verwonderlijk is dat niet, want nog voor de dojo woensdag officieel in gebruik werd genomen, zorgde hij al voor de nodige controverse.

De Ruskahal, vernoemd naar de tweevoudig Nederlands olympisch kampioen van 1972, staat symbool voor de herstructurering van het Nederlandse judo. Waar de judoka's in het verleden trainden bij verschillende clubs en coaches, werken 53 judoka's sinds september vorig jaar aan de hand van het bondsprogramma fulltime op Papendal.

Professioneler

De nadruk op de centrale trainingen is voortgekomen uit het geringe succes van de voorbije jaren: op de laatste twee WK's en Olympische Spelen werd telkens slechts één bronzen medaille gehaald.

'De conclusie was dat we mondiaal afhaken voor de podiumplekken. Het moest dus anders', zegt Bonnes in de nieuwe judohal met bijna 700 vierkant meter tatami. 'Het is belangrijk dat je als judobond je verantwoordelijkheid neemt en veranderingen bewerkstelligt.'

Dat ging niet zonder slag of stoot, erkent de directeur. Veel judoka's hadden hun twijfels. Zij moesten huis en haard achterlaten om naar Papendal te vertrekken. 'Maar ik ben blij dat ik deze stap heb gezet', zegt judoka Michael Korrel, nummer vier van de wereld in de categorie tot 100 kilogram. Het grote voordeel volgens Korrel, die voorheen bij Kenamju in Haarlem trainde: op Papendal is alles professioneler. Bovendien heeft hij alle voorzieningen nu op een plek.

In de twee verdiepingen tellende nieuwe dojo ontbreekt het de judoka's aan niks. Een krachthonk, medische ruimte en studieruimte zijn aanwezig. Alle trainingen worden gefilmd en bestudeert in de analysekamer. 'We beschouwen het als topsport om de judoka's elke dag het beste te kunnen bieden', zegt Bonnes. 'Niet wat sporters willen, maar wat nodig is.'

Het grootste voordeel is volgens hem dat de judobond met de nieuwe dojo op Papendal de regie over het programma weer in handen krijgt. In het verleden merkte hij dat sommige judoka's weleens te zwaar terugkeerden van vakantie. Op Papendal heeft iedereen een diëtist en kunnen judoka's gebruikmaken van mentale training. Bonnes: 'Er was geen structuur in de oude setting.'

Harde eis

De judobond stelt een harde eis aan de centralisatieplannen: judoka's die niet fulltime op Papendal trainen worden uit het bondsprogramma genomen en uitgesloten van internationale wedstrijden. Juul Franssen is een prominent slachtoffer van het nieuwe beleid van de bond, al wil Bonnes dat beeld bijstellen.

Hij voerde het afgelopen jaar meerdere gesprekken met gerenommeerde judoka's die twijfelden over de centralisatieplannen. Voor hen zijn de regels niet zo strikt. Judoka's die nog niet weten of ze tot de Olympische Spelen van 2020 in Tokio doorgaan, krijgen de ruimte om de keuze voor zichzelf te maken. Zo traint Henk Grol bijvoorbeeld twee keer per week op Papendal.

Daarnaast zei Bonnes dat Kim Polling en Noël van 't End, beiden actief in Rio afgelopen zomer, voor Nederland zullen blijven uitkomen. De judoka's verhuisden vanwege de liefde naar het buitenland. Zij kunnen daardoor niet fulltime op Papendal trainen. Zij zullen zo nu en dan op Papendal aanwezig zijn, al wilde Bonnes tijdens de feestelijke opening van de Ruskahal niet ingaan op individuele gevallen. 'Wij hebben voor alle judoka's die echt de intentie hadden hierheen te komen een oplossing gevonden.'

Judoka Juul Franssen heeft een kort geding aangespannen tegen de judobond Beeld epa

Alleen met Franssen is geen overeenkomst gesloten. De judoka heeft een kort geding aangespannen tegen de judobond, die vindt dat haar voldoende handreikingen zijn gedaan, en hoopt op die manier haar A-status terug te krijgen en deel te kunnen nemen aan internationale wedstrijden.

Met een gezamenlijke groet van de ruim vijftig aanwezige judoka's werd de Ruskahal woensdag officieel geopend. In de gedachte dat zij daar de komende jaren de basis leggen om in de voetsporen te treden van olympisch kampioenen Anton Geesink, Mark Huizinga en Wim Ruska.

Er zijn volgens de Judobond Nederland genoeg handreikingen gedaan aan judoka Juul Franssen om haar in de nationale topsportselectie te houden. Bond verdedigt besluit na aankondiging rechtszaak.

Judowereld verdeeld: samen naar Papendal of alleen verder? Twee judoka's vertellen over hun keuzes.

Niet trainen in Papendal betekent geen deelname internationale wedstrijd. Judobond wil beste judoka's bij elkaar zetten.

De straf die de judobond heeft opgelegd aan Juul Franssen gaat volgens juristen veel te ver. Zij vinden dat de bond niet kan eisen dat een judoka op Papendal traint.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.